Strategie pentru a reusi sa te lasi de fumat

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 07:48
8375 citiri
Strategie pentru a reusi sa te lasi de fumat

Potrivit celor mai recente statistici, aproape 90 de romani mor zilnic din cauza fumatului. Unul din trei romani fumeaza, iar aproape doi din zece fumatori romani au incercat sa se lase de acest viciu in ultimul an, 57% reapucandu-se in mai putin de o saptamana.

Sa renunti la fumat nu este ceva usor de realizat, mai ales in perioade de recesiune. Insa, daca incerci sa constientizezi statisticile infioratoare si faptul ca iti faci rau singur fumand, un rau ce afecteaza intreg organismul, poate te vei simti suficient de motivat ca sa faci eforturi de a renunta la acest viciu.

Pentru a-ti veni in ajutor, rd.com a intocmit un mic indreptar care sa-ti fie de ajutor.

1. Structureaza doua liste: una cu lucrurile care iti plac in ce priveste fumatul (starile de bine pe care ti le da, spre exemplu) si o lista cu ce nu iti place legat de acesta (cum ar fi deteriorarea sanatatii, impactul negativ pe care il are asupra celor din jur si in special asupra membrilor familiei, etc).

Daca esti suficient de curajos poti chiar sa ii rogi pe cei apropiati sa iti spuna direct ce detesta in privinta faptului ca fumezi. Dupa ce vei compara cele doua liste, cel mai probabil vei observa ca cea in care apar lucruri care nu iti plac este mult mai mare. E un punct de pornire.

2. Gandeste-te la provocarile si tentatiile pe care le vei avea cand vei incerca sa te lasi de fumat. In acest fel te vor surprinde mai putin si vei fi mai pregatit sa le faci fata.

De asemenea, gandeste-te si ce alternativa ai putea alege la fiecare (spre exemplu, daca iti dai seama ca iti va fi greu sa nu fumezi atunci cand te enervezi, ia in considerare diverse metode care detensioneaza, cum ar fi o plimbare scurta).

3. Stabileste o data la care vrei sa faci pasul de a renunta. De asemenea, tine la indemana lista cu lucrurile care fac rau legat de fumat (tie si celor apropiati) si citeste-o de fiecare data cand esti tentat sa fumezi.

Pe acea lista poti sa treci si cateva statistici cum sunt cele de mai sus, care iti vor aminti ca fumatul iti reduce numarul anilor de viata, precum si cateva afectiuni pe care le poti face din cauza fumatului (cum ar fi cancer la plamani).

4. Inainte de a incerca sa renunti de tot la tigari, straduieste-te sa reduci numarul acestora. Cumpara-ti mai putine (poate si doar cateva bucati in loc de un pachet intreg).

Astfel, vor aparea situatii in care vei ramane fara tigari si nu vei avea de unde sa mai iei, lucru care te va ajuta sa te obisnuiesti sa nu mai oferi organismului ceea ce cere.

5. Fa o lista cu toate activitatile pe care crezi ca le-ai putea folosi ca alternative atunci cand vei simti ca nu mai poti fara o tigara. Iata ce poti face: sa te plimbi cateva minute, sa petreci putin timp cu copilul sau partenerul (partenera), sa faci curatenie, sa te joci cu cainele, sa te speli pe dinti, sa bei o ceasca cu cafea sau un ceai, sa tragi un pui de somn, sa mananci un fruct, sa inveti tehnici de meditatie (daca nu stii), sa inveti ceva nou care sa te captiveze (cum ar fi o limba straina), sa te joci pe calculator (la fel, pentru a-ti tine mintea ocupata).

6. Atunci cand ai ajuns la ziua in care vrei sa te lasi de viciu arunca sau ascunde toate obiectele care iti amintesc de fumat, atat din casa cat si din masina sau de la serviciu.

7. Incearca sa inlocuiesti obiceiul de a duce o tigara la gura cu obiceiul de a rontai cate ceva (de prefarat ceva sanatos, cum ar fi nuci, alune, seminte, fructe si sa nu faci exces daca nu vrei sa te ingrasi apoi).

8. Mergi la sedinte de acupunctura. Exista cercetari care arata ca stimularea anumitor puncte de pe corp poate ajuta la stapanirea dorintei de a fuma.

9. Gandeste-te la lucruri mai grele pe care le-ai facut pana acum (in cazul in care a existat ceva) si spune-ti ca, daca ai putut sa treci peste ceva mai dificil, poti sa faci si asta (sa renunti la fumat).

10. Daca simti ca cedezi tentatiei nu te descuraja. Multe persoane au nevoie de cateva incercari inainte de a reusi definitiv.

11. Pune banii pe care i-ai fi dat pe tigari intr-un bol. Cand vei observa ca se aduna o suma destul de mare, vei avea si o satisfactie financiara, nu numai din punct de vedere psihic.

12. Schimba rutina. Daca obiusnuiai sa fumezi dimineata, la cafea, inlocuieste cafeaua cu ceai si savureaza-l in alt loc al casei. Sau cumpara-ti pe drum o cafea dintr-un local unde nu exista spatiu pentru fumatori.

Daca obisnuiai sa fumezi in masina, pana la serviciu, schimba ruta, pentru ca mintea sa-ti fie ocupata. Iar in pauza de la munca, cand de obicei fumai, joaca un Solitaire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#fumat, #tigari, #renunat fumat, #renuntat tigari, #sfaturi lasat fumat, #sfaturi renuntat tigari, #cum renunti la fumat , #fumat