Proiect USR: Reclamele la tigari si promovarea produselor din tutun sa fie interzise

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 13:21
4065 citiri
Proiect USR: Reclamele la tigari si promovarea produselor din tutun sa fie interzise
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a prezentat, marti, in fata membrilor Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, o initiativa complexa anti-tutun, in urma careia reclamele la tigari si sponsorizarea produselor din tutun ar putea fi interzise.

"Initiativa este calibrata pe nevoia imperioasa de a ne proteja generatiile viitoare de ofensiva fara precedent a industriei tutunului impotriva sanatatii noastre!

Acest pachet legislativ este opera societatii civile activa in acest domeniu si a fost asumata de grupul pe Sanatate din Camera Deputatilor si Senat al USR, dar si de colegii din alte partide politice!", a transmis Ungureanu pe Facebook.

Conform proiectului, deputatul doreste "actualizarea definitiilor publicitatii, promovarii si sponsorizaarii produselor din tutun, directe sau indirecte, a definitiei fumatului in actele normative care reglementeaza consumul de tutun; eliminarea expunerii si publicitatii produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vanzare si permiterea expunerii si publicitatii doar in magazinele special amenajate in scopul exclusiv al vanzarii acestor produse- modificare in legea 457/2004; interdictia actiunilor de promovare a produselor din tutun si a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe- modificare in legea 457/2004- exemple curente din alte tari: aproape toate tarile regiunii europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (52 de tari) ", arata Ziar de Cluj.

In cazul in care proiectul va fi aprobat, sponsorizarea produselor din tutun va fi interzisa.

"Interdictia actiunilor de sponsorizare a produselor din tutun - modificare in legea 457/2004 -exemple curente din alte tari: Franta, Polonia, Austria, Croatia, Cipru, Finlanda, Luxemburg, Tarile de Jos, Norvegia, Portugalia, Republica Moldova, Federatia Rusa, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Turkmenistan, Ucraina", se arata in proiectul de lege.

De asemenea, deputatul doreste interzicerea fumatului in autoturismele in care se afla minori si femei insarcinate.

"Este necesar acest amendament pentru asigurarea dreptului prevazut in Art. 49 din Constitutie: ' (1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor'. Avand in vedere expunerea crescuta la substantele toxice din fumul de tutun in conditiile restrictive din punct de vedere al ventilatiei specifice autovehiculelor, si imposibilitatea minorului si a fatului de a se apara in fata acestei agresiuni, este datoria morala si legala a adultilor de a-i proteja", se precizeaza in document.

Citeste si Fara tigari electronice si dispozitive care incalzesc tutun in spatiile publice inchise - proiect de lege

Citește și:
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 29 noiembrie, decretele de eliberare din funcţie a 36 de magistraţi, între care Adina Florea - inspector judiciar la Inspecţia Judiciară - şi de...