Fumatul, implicat in 14 tipuri de cancer

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 06:43
3977 citiri
Fumatul, implicat in 14 tipuri de cancer
Foto: Pixabay

Substantele toxice din tigari intra in circuitul sanguin si calatoresc prin tot corpul, deteriorandu-l aproape in intregime. Indiferent de tipurile de tigari consumate, fumatorii se confrunta cu un risc mult mai ridicat de cancer, decat cei care nu fumeaza - in ciuda promovarii filtrelor sau a marcilor de tigari cu un continut scazut de nicotina.

Odata cu constientizarea faptului ca fumatul este una dintre principalele cauze ale aparitiei multor tipuri de cancer, ar trebui sa ne gandim si ca este, deopotriva, cauza cel mai usor de ocolit. Sta exclusiv in puterea noastra sa evitam acest risc.

Pana acum, s-a stabilit o legatura directa intre consumul de tutun si dezvoltarea a 14 tipuri de cancer: cancer la nas si sinusuri, bucal si faringeal, laringeal, de esofag, pulmonar, cancer la ficat, vezica urinara, col, pancreas, rinichi, stomac, intestine, cancer ovarian si diverse tipuri de leucemie. In plus, cercetarile au scos la iveala o legatura intre fumat si cresterea riscului de aparitie a cancerului mamar.

Studiile au evidentiat si o concluzie care ii priveste inclusiv pe cei care consuma tutun cu moderatie: in ecuatia riscului de cancer conteaza mai mult durata de timp in care s-a consumat tutun, decat cantitatea de tutun consumata.

Cu alte cuvinte, o persoana care a fumat doua pachete pe zi timp de 20 de ani se confrunta cu un risc mai scazut de cancer decat una care a fumat jumatate de pachet pe zi timp de 30 de ani. In plus, specialistii spun ca nici cel mai atent stil de viata, bazat pe o alimentatie sanatoasa, hidratare corespunzatoare, miscare si lipsa de stres nu poate compensa daunele pe care fumatul le produce organismului.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dintre toate regiunile OMS, Europa se distinge prin cea mai mare incidenta a consumului de tutun in randul adultilor si adolescentilor, deopotriva, iar consumul de tutun si alcool sunt cauze pentru aproximativ 40% dintre cazurile de cancer la nivel european, aceasta medie fiind diferita de la tara la tara, noteaza Docbook.

Mecanismul prin care tigarile ataca organismul este foarte simplu: substantele chimice pe care le contin reusesc, in timp, sa deterioreze ADN-ul celular. Cercetarile au aratat ca, la 15 tigari fumate, se petrece o schimbare in ADN, care poate determina o celula sa devina canceroasa.

Intr-adevar, organismul uman este prevazut cu capacitatea de a se adapta si a rezista la tot felul de atacuri, insa daunele pe care consumul de tutun le produc se multiplica in timp, slabind intreaga constructie celulara.

De exemplu, cromul din organism face ca o substanta din tigari (benzopirenul) sa adere mai strans la structura ADN-ului, crescand foarte mult riscul de deteriorare a acestuia, ceea ce atrage dupa sine riscuri mult mai mari de transformare a acelor celule in celule maligne.

In plus, organismul fumatorilor, incarcat fiind de aceste substante toxice, devine considerabil mai putin apt pentru lupta cu bacteriile, virusurile, poluarea, E-urile din alimentatie, adica dispune de un sistem imunitar slabit si astfel ramane descoperit in fata atacurilor externe zilnice.

Conform statisticilor, dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar presupune cea mai scurta rata de supravietuire. Tot statisticile spun, insa, ca fumatorii care renunta la acest viciu inainte de implinirea varstei de 30 de ani se pot recupera pana la a avea o sansa egala de viata cu cea a unui nefumator.

Indiferent care dintre aceste doua aspecte are un impact mai mare pentru motivatia voastra, important este un singur lucru: abandonati tigarile cat mai repede, pentru a va lua viata inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#sanatate, #boala, #fumat, #cancer , #fumat