De ce este nicotina un drog atat de puternic?

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 13:02
20707 citiri
De ce este nicotina un drog atat de puternic?
Foto: The Guardian

Fumatul este considerat cel mai mare flagel al lumii contemporane. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 33% din populatia lumii fumeaza, in special locuitorii tarilor sarace.

Rata medie globala a succesului in renuntarea la fumat este, la capatul unui an, de doar 5%. De ce este nicotina din tutun un drog atat de puternic?

In afara celor aproape 4.000 de substante deosebit de toxice pentru organism, de gudron si monoxidul de carbon, fumatorul inhaleaza nicotina. Aceasta substanta, de altfel utilizata pe scara larga drept insecticid si fungicid in agricultura, declanseaza in organism o serie de reactii chimice la nivel neuronal, care duc la eliberara dopaminei in organism.

Dopamina, bat-o vina!

Dopamina este numita "hormonul placerii". Aceasta substanta imbunatateste conectivitatea legaturilor sinaptice si duce la descarcari electrice mai intense intre celulele nervoase.

Ca urmare, nicotina da fumatorului o placere asemanatoare recompensei la primirea unei laude, dupa rezolvarea unei probleme dificile sau momentului de receptare a unei opere de arta, inducand o stare de bine, de multumire de sine si de relaxare.

Duce la eliberarea adrenalinei in organism

Mai mult, nicotina duce la secretia de adrenalina, hormonul eliberat de organism in momente de tipul "lupta sau fugi". Nicotina ajuta creierul sa faca fata mai bine situatiilor de stres, ajuta la imbunatatirea concentrarii in timpul rezolvarii unor sarcini.

De aceea, atunci cand stiu ca urmeaza o perioada de crestere a tensiunii psihice, fumatorii isi aprind instinctiv o tigara.

In afara de respiratia scurta si rapida, de pulsul accelerat si de tensiune arteriala ridicata, adrenalina duce la o imediata varsare in sange a unei cantitati crescute de zahar, pentru a pregati muschii de lupta sau fuga.

Inhiba senzatia de foame

Ca si cum n-ar fi facut destule pana acum, nicotina determina pancreasul sa secrete mai putina insulina. Excesul de zahar din sange nu mai este consumat prin activitate musculara, iar atunci, pe fondul cantitatii mari de glucoza care trebuie metabolizata de catre organism, senzatia de foame este inhibata.

O legenda spune ca un rege al Spaniei, vazand acest efect, a dispus fumatul obligatoriu in randurile armatei, scazand masiv cheltuielile cu hrana in timpul campaniilor militare.

Cu timpul, in creierul fumatorului se formaza asa-numitele cai neuronale care tin nu numai de efectele chimice, dar si de gesturile legate de fumat (de exemplu ceremonia aprinderii tigarii) sau de conditionarea sociala (spritul cu baietii, cafeaua de dimineata).

Cu cat numarul de tigari/zi este mai mare, cu atat manunchiul de neuroni care se ocupa de aceasta activitate este mai gros. Rata de insucces a renuntarii este atribuita, in buna masura, si acestui factor.

Subconstientul, sclavul placerii, principalul dusman

In fine, poate cea mai mare rezistenta la abandonarea fumatului o depune subconstientul. Pe scurt, subconstientul este acel nivel al mintii noastre in care este depozitata intreaga noastra personalitate, tot ceea ce suntem noi, oamenii - amintiri, deprinderi, cultura, afecte, vointa.

Subconstientul functioneaza dupa principiul placerii si refuza orice durere. Or, renuntarea la tutun este o durere, pentru ca trebuie suprimate efectele dopaminei, adrenalinei si insulinei.

Medicamentele de sinteza sau naturiste create contra fumatului se bazeaza tocmai pe acest factor: ele induc o senzatie de neplacere la inhalarea si mirosul fumului de tigara (durere), dar totodata detoxifica organismul, creand o stare de bine.

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#nicotina drog functionare, #fumat efecte, #fumat explicatii, #fumat date stiintifice, #toxine tigara, #renuntare fumat, #nicotina efecte organism , #fumat
  1. Cele zece melodii pe care oamenii cer sa le asculte în ultimele momente ale vieții. Care este cântecul de pe locul întâi
  2. Povestea dramatică a unuia dintre cele mai bine păstrate conace din Banat, care își deschide porțile pentru public după 80 de ani
  3. Sfaturi esențiale pentru amenajarea și întreținerea locuinței tale
  4. Coșmarul unei familii care a decis să înlocuiască podelele casei. Ce au descoperit meseriașii după ce au scos mocheta: "Ne-a speriat și ne-a descurajat să facem alte renovări"
  5. Vasele de expansiune: soluția ideală pentru controlul presiunii în sistemele termice
  6. Cum poți beneficia rapid de un implant dentar?
  7. Horoscop zilnic. Vineri, 11 octombrie. Zodia care pleacă într-o călătorie
  8. Bancul zilei: Ce fel de cafea vrea un client
  9. Modul surprinzător în care bucătarii profesioniști își dau seama când friptura este gătită. „Faci o mișcare rapidă”
  10. Cum judecă bărbații un profil pe aplicațiile de întâlniri versus cum o fac femeile. Pentru cine este mai importantă situația financiară a unui posibil partener