Fumatul face mai multi morti decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, crimele la un loc

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 20:18
6488 citiri
Fumatul face mai multi morti decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, crimele la un loc
Foto: Arhiva Ziare.com

Fumatul omoara mai multi oameni decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de suicid sau de crimele la un loc, a declarat profesorul Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.

In plus, copiii si adolescentii sunt si tinta preferentiala a industriei tutunului, a sustinut profesorul Florin Mihaltan, in cadrul campaniei "Alege sa fii sanatos!"- un proiect al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

"Fumatul are un impact negativ major atat asupra fumatorilor, cat si nefumatorilor (prin expunere la fumat pasiv si/sau involuntar). Fumatul, desi este greu de crezut, omoara mai multi oameni decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crima la un loc.

Cei mai expusi la efectele nocive ale fumatului pasiv sunt in primul rand copiii si adolescentii. Acestia sunt concomitent si tinta preferentiala a industriei tutunului. Speranta de viata a fumatorilor scade in medie cu 10 ani fata de nefumatori", a spus profesorul Mihaltan.

Aceasta consecinta se realizeaza prin multiplele afectiuni unde fumatul actioneaza ca factor cauzal sau de risc.

"Astfel, tabagismul induce 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar. Cele mai frecvente alte tipuri de cancer care au legatura cu fumatul sunt cancerul gurii și al gatului, al buzelor, al faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, vezicii urinare, colului uterin, bolile leucemice.

Comparativ cu nefumatorul, fumatorul are un risc de cancer pulmonar: de 23 ori mai mare la sexul masculin si de 13 ori mai mare la sexul feminin. Alte riscuri bine cuantificate pentru alte boli pentru fumatorul activ sunt riscul de a deceda prin boala obstructiva cronica, de 12-13 ori mai mare fata de nefumatori, progresia cu 50 la suta mai rapida a aterosclerozei, riscul de doua pana la noua ori mai mare de a face un infarct miocardic (in functie de numarul de tigari fumate zilnic) si riscul de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2", a continuat medicul.

In plus, pentru femeia gravida, daca fumeaza, exista de 1,3 pana la 2,5 ori mai multe sanse de a avea o nastere prematura, iar fumatul in timpul sarcinii induce 20-90 la suta dintre cazurile de moarte subita infantila, a adaugat medicul.

El a precizat ca si fumatul pasiv aduce riscuri suplimentare.

"Exista dovezi convingatoare ca o convietuire alaturi de fumatori creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar cu 20-30 la suta la persoanele nefumatoare si de boli cardiace cu 25-35 la suta.

Lista consecintelor fumatului activ sau pasiv este mult mai mare cuprinzand efecte care pot merge de la orbire, arterita, accidente vasculare cerebrale, impotenta, pana la infertilitate.

In acest context, legea antifumat nr. 15 din 2016 a incercat sa protejeze atat fumatorul pasiv, cat si fumatorul activ, iar efectele sale deja se fac resimtite pe toate planurile, de la protectia salariatului nefumator pana la apararea celor dragi de acasa.

Partea de educatie a populatiei este misiunea 'halatelor albe', iar angrenarea Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti in actiuni de preventie are exact aceasta misiune", a explicat profesorul Florian Mihaltan.

Romania a urcat 12 locuri in lupta antifumat

Cu ocazia celei de-a saptea Conferinte Europene "Tobacco or Health" au fost prezentate rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare a politicilor privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit "Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun".

Toate tarile europene au fost evaluate in privinta masurilor considerate a fi componente esentiale ale unor programe cuprinzatoare de control al consumului de tutun, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Bancii Mondiale.

Raportul este menit sa incurajeze tarile sa continue implementarea eficienta a politicilor de control al consumului de tutun.

Cu aceasta ocazie, s-a punctat de repetate ori in plen saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19, unde era in 2013, pe locul 7 unde se afla in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medic fumat cancer, #fumat cancer, #boli cauzate fumat, #efecte fumat , #fumat