Pe langa gustul foarte bun, strugurii sunt alimente-minune pentru organism. Vitaminele si mineralele fac din struguri o alegere foarte sanatoasa si de aceea ar fi indicat sa ii consumi cat mai des.
Strugurii contin vitaminele A, B1, B2, B6 si C, aminteste Buzzle. Vitamina K si vitamina E ajuta la coagularea sangelui, iar vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor.
Printre acizii continuti de acest fruct se numara acidul tartric, folic, malic, succinic (butandioic), fumaric si cafeic. Din struguri asimilam si beta-caroten, acid licopen, elagic si resveratrol. Este cunoscut faptul ca acidul folic este important in perioada sarcinii, iar resveratrolul ajuta in controlul colesterolului si reduce riscul atacurilor de cord.
Antioxidantii prezenti in struguri, precum antocianinele, geraniolul, linalolul si nerolul si taninele, sunt extrem de importanti pentru ca protejeaza organismul de cancer.
De asemenea, in aceste mici bobite mai gasim calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu si sulf.
Potasiul si sodiul sunt stimulenti importanti pentru sistemul nervos, iar magneziul ajuta la contractia musculara.
Cat de sanatosi sunt strugurii rosii?
Strugurii au foarte putine calorii, au proteine si fibre alimentare care ajuta digestia. Cei uscati contin bor, necesar oaselor.
Sa nu uitam sa strugurii reduc febra, combat oboseala si asigura energie organismului. De asemenea, sucul din acest fruct ajuta in problemele legate de acnee. Chiar si reumatismul, guta si astmul pot fi controlate cu struguri, deoarece contin agenti anti-inflamatori.
Strugurii ajuta in eliminarea pietrelor de la rinichi, te scapa de migrene, intaresc sistemul digestiv, detoxifica ficatul, cresc umiditatea din plamani, micsoreaza tumorile mamare si sunt folositi in tratamentul bolii Alzheimer.