Una din cinci romance este fumatoare

Luni, 22 August 2011, ora 14:42
4754 citiri
Una din cinci romance este fumatoare

Numarul femeilor fumatoare din Romania s-a dublat in ultimii 20 de ani, avertizeaza medicii, care subliniaza ca, potrivit ultimelor studii, una din cinci femei fumeaza zilnic cel putin o tigara.

Ingrijorator este si ca, spun specialistii, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Medicii oncologi atrag atentia asupra faptului ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar. De acest lucru este responsabila si preferinta doamnelor si domnisoarelor pentru tigarile subtiri si lungi, care determina inhalarea mai profunda si mai frecventa.

"Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic, cat si psihologic", spune dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national Stop Fumat.

Potrivit unui studiu realizat de medicii din SUA, riscul de afectiuni ale inimii la femei creste anual cu 2% in cazul fumatoarelor, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice din tigari.

Programul national Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe cei care doresc sa renunte la fumat si care au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat, se afla la dispozitia celor care vor sa scape de dependenta de nicotina. In Bucuresti, doritorii pot veni in fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", pentru a afla detalii despre tratament si consilierea psihologica. Medicii ofera mai multe detalii pe site-ul www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673.

In Romania, nu mai putin de 33.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, ceea ce inseama un deces la fiecare 16 minute, conform statisticilor.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...