Ar trebui interzis fumatul in masina, in prezenta minorilor? - Sondaj Ziare.com

Joi, 08 Martie 2012, ora 09:28
4636 citiri
Ar trebui interzis fumatul in masina, in prezenta minorilor? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

La inceput, s-au interzis reclamele televizate la tigari, apoi fumatul a fost interzis in spatiile publice, fiind permis doar in locuri special amenajate, iar acum se propune interzicerea fumatului in masina.

Potrivit unui studiu recent, publicat de Ministerul Sanatatii, unul din trei romani - 6,4 milioane de persoane - a fost expus, acasa, sau in masina, anul trecut, fumului de tigara.

Totodata, una din cinci persoane a observat ca se fumeaza in cladiri guvernamentale, un roman din zece a remarcat ca se fumeaza in institutiile medicale, o persoana din patru spune ca se fumeaza in scoli, iar unul din doi romani a precizat ca tigarile sunt prezente in universitati.

Milioane de romani, afectati de fumatul pasiv - se propune interzicerea fumatului in masina

Studiul GATS referitor la consumul de tutun in Romania releva ca, in tara noastra, exista cinci milioane de fumatori, dintre care patru milioane fumeaza zilnic. Totodata, raportul mai evidentiaza si ca mai mult de o treime dintre adulti sunt expusi la fumul de tutun second hand la locul de munca, 86.6% in restaurante si 94,4% in baruri si cluburi.

Fumatul, interzis in masina

Acum, Ministerul Sanatatii propune interzicerea fumatului in masina, daca in autoturism se afla copii.

Astfel, autoritatile vor ca pasagerii din masina - indeosebi copiii, ale caror sisteme respiratorii sunt mai fragile - sa nu fie supusi fumatului pasiv.

Pentru a evita astfel de situatii, mai multe tari au inceput deja sa impuna interzicerea fumatului in automobil, daca in masina se afla si un minor.

In Australia, de exemplu, amenda pentru cei care fumeaza in masina, in prezenta unui copil, trece de 200 de dolari. Bahrein, Canada, Cipru, Mauritius, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite si mai multe state din SUA au adoptat si ele legi similare.

Totodata, propunerea interzicerii fumatului in masina este discutata si in Irlanda, Italia, Israel, Olanda si Marea Britanie.

Despre fumat, pro si contra

Nefumatorii se simt agresati de cei care isi aprind cate-o tigara si se considera victimele celor din urma. Pe de alta parte, pe fumatori, simpla idee ca s-ar putea interzice fumatul in masina ii face sa tremure si sa isi imagineze ca drumul spre serviciu ori plimbarile cu automobilul nu vor mai fi niciodata la fel.

Nefumatorii nu mai vor sa suporte fumurile altora, ca hainele sa le miroase scrumiera ori sa tuseasca constant - nu pentru ca ar dori sa sublinieze ca urmeaza sa spuna ceva de maxima importanta nationala - ci pentru ca se ineaca de la fum. De cealta parte, fumatorii se simt discriminati ca sunt izolati, in localurile publice, in spatii special amenajate.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Ar trebui interzis fumatul in masina? Ingradeste aceasta masura libertatea fumatorilor?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#interzicere fumat masina, #fumat pasiv Romania , #fumat