"Nevinovatele" ingrediente ale vinovatelor tigari

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 22:29
11024 citiri
"Nevinovatele" ingrediente ale vinovatelor tigari
Foto: infoniac.ru

Tutunul dauneaza grav sanatatii. Cu toate acestea, acum vreo trei decenii, aparea prin ziare stirea fenomenala despre un batran din Caucaz, care a trait 97 de ani fara sa fi renuntat nici macar o zi la viciul fumatului.

Omul care a murit sanatos

Culmea este ca, la cei 97 de ani, omul murise... sanatos. Respectiv, nu suferea de nicio boala. Pur si simplu, se urcase pe acoperisul casei sa repare ceva, iar de acolo, a alunecat si a cazut in cap.

Cand implinea varsta de 90 de ani, a dat explicatii presei - pe vremea aceea, presa sovietica nu prea folosea cuvantul capitalist "interviu". Mosul le-a explicat ca el n-a fumat tigari niciodata.

A fumat numai trabuce facute cu mana lui, din tutun "adevarat", cultivat cu mana lui, in gradina lui, udat la timp, prasit cand trebuie si fara alt ingrasamant decat numai resturile "menajere" ale celor patru catari ai lui.

In termeni de astazi, am zice ca era un fumator ecologic. Dar asemenea cazuri sunt rare. Chiar rarisime, intrucat nimeni nu poate constesta astazi faptul ca tutunul dauneaza, intr-adevar grav, sanatiatii.

Cele 597 ingrediente din tigari

Mai putin cunoscut este insa faptul ca, in afara tutunului, mai pot dauna si ingredientele pe care producatorii tigarilor le introduc in ele aidoma producatorilor de alimente, cara adauga faimoasele "E-uri".

Asa cum informeaza portalul infoniac, specialistii au identificat 597 ingrediente ce se inroduc in diferitele tipuri de tigari, pentru a le ameliora aroma, a potentializa efectul euforic, a-i perfectiona gustul.

In timpul fumatului, undele din cele 597 ingrediente se descompun sau, dimpotriva, se compun intre ele, putand da nastere la circa 4.000 de compusi chimici, din care 40 au fost identificati ca potentiali cancerigeni, iar 400 ca produse toxice.

Merita sa stim ce fumam

Nu este un secret faptul ca, in ultimele decenii, aromele tigarilor s-au schimbat simtitor, la fel gusul si efectul placut, desi frunza de tutun a ramas acceasi.

Pe scurt, odata cu fumul de tigara, plamanul nostru primeste un numar suplimetar de ingredienti, unii mai nocivi, altii mai putin, altii poate chiar inofesivi sau inca total nestudiati.

Chiar si filtrele, care absorb o parte din agentii patogeni, sunt in stare sa elibereze si ei alti agenti, iar, pana la urma, filtram una si dam peste alta.

Lista tuturor factorilor preluati odata cu fumul este mare, dar cateva exemple merita remarcate. Nu pentru descurajarea fumatorilor, asa ceva e greu de obtinut. Merita insa sa stim ce fumam, atunci cand vorbim despre asta.

O mica lista. Asta nu e totul

* Amoniac: excelent pentru curatat tacamurile. Folosit si la prepararea fursecurilor, in doze foarte mici.

* Arsenic: o cunoscuta otrava care ucide rozatoarele si nu numai.

* Benzen: utilizat in industria colorantilor si la fabricarea cauciucului sintetic.

* Butan: hidrocarbura, provenita din gazele de sonda.

* Monoxid de carbon: un gaz otravitor fara gust, fara miros, adesea fatal.

* Cadmiu: metal utilizat la productia bateriilor. Toxic.

* Cianura: o otrava cu efect letal rapid.

* Diclordifeniltricloretan: insecticid, folosit impotriva tantarilor.

* Plumb: in doze mari, de extrem de otravitor. Provoaca saturnism.

* Formaldehida: utilizata pentru conservarea tesuturilor moarte, in laborator.

* Metopren: pesticid.

* Naftalina: folosita la fabricarea vopselurilor, iar, in gospodarii, la indepartarea moliilor.

* Izocianat de metil: o substanta chimica, a carei scurgere intr-o fabrica din Bhopal (India), a prvocat in 1984 moartea a 2.500 persoane.

* Poloniu: un element radioactiv, puternic cancerigen.

Basca nicotina

N-am mai pus la socoteala nicotina, despre care stie toata lumea ca un gram din acest produs ar fi suficient pentru a ucide un cal in numai zece minute.

Asta, ca regula generala. Ca exceptie, nu m-ar mira sa descopere cineva prin Caucaz, un cal care traieste de trei sute de ani, servind numai nicotina, in loc de ovaz. Unui asemenea cal, merita sa-i iei un interviu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#ingrediente tigari, #pericole tigari , #fumat