Fumatul poate fi benefic sanatatii, in unele cazuri

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 18:10
29104 citiri
Fumatul poate fi benefic sanatatii, in unele cazuri

Nu incape nicio indoiala ca fumatul dauneaza grav sanatii, asa cum ne atentioneaza OMS. Dar sunt si cateva cazuri izolate cand fumul de tigara are o actiune benefica asupra anumitor organe.

Despre acestea, ne informeaza portalul infoniac.ru, care citeaza Discovery. Merita urmarite, poate, macar cu titlu de curiozitate.

Fumatul incetineste evolutia bolilor articulare

Un studiu efectuat la Universitatea din Adelaide (Australia), publicat in numarul din iulie al revistei "Arthritis & Rheumatism" si bazat pe teste efectuate pe un lot reprezentativ de pacienti, arata ca la barbatii cu afectiuni articulare boala evolueaza mai rapid in cazul nefumatorilor, comparativ cu cei care fumeaza.

S-a incercat explicatia prin faptul ca nefumatorii sunt mai predispusi la ingrasare, iar greutatea solicita si mai mult articulatiile. Testele n-au reusit nici sa confirme, nici sa infirme aceasta ipoteza.

Mai probabil este faptul ca nicotina, desi nu protejeaza de imbolnavire, incetineste evolutia bolii, actionand numai asupra cartilajului bolnav.

Fumatul scade riscul de Parkinson

Cercetarile efectuate in anul 2010 si publicate in revista "Neurology" au dovedit cu certitudine ca exista o relatie inversa intre fumat si Parkinson.

Fumatorii sunt protejati de aceasta boala, iar protectia nu este determinata atat de numarul tigarilor consumate zilnic, cat de numarul anilor petrecuti fumand.

Expertii de la Universitatea Harvard au confirmat aceasta inexplicabila situatie, descoperind totodata ca efectul profilactic al fumatului dispare de indata ce subiectul se lasa de viciu. Mecanismul care face legatura dintre viciu si boala nu a fost inca descoperit.

Fumatul reduce riscul de obezitate

Nu este un secret faptul ca fumatul reduce substantial pofta de mancare. La inceputul anilor '20, unii producatori de tigari au folosit in mod activ acest truc, pentru a incuraja femeile sa slabeasca fumand.

Un studiu publicat in revista "Physiology & Behaviour" arata detaliat cum cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat ii impiedica sa inceapa o viata normala - cea pentru care au parasit fumatul. Ei trebuie sa respecte prescriptii medicale stricte, pentru a impiedica obezitatea.

Legatura dintre fumat si controlul greutatii este foarte complexa. Pe de o parte, nicotina actioneaza direct, provocand reducerea poftei de mancare, iar pe de alta parte apar factori secundari, care pot modifica gustul sau aroma alimentului, facandu-l dezagreabil.

Totusi, desi fumatul duce la slabire, nici un medic nu-ti va recomanda sa-ti corectezi silueta pe aceasta cale, date fiind alte efecte negative, grave, produse de tutun.

Fumatul poate reduce riscul decesului, dupa infarct

Fenomenul trebuie luat numai cu titlu de inventar, intrucat, desi riscul decesului dupa infarct este mai scazut la fumatori, riscul producerii acestuia este mai mic in cazul nefumatorilor.

Unii cercetatori pun insa acest fapt numai pe seama organismului, intrucat fumatorii risca un infarct cu 10 ani inaintea nefumatorilor. Organismul lor fiind, deci, in momentul infarctului, cu 10 ani mai tanar, este normal sa se apere cu mai multa virulenta, iar riscul decesului sa scada.

Fumatul favorizeaza actiunea benefica a medicamentelor

S-a observat ca medicamentele care fluidizeaza sangele, administrate cardiacilor, actioneaza mult mai rapid si mai eficient la fumatori decat la nefumatori.

Cel mai probabil unele componente ale fumului de tigara activeaza o categorie de proteine numite citocromi, determinandu-i sa accelereze efectul medicamentului.

Testele facute de experti au aratat insa ca acest efect apare numai in cazul cand fumatorul depaseste 10 tigari pe zi. Dar zece tigari sunt suficiente sa distruga alte sectoare ale organismului - si astfel ne-am intors acolo de unde am plecat, atunci cand stiam de la inceput ca fumatul dauneaza grav sanatatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#fumat benefic, #fumat efect benefic, #fumat boli, #fumat Parkinson, #fumat medicamente interactiune , #fumat