Noua pasi simpli spre o alimentatie sanatoasa

Miercuri, 17 August 2011, ora 08:10
5260 citiri
Noua pasi simpli spre o alimentatie sanatoasa
foto: arhiva

Este foarte usor sa mancam sanatos. Diferenta intre alimentatia benefica si cea nesanatoasa este mica si tine de respectarea unor reguli.

Marile schimbari se fac treptat, pas cu pas. Nu este nevoie sa arunci tot ceea ce ai in camara si in frigider, scrie Prevention.

Primul pas este sa renunti la sucurile acidulate, chiar si la cele dietetice, fara zahar, si la uleiul de porumb. Aceasta decizie iti imbunatateste radical calitatea alimentatiei. Adauga la aceasta excluderea fainii albe si inlocuirea ei cu faina integrala.

Alege variante mai sanatoase a ceea ce iti place. Daca esti carnivor inlocuieste carnea de porc cu cea de pui si curcan. Daca esti vegetarian cumpara macar un produs bio.

Mergi in piata. Cumpara fructe si legume de la producatorii locali. Si legumele, si fructele lor sunt mai sanatoase si mai proaspete decat cele din supermarket.

Citeste eticheta! Ce scrie pe eticheta unei ... salate! Nimic, pentru ca este un produs natural. Dar pe o cutie cu lapte. Un singur ingredient - lapte si concentratia de grasime. Ce scrie pe eticheta unui pungi cu cipsuri? O lunga lista de ingrediente. Concluzia: pur si simplu elimina produsele care au mai mult de cinci ingrediente.

Evalueaza valoarea calorica a alimentelor. Nu pretul este primul criteriu. Unele produse scumpe sunt combinatii sofisticate de aditivi si multa grasime. Valoarea calorica, cantitatea de zahar si sare dintr-un produs, dau valoarea reala a acestuia.

Gateste acasa! Sa gatesti un fel de mancare din ingrediente simple este cel mai mare bine pe care ti-l poti face.

Gustul trebuie educat, pentru ca de cele mai multe ori devenim robii alimentelor procesate pentru ca gustul lor creaza dependenta. Mesteca incet mancarea sanatoasa si o sa descoperi savoarea acesteia. Stiai ca fulgii de ovaz au gust de nuca si ca orezul brun are un gust cu totul special?

Cea mai buna cale prin care poti scapa de pofte este sa le satisfaci. Pastreaza proportia de 80-20, adica poti manca alimente nesanatoase in proportie de 20 la suta, atata vreme cat restul de 80 la suta o reprezinta hrana sanatoasa.

Descopera placerea in hrana sanatoasa. Nu este doar sanatoasa, este colorata, gustoasa si vesela!

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#alimentatie sanatoasa, #sucuri acidulate sanatate, #hrana bio , #fructe