Pachetele de tigari neutre si efectul lor asupra creierului

Marti, 23 Iulie 2013, ora 19:57
3169 citiri
Pachetele de tigari neutre si efectul lor asupra creierului

Politica prin care se impune fabricantilor sa ambaleze tigarile in pachete "neutre" se dovedeste a fi eficace pentru a reduce atractivitatea tutunului, afirma cercetatorii australieni, intr-un studiu publicat in British Medical Journal.

Australia este singura tara din lume care a introdus pachetele de tigari neutre, la 1 decembrie 2012. Producatorilor li se impune un ambalaj unic, in culori terne, cu avertismente si imagini elocvente referitoare la pericolul asupra sanatatii (acestea trebuie sa ocupe 75% din suprafata pachetului), marca firmei producatoare fiind mentionata, cu litere standard, doar in partea de jos a pachetului, potrivit Doctissimo.

Pentru a evalua impactul acestei masuri, cercetatorii australieni au analizat raspunsurile primite in cadrul unei anchete telefonice la care au participat 536 de fumatori, desfasurata in statul Victoria, Australia, in luna noiembrie 2012. Aceasta a fost o perioada de tranzitie, in care pe piata s-au gasit atat pachete de tigari neutre, cat si clasice, noua lege nefiind impusa inca.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, cei care au cumparat pachete neutre au declarat in numar mai mare ca tigarile sunt mai putin "bune" decat cu un an inainte (30/6%) si ca sunt procurate cu mai putina satisfactie (26,2%), spre deosebire de cumparatorii pachetelor clasice (respectiv 18,1% si 14,9%).

De aseamenea, fumatorii pachetelor neutre s-au gandit intr-o proportie mai mare sa se lase de fumat (36,8%), unii prevazand chiar sa faca acest lucru in 30 de zile (25,8%), fata de cumparatorii pachetelor clasice de tigari(respectiv 21,8% si 18,1%).

"Efectul pachetului neutru, in ceea ce priveste renuntarea la fumat, este unul pozitiv", considera specialsitii de la Centrul de cercetari in domeniul cancerului din statul Victoria, pachetele neutre "fiind asociate cu mai putina atractivitate in ceea ce priveste tigara".

Exista si tari europene care au in vedere introducerea pachetelor neutre, dupa modelul australian, initiativa nefiind insa usor de pus in practica. In Marea Britanie, proiectul de lege care viza o astfel masura a fost amanat de curand, spre nemultumirea multora, care considera ca se protejeaza in continuare interese din zona industriei tabacului.

Si actualul ministru al Sanatatii din Franta se dovedeste a fi in favoarea introducerii pachetelor neutre, proiectul de lege nefiind inca dezbatut, potrivit Le matin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pachet tigari neutru, #pachete tigari neutre impact, #pachet tigari neutru Australia, #pachet tigari neutru descurajare fumat , #fumat