Cati bani se pierd din economia mondiala din cauza fumatului

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 11:41
3473 citiri
Cati bani se pierd din economia mondiala din cauza fumatului

Fumatul costa economia mondiala peste 1.400 de miliarde de dolari si absoarbe aproximativ 6% din cheltuielie mondiale pentru sanatate, arata un prim studiu cu privire la acest subiect.

Publicat marti in revista Tobacco Control, studiul arata ca in 2012 costul total al fumatului s-a ridicat la 1.436 miliarde de dolari la nivel mondial, iar 40% din costuri au fost suportate de tarile in curs de dezvoltare, informeaza AFP.

Nota totala de plata a inclus o factura de 422 miliarde de dolari pentru tratament si spitalizare, adica 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sanatate, precum si costuri indirecte ca urmare a productivitatii pierdute din cauza bolilor si deceselor.

"Fumatul impune o povara economica grea la nivel mondial, in special in Europa si America de Nord unde epidemia este mai avansata. Aceste descoperiri subliniaza necesitatea implementarii unor masuri mai dure de control pentru diminuarea acestor costuri", apreciaza autorii studiului.

Conform rezultatelor studiului, un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de patru tari: China, India, Brazilia si Rusia. Raportat la PIB-ul diferitelor tari, fumatul este deosebit de costisitor in Europa de Est (3,6% din PIB) precum si in SUA si Canada (3% din PIB).

Restul Europei se situeaza la 2% din PIB fata de 1,8% din PIB la scara mondiala. De asemenea, in Europa de Est, cheltuielile de sanatate legate direct de fumat reprezinta 10% din totalul cheltuielilor de sanatate.

Autorii subliniaza ca, spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe statele bogate, acesta este primul studiu care include si tarile cu venituri mici si mijlocii pentru a oferi o estimare mai corecta a costurilor totale ale fumatului.

La realizarea acestui studiu au fost colectate date din 152 de tari reprezentand 97% din fumatorii planetei. Chiar si asa, costurile reale ale fumatului sunt mult mai mari deoarece cercetatorii precizeaza ca in calculele lor nu sunt incluse si pagubele provocate de fumatul pasiv, responsabil anual pentru aproximativ sase milioane de decese pe an.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a fixat ca obiectiv reducerea cu o treime, pana in 2030, a deceselor premature legate de maladiile non-infectioase si fumat. OMS estimeaza ca la nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumatori, ceea ce inseamna ca unul din cinci oameni cu varsta de peste 15 ani este fumator.

50% la suta dintre tinerii de 15 - 16 ani din Romania au fumat cel putin o data

Fumatul lasa urme adanci in ADN chiar si la 30 de ani dupa ce te lasi

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: AGERPRES