Marul, adevarat depozit de substante nutritive

Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:32
16041 citiri
Marul, adevarat depozit de substante nutritive

Marul, fructul cel mai consumat de pe glob, este oricand disponibil, indiferent de anotimp, atat in supermarketuri, cat si pe tarabele din piete, in culori diferite si arome variate. Zilnic, prin mass-media ni se recomanda sa consumam fructe, rar se specifica insa ce anume. Oricum, merele ne sunt cele mai la indemana.

Se pare ca natura a fost extrem de darnica atunci cand a creat marul, pentru ca l-a inzestrat din belsug cu substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Astfel, merele au in compozitia lor vitamine precum A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu, iar coaja marului contine pectina, care se inscrie in categoria fibrelor solubile.

Marul nu contine grasimi, colesterol si nici sodiu, motiv pentru care este recomandat de medici in toate curele si dietele si nu intamplator este primul aliment cu care se hraneste nou nascutul cand se trece pe diversificare.

Proverbul "un mar pe zi te tine departe de medic" a fost confirmat si de cercetatorii care au constatat binefacerile acestui fruct. Merele au putine calorii si multe fibre alimentare care ajuta digestia. Consumul constant de mere poate preveni aparitia unor grave probleme de sanatate sau reduce riscurile de imbolnaviri.

Merele au certe calitati curative si de prevenire certificate in cele mai sofisticate laboratoare ale lumii. Astfel, s-a constatat ca sucul de mere reduce colesterolul, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Quercitina, o substanta care se gaseste in mar, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani, un motiv pentru fumatorii inraiti ar trebui neaparat sa manance mere.

Merele ajuta la intarirea oaselor, dar si a dintilor, mai ales, la copii. Fibrele solubile care se gasesc in mar reduc colesterolul, iar potasiul, bine reprezentat, normalizeaza presiunea arteriala.

Indiferent unde esti, acasa, la serviciu, in concediu sau in deplasare, nu lasa sa treaca nici o zi in care sa nu mananci un mar, dar obligatoriu cu coaja, deoarece aici este concentrata cam 50% din cantitatea de vitamina C si contine cu 87% mai multi antioxidanti decat pulpa.

In conditiile in care nu poti manca marul cu coaja, n-o arunca pentru ca este deosebit de valoroasa. Daca suferi de insomnie, fa-ti o infuzie din coji de mere si bea-o seara, inainte cu doua ore sa te culci. Impotriva crampelor la stomac, se bea aceeasi infuzie, cate o cana de trei ori pe zi.

Cojile de mere, bine uscate si pisate sau macinate prin rasnita de cafea, se recomanda, sub forma de macerat, impotriva reumatismului si bronsitei. Peste opt linguri de pulbere de coji de mere se toarna un litru de apa si se lasa 12 ore la macerat. Se filtreaza si se beau trei cani pe zi. Este bine ca maceratul sa fie tinut la temperatura camerei si nu la frigider.

Trebuie sa mai stii ca, deoarece sunt dulci, merele pot astampara acea "foame" de dulce care se simte mai ales dupa-amiaza, dupa o zi stresanta sau prea obositoare. De asemenea, merele taie setea si tin de foame pentru mai mult timp.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#merele sanatate, #mere pectina, #mere resveratrol, #mere beneficii sanatate , #fructe