Sunteti de acord cu interzicerea totala a fumatului in localuri? - Sondaj Ziare.com

Joi, 24 Februarie 2011, ora 13:13
7693 citiri
Sunteti de acord cu interzicerea totala a fumatului in localuri? - Sondaj Ziare.com

Fumatul, pe care unii romani il considera printre putinele placeri pe care si le mai pot permite, este pe cale sa fie interzis in totalitate in spatiul public.

Concret, daca proiectul deputatului PSD Manuela Mitrea, sotia lui Miron Mitrea, va fi adoptat, nu se va mai fuma in baruri, discoteci, cafenele sau cluburi, dar nici in incinta institutiilor academice si de educatie.

Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2010, in Romania, 36% din populatie fuma. Chiar daca contrabanda cu tigari reprezinta o grava problema in Romania, marturie stand si arestarile de la vami din ultimele saptamani si cifrele conform carora statul pierde anual peste 1 miliard de euro din aceasta cauza, bugetul este alimentat consistent de cei care impartasesc acest viciu.

Insa nu doar companiile producatoare de pe piata din Romania vor avea de suferit, ci mai ales patronii de localuri.

Multe baruri inchise, multi tineri fara job, putini bani la buget

Cativa manageri sau angajati de baruri contactati de Ziare.com s-au aratat revoltati de initiativa legislativa a deputatului Mitrea. Ei se tem ca, pentru ca multe tari din Uniunea Europeana au adoptat legislatii similare, o va adopta si Romania.

Ei sustin ca altfel te intinzi la o bere sau o cafea cand fumezi si ca, daca vor fi nevoiti sa ia scrumierele de pe mese, multe localuri vor pune lacatul pe usa si foarte multi tineri care lucreaza ca barmani sau ospatari vor ramane fara un loc de munca. Totodata, fiind mai putini clienti, incasarile vor fi mai mici si deci si banii care vor ajunge la bugetul statului. Pe scurt, toata lumea ar pierde.

"Proiectul este foarte prost din punctul nostru de vedere. Este clar ca toata aceasta zona de cafenele, restaurante etc va inchide in urmatoarea zi. Tot Centrul Istoric, acolo unde suntem si noi, va fi zero. Bineinteles, se va pierde si la buget, si Centrul Istoric are multe cafenele, restaurante si foarte multi angajati tineri si eu nu stiu acesti tineri unde or sa mai munceasca", ne-a declarat Marilena Andries, manager Blues Cafe.

"Eu nu sunt de acord, si, personal eu sunt nefumator. Fiecare sa se duca acolo unde vrea. Cred ca ar fi destul de maricele pierderile - vine omul, sta putin, spune lasa ca imi iau ceva de mancat sau de baut acasa, sa pot sa si fumez", a spus si Marian Grimache, manager Cafeneaua Actorilor.

La fel ne-au raspuns si multi alti angajati de la baruri, cafenele sau cluburi cu vechime din Bucuresti, cum ar fi IDM Club, B52, Club A, Oktoberfest, Jos Palaria, El Grande Comandante sau Oxygen.

Singurii care, aparent, ar avea de castigat ar fi patronii de localuri cu specific etnic, cum ar fi Cafeneaua Egipteana Valea Regilor. Directorul general ne-a spus ca, desi la prima vedere barul ar avea de castigat, specialitatea sa fiind narghileaua, care nu pare sa fie inclusa in proiectul Manuelei Mitrea, multi vor copia acest lucru, aparand o concurenta mult mai acerba.

O lege, cum o fi, dar sa fie universala

Pe de alta parte, patronii de cluburi sunt nemultumiti si de legislatia actuala, pe care o considera discriminatorie.

"Putem spune ca legislatia ne-a afectat business-ul in momentul in care au facut o diferenta - ca spatiile pana in 100 mp pot sa fie de fumatori si spatiile peste 100 mp sunt obligate sa se imparta intre fumatori si nefumatori. Asta mi se pare un lucru stupid! Ori interzici peste tot, ori nu interzici. E o lege data cu jumatate de masura.

Mie mi-ar conveni o lege clara si la obiect, sa fie la fel pentru toata lumea, nu unii sa aiba un anumit fel de a functiona si alti un alt fel. La inceput cred ca am pierde (daca s-ar interzice fumatul in spatii publice, n.red.), dar nu-mi dau seama... Daca legea o sa fie data si toata lumea o sa o respecte nu pot sa spun daca as pierde sau as castiga. Numai sa fie o lege clara si pentru toata lumea", ne-a declarat Cristian Negrea, administrator al clubului Fire.

Beneficiarul nr. 1 - tigara electronica?

Cei care vor avea de profitat vor fi firmele producatoare si comerciantii de tigari electronice. Acest substitut pe aburi al tigarii este tot mai la moda, multi folosindu-l pentru a renunta la fumat. Unul dintre exemple este chiar Miron Mitrea, sotul deputatei care a initiat proiectul anti-fumat.

"Interzisul fumatului in spatiile publice, sincer, ar ajuta ca produsele noastre sa fie mai bine cunoscute. Pe de alta parte, segmentul este destul de bine dezvoltat, foarte, foarte multi fumatori au trecut deja pe tigari electronice si numarul lor continua sa creasca zilnic. Avem afacerea noastra de peste doi ani de zile si se vede dupa vanzari - sunt deja mari asa cum sunt", ne-a spus si Csorik Janos, administrator Vapori.ro.

Discriminare sau nu?

Patronul Art Jazz Club, Adrian Andries, catalogheaza propunerea legislativa drept "o tampenie" si arata ca, indiferent daca reprezinta o minoritate sau o majoritate, fumatorii vor reprezenta un grup discriminat.

"E o prostie! Ne-ar afecta grav, sunt de acord sa nu se fumeze in institutii publice, locuri d-astea, dar chiar asa in locuri in care te duci sa te distrezi, sa te amuzi, asta este o mare prostie. Este normal sa ai un loc si pentru nefumatori, dar nu mi se pare corect sa mi se impuna, nici macar nu pot sa-i spun o majoritate, ca n-am convingerea ca majoritatea romanilor nu fumeaza.

In multe locuri (din UE, n.red.) este interzis (fumatul, n.red.), oamenii cauta subterfugii, tigari electronice, tot felul de prostii, se fumeaza afara in draci... In mod normal, cand n-ai de ales, n-ai de ales, dar e o mare tampenie. In momentul in care esti fumator simti disconfort cand ti se interzice sa-ti practici placerea, mai ales cand asta aduce si bani la buget. Ma simt discriminat, eu fiind fumator", a declarat, pentru Ziare.com, Andries.

Romanii nu pot fi educati decat cu forta

Cat despre modul in care romanii vor imbratisa noua legislatie, se pare ca opinia generala este ca acestia nu vor fi foarte receptivi.

"Sunt perfect de acord cu chestiunea asta (interzicerea fumatului in spatii publice, n.red.). Noi aici incercam sa facem un act cultural cat mai valoros pentru publicul bucurestean si ne racordam legislatiei actuale, in vigoare, din toate punctele de vedere, inclusiv al fumatului in spatiile publice. Romanii nu sunt receptivi la nimic ce este corect, legal. Adica la nimic care sa inspire civilizatie. Este lucrul cu care ma confrunt zilnic", ne-a declarat si Victor Coman, director adjunct Theatrum Mundi.

De aceeasi parere este si Csorik Janos, care spune ca, daca nu vor fi amenzi usturatoare, romanii nu vor respecta legea.

"Romanii vor fi nevoiti sa se adapteze, insa, sincer, cred ca avem o mentalitate un pic cam greu adaptabila la un asemenea proiect, dar e posibil. Cred ca totul e posibil daca organele de control care trebuie sa impuna aceste legi vor face fata cum trebuie. Daca nu se impune sau nu se vor aplica amenzi usturatoare, e clar ca nu o sa functioneze. Cu tehnica parului functioneaza in Romania. De buna voie, romanul nu cred ca va accepta sa nu mai fumeze in spatiul public", ne-a spus Csorik.

Ziare.com te invita la vot. Esti sau nu de acord cu interzicerea totala a fumatului in spatiul public?

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#fumat interzicere spatiu public, #tigari vanzari scadere, #fumat baruri cluburi discoteci , #fumat