Un dulce de week-end: Tort cu portocale

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 15:37
3834 citiri
Un dulce de week-end: Tort cu portocale
Foto: Good Food

Pentru ca anul acesta Duminica Floriilor cade foarte devreme, nu ne putem inca bucura de fructele si legumele de sezon. Asa ca pentru masa de Florii am apelat la ingrediente "de iarna".

Un dulce de week-end si totodata un desert ideal pentru masa de Florii este tortul de portocale. Foarte rapid, foarte usor de preparat, delicios si, nu in ultimul rand, foarte aspectuos, tortul de portocale este propunerea noastra pentru masa de Florii.

Ca sa-l prepari ai nevoie de: trei portocale mari si foarte proaspete, 200 de grame de unt, 200 de grame de zahar, 200 de grame de faina, un plic de praf de copt, 100 de grame de fulgi de migdale, patru oua mari, la care adaugam 100 de grame de zahar si o canita de apa, pentru sirop.

Prepararea este, cum spuneam, foarte simpla. Incepe prin a deschide cuptorul, ca sa se incinga bine. Pregateste o tava pentru copt, din cele cu pereti detasabili. Unge tava cu putin unt si tapeteaz-o cu hartie pentru copt (este cea mai buna solutie pentru ca "fata" tortului sa fie perfecta).

Spala bine portocalele si rade, printr-o razatoare fina, coaja de la doua dintre ele. Pune la fiert apa si zaharul pentru sirop, si lasa-l sa clocoteasca pana ramane trei sferturi din cantitatea initiala, ca sa se lege putin. Adauga putina coaja de portocala. Curata foarte bine portocalele carora le-ai ras coaja, de partea alba si taie portocala in felii potrivite. Aseaza-le pe un platou si toarna peste ele siropul preparat deja.

Amesteca ouale intregi cu zaharul, pana ce acesta se topeste complet, adauga untul (moale, la temperatura camerei si amestecat putin inainte ca sa se desfaca), praful de copt si coaja rasa de portocala. Omogenizeaza bine. Pune fulgii de migdale in masina de macinat cafea si cu doua-trei impulsuri transforma migdalele in pudra. Adauga migdalele macinate si faina in compozitia initiala. Reteta iese perfect si fara migdale, pe care le compensezi cu o lingura de esenta de migdale (pentru aroma care se combina foarte bine cu cea de portocala) si 50-70 de grame de faina in plus.

Ce ramane din cele doua portocale, dupa ce ai taiat feliile pentru "fata" tortului, taie in bucatele marute si adauga-le in compozitia finala. Amesteca usor.

Incearca si chec cu nuca de cocos sau tort cu ciocolata si dovlecei.

Aranjeaza feliile de portocala pe fundul vasului pentru copt. Pune deasupra blatul. Pastreaza siropul in care au stat feliile de portocala.

Coace tortul, la foc potrivit, pentru 45-50 de minute. Rastoarna-l pe un platou imediat ce este gata si scoate cu grija foaia de hartie. Daca s-a lipit, umezeste-o cu un burete, si se va desprinde usor.

Amesteca sucul stors din a treia portocala cu siropul preparat inainte si toarna totul peste tort dar, doar dupa ce s-a racit foarte bine.

Serveste totul simplu, cu frisca sau cu iaurt batut cu putin zahar in care adaugi coaja de portocala. Este delicios!

Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (22 aprilie - 5 mai) va fi unul cu alternanţe semnificative de temperatură, atât pe timpul zilelor, cât şi pe...
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
#un dulce de week end, #portocale, #Florii, #paste , #fructe