Obiceiuri mai rele decat fumatul

Sambata, 29 Martie 2014, ora 17:14
4206 citiri
Obiceiuri mai rele decat fumatul

Fumatul este un viciu cu grave consecinte asupra sanatatii, dar nu este singurul. Exista si alte obiceiuri zilnice, chiar mai rele decat fumatul.

Iata care dintre acestea sunt in masura sa ne afecteze grav starea de sanatate, sa duca la boli grave, costisitoare, incurabile sau foarte greu de vindecat, scrie Shine Yahoo.

Stai mai mult de 10 ore pe scaun. Chiar daca faci exercitii in mod regulat, in reprize de o ora sau mai mult, la fiecare cateva zile, a sta pe scaun mai mult de 10 ore pe zi este mai rau decat daca ai fuma un pachet de tigari pe zi.

Cele zece ore insumeaza statul in masina, la birou, acasa, in fata televizorului sau la masa. Statul pe scaun creste alarmant riscul de cancer de colon, de san si de prostata. Insumate aceste afectiuni se produc intr-un numar aproape triplu fata de afectiunile pulmonare maligne cauzate de fumat.

Solutia este sa te misti cinci minute la fiecare ora de stat pe scaun, iar miscarea trebuie sa antreneze toate grupele de muschi.

Mananci prea multa carne si prea multa branza fermentata. Cele doua tipuri de alimente sunt sursa de IGF-1, un hormon de crestere, care poate promova declansarea proceselor maligne si poate accelera dezvoltarea unor efectiuni de tip canceros.

Riscul este comparabil cu cel de a face cancer pulmonar in cazul fumatorilor care au acest obicei de mai mult de 20 de ani, deci un risc mare si foarte mare.

Riscul este si mai mare la tineri si scade spre zero dupa varsta de 50 de ani.

Solutia: o singura portie de carne si o singura portie de branza fermentata pe zi sau chiar mai putin.

Folosesti ca sursa de energie pentru incalzit sau gatit gazul natural. Arderea gazului natural in centrale termice sau pentru gatit determina eliberarea unor doze de monoxid de carbon, dioxid de azot si formaldehida. Cea mai mare proportie se elimina prin sistemele de ventilatie, dar o parte ramane si o inspiram.

Aceasta combinatie are efecte similare cu fumatul pasiv, iar efectele sunt devastatoare in timp. Studiile asupra acestor surse de noxe sunt la inceput, dar exista indicii care arata ca cel putin 10% din formele de cancer pulmonar au aceasta cauza.

Folosesti odorizante chimice. Acestea sunt extrem de toxice, mai ales pentru copii. S-a constatat ca foarte multe dintre cazurile de astm sunt provocate de odorizante de interior si de cele pentru masina, care folosesc substante chimice aromate.

Cea mai buna sursa de aroma pentru casa o reprezinta uleiurile naturale si aerul curat de afara.

Lipsa de somn. Efectele lipsei de somn pentru inima si sistemul cardiovascular sunt echivalente cu efectele pe care le are fumatul asupra plamanilor.

Cei care dorm mai putin de 7 ore din 24 isi asuma acest risc.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...