Rodia, cel mai bun fruct al iernii

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 09:57
19847 citiri
Rodia, cel mai bun fruct al iernii

Exista foarte multe motive pentru care rodiile merita toata atentia in timpul iernii. Sunt un pachet de antioxidanti si o sursa importanta de vitamina C, care combate eficient problemele tipice sezonului rece de la raceala si gripa pana la probleme reumatismale, de regula acutizate in aceasta perioada a anului.

Intr-un studiu, citat de Eating Well, se arat ca rodia este unul din cele mai bogate fructe in vitamina C, 100 de mililitri de suc furnizand 16 la suta din necesarul zilnic de vitamina C al adultului.

Sucul de rodie este o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, potasiu, polifenoli, antioxidanti si este eficient in reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace. In plus combate instalarea arterosclerozei. Rodia este capabila sa reduca tensiunea arteriala si este eficienta impotriva cancerului de prostata, in diabet si diferite forme de cancere prin puternicul efect antioxidant. Nu in ultimul rand este dovedit ca sucul de rodie are efect antiviral si antibacterian. In plus combate artrita reumatoida.

Partea buna din rodie sunt semintele bogate in suc. Dulceata acestora difera de la soi la soi. Rodia buna de mancat este cea care are coaja usor stearsa. Rodiile cu coaja foarte rosie sunt acre.

Rodia este fructul unui arbore mic care se numeste rodier. Creste din Iran pana la Muntii Himalaya in India de nord si a fost naturalizat in intreaga regiune mediteraneana.

Turcii folosesc sucul de rodie la marinarea carnii, iar in Armenia, unde rodia este simbolul prosperitatii, din rodie se face un fel de vin foarte aromat. In Grecia semintele suculente de rodie se consuma impreuna cu iaurt si in salate.

Semintele comestibile dintr-o rodie de circa 150 de grame reprezinta circa 100 de calorii, ceea ce reprezinta 1,5 grame de proteine, 26,4 glucide, nicio urma de lipide, la care se adauga noua miligrame de vitamina C si 399 miligrame de potasiu.

Citeste si:
Cum alegem fructele şi legumele în sezonul rece. Alimentele care cresc imunitatea
Cum alegem fructele şi legumele în sezonul rece. Alimentele care cresc imunitatea
În sezonul rece, legumele şi fructele din producţia autohtonă dispar, fiind înlocuite de altele mai scumpe, aduse din străinătate. Medicii, care îi sfătuiesc pe români cum să facă cele...
Jeff Bridges s-a infectat cu SARS CoV-2 în timp ce făcea chimioterapie. "COVID a făcut cancerul să pară o floare la ureche"
Jeff Bridges s-a infectat cu SARS CoV-2 în timp ce făcea chimioterapie. "COVID a făcut cancerul să pară o floare la ureche"
Îndrăgitul actor american Jeff Bridges, cunoscut pentru rolurile sale din filme ca "The Big Lebowski", "The Fisher King sau Tron: Legacy", a dezvăluit că a contractat virsulul SARS-CoV-2 în...
Sursa: Ziare.com