Finlanda vrea sa devina prima tara din lume fara fumatori. Cum arata planul sau ambitios

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 16:20
12791 citiri
Finlanda vrea sa devina prima tara din lume fara fumatori. Cum arata planul sau ambitios
Foto: Pixabay

Finlanda si-a propus ca pana in 2040 mai putin de 2% din populatie sa consume tutun, sub orice forma. Primele masuri in acest sens au fost demarate deja, iar specialistii nu se indoiesc ca strategia va fi una de succes.

Concret, in Finlanda, tara unde deja numarul fumatorilor e in scadere de cateva decenii (in 2013 fumau 16% dintre cei cu varste cuprinse intre 15 - 64 de ani), mizeaza pe o strategie "totul sau nimic". Nu numai ca nu promoveaza tigari sau tutun sub orice forma, dar nu popularizeaza nici inlocuitorii mai "blanzi", asa cum sunt tigarile electronice, strategie folosita in alte tari.

Practic, autoritatile finlandeze abordeaza fumatul din toate unghiurile simultan. Chiar si produsele care nu au legatura cu tutunul sau inlocuitorii sai, care doar le imita ca forma (putand fi vorba chiar de ciocolata), sunt limitate la achizitionare. De exemplu, magazinele in care clientii primesc reduceri daca folosesc un card de fidelitate nu vor mai oferi astfel de reduceri in cazul acestor produse.

In Finlanda sunt interzise complet reclamele la tigari, nu este permisa expunerea pachetelor de tigarete in magazine.

Desi tigaretele electronice se vand in magazine, sunt in vigoare aceleasi restrictii in ceea ce priveste comercializarea si folosirea in spatii publice, precum si limita de varsta. In plus, acestea nu sunt dispoznibile in versiuni aromatizate.

"Nu vrem sa cadem in capcana altor politici care sprijina produse mai putin daunatoare", a spus Kaari Paaso, directorul departamentului de preventie din cadrul Ministerului Sanatatii, conform News.ro. Acesta a explicat ca promovarea altor produse, mai "blande", va avea ca rezultat noi dependente, de care Ministerul Sanatatii va trebui sa se ocupe in viitor.

"Vrem sa eliminam toate produsele bazate pe tutun", a precizat acelasi oficial finlandez.

Taxare excesiva

O alta masura este taxarea. Costul tot mai mare al acestui viciu, asociat cu taxe mai mari, a facut ca un numar tot mai mare de fumatori sa nu isi mai poata permite sa fumeze, iar cei care isi permit acest viciu si continua sa il practice sa ajunga sa finanteze (printr-o cota din pretul pachetelor de tigarete) campanii antifumat si servicii de sprijin pentru cei care vor sa renunte la tutun.

"Evidenta sugereaza ca o crestere a preturilor este singurul mod eficient pentru a reduce cererea", a spus Vaughan Reese, directorul Center for Global Tobacco Control din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Aceasta taxa de supraveghere calculata per operatiune de verificare sau per casa de marcat, in cazul oricarui comerciant, poate ajunge la suma de 500 de euro pe an. Daca un magazin are 10 case de marcat, atunci va plati 5.000 de euro, in plus fata de taxa pentru licenta care ii permite sa vanda tutun.

De la 1 ianuarie, Finlanda a mai implementat cateva masuri care completeaza acest program ambitios.

In aceasta tara, un vecin deranjat de fumul de tigara poate deschide proces si obtine interdictia ca in balconul alaturat sa se fumeze.

Si un tribunal din Suedia a decis recent ca un barbat nu poate fuma pe balcon sau in propria casa cu ferestrele deschise.

In spatiul public nu se fumeaza si exista interdictia de a se fuma in automobilul propriu, daca in masina se afla macar o persoana cu varsta de pana la 15 ani. O astfel de masura este deja in vigoare si in alte tari, asa cum e Marea Britanie.

Si Australia a luat in ultimii ani un set de masuri anti-fumat, ajungand ca, in 2014 - 2015, sa aiba o populatie care fumeaza doar in proportie de 14,7% (fata de 16%, in 2011 - 2012).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Finlanda strategie anti fumat, #Finlanda masuri anti fumat, #Finlanda prima tara fara fumatori , #fumat