Beneficiile miraculoase ale grasimilor asupra sanatatii umane

Luni, 13 Iunie 2011, ora 22:28
22024 citiri
Beneficiile miraculoase ale grasimilor asupra sanatatii umane
Foto: avantaje.ro

Nutritionistii si medicii ne atentioneaza ca un consum ridicat de grasimi poate fi daunator organismului. Noi studii, insa, au stabilit exact contrariul: corpul are nevoie de mai multe grasimi, in comparatie cu ceea ce sustineau pana acum normele alimentare clasice.

Grasimile contin substante nutritive importante, care au un rol complex in organism. De exemplu, din grasimi se sintetizeaza hormonii tesuturilor care regleaza tensiunea arteriala, acestea avand si un puternic rol antiinflamator. Tesutul adipos reprezinta un component important al creierului, iar restul celulelor nervoase din organism au un invelis gras de protectie. Daca prin alimentatie nu se preiau destule grasimi, apar probleme. In afara de acest aspect, grasimile sunt un important furnizor de energie, noteaza Deutsche Welle.

In ceea ce priveste cantitatea de grasimi pe care trebuie sa o contina hrana zilnica, nu exista o recomandare universal valabila. Insa procentele anterioare, conform carora caloriile pe care le asimilam zilnic trebuie sa contina doar 30 la suta grasimi, iar restul de 40 la suta, sau mai mult, sa fie carbohidrati, nu mai sunt valabile.

Cu cat un om face mai putina miscare si cu cat greutatea corporala ii este mai mare, cu atat mai problematica devine mancarea care contine carbohidrati. In aceste cazuri, 40-50 la suta din caloriile zilnice preluate de organism trebuie sa provina din grasimi.

Procentul de grasimi din mancarea zilnica scade de 30 de ani incoace. Scaderea procentului de grasimi a fost contrabalansata de aportul crescut de carbohidrati, ceea ce se traduce prin acumularea de calorii in plus.

De exemplu, micile portii din faina alba contin foarte multe calorii, dar nu asigura satietate pentru ca aceasta hrana are nevoie de mai mult spatiu in stomac. Iar semnalul "sunt satul" vine doar atunci cand stomacul este plin. De aceea, ca intreg, mancam mai mult, alimentele fiind pline cu glucide rafinate si carbohidrati concentrati.

Se poate slabi cu ajutorul grasimilor?

Da, dar acest lucru se aplica numai persoanelor care anterior s-au hranit preponderent cu carbohidrati. In cazul in care mancarea contine mai multe grasimi, devenim nu numai foarte supli, ci si extrem de fericiti, mancand mai putin.

O dieta adecvata trebuie sa includa proteine, apa si fibre. Impreuna cu carnea, pestele, ouale si produsele lactate, masa trebuie sa contina si salate, legume fructe, ciuperci si nuci. Cel mai bine este sa limitam consumul produselor bogate in carbohidrati, cum ar fi pastele sau galustele de exemplu. Total contraindicate sunt bauturile indulcite artificial. In medie, numai prin intermediul acestora, oamenii preiau 200-300 de calorii. Cea mai buna pentru stingerea senzatiei de sete ramane apa plata.

Exista, intr-adevar, grasimi bune si grasimi rele?

Trebuie sa tinem cont ca grasimile animale nu difera radical de cele vegetal-organice. Chiar si carnea de porc contine multe dintre grasimile bune (acizi grasi nesaturati), care sunt atribuite doar celor de provenienta vegetala. O cantitate mare de grasimi nesaturate nu este nesanatoasa, din moment ce acestea contribuie la cresterea colesterolui bun care protejeaza vasele de sange. Cele mai bune grasimi sunt cele care provin din lapte, acestea continand cel mai larg spectru de substante nutritive si acizi grasi.

De evitat sunt doar grasimile ieftine industriale, care contin o multime de uleiuri hidrogenate. Margarina de calitate, de exemplu, nu contine astfel de uleiuri, dar ele pot fi gasite in multe produse prajite, in glazurile de zahar si ciocolata, in inghetata si prajituri de patiserie.

Acestea sunt daunatoare deoarece cresc colesterolul rau si conduc la scaderea celui bun. Pot provoca inflamatii, care conduc la functionarea neadecvata a vaselor de sange. Din pacate, este dificil de stabilit produsele in care se gasesc aceste uleiuri hidrogenate, fiindca producatorii nu au obligatia sa le declare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#grasimi beneficii sanatate, #grasimi alimentatie carbohidrati, #colesterol grasimi saturate nesaturate , #grasimi