Esti obsedat de alimentele sarace in grasimi? Vezi ce poti sa patesti

Duminica, 20 Mai 2012, ora 08:28
7727 citiri
Esti obsedat de alimentele sarace in grasimi? Vezi ce poti sa patesti
Foto: Daily Mail

In ultimii ani, multi oameni au inceput sa capete un fel de fobie fata de alimentele cu grasimi, folosindu-le aproape exclusiv pe cele cu zero grasimi sau cu un continut redus.

Expertul britanic in nutritie Zoe Harcombe crede insa ca oamenii au nevoie de mai multa grasime, inclusiv din cea saturata, cata vreme este luata din lactate si din carne proaspata, nu din junk food.

Untul, laptele integral si carnea rosie sunt alimente care au valori nutritionale ridicate, astfel ca ar trebui sa nu fie evitate, potrivit Daily Mail, desigur, cu exceptia cazurilor in care un medic recomanda acest lucru.

Grasimea ajuta organismul sa absoarba vitamine

Toate alimentele care contin grasime au in compozitie toate cele trei tipuri de grasime - saturata, mononesaturata si polinesaturata -, doar ca in proportii diferite, conform sursei citate. Ele nu pot fi separate, astfel ca un aliment bogat in grasime saturata contine cantitati si din celelalte doua tipuri.

Grasimea pe care o mancam este digerata si apoi ajunge in fluxul sangvin, unde transporta vitaminele solubile in grasime - A, D, E si K - in intregul corp.

Legume ca spanac, morcovi si varza kale contin vitamina A sub forma de betacaroten, insa, fara ceva grasime care sa ajute la digerarea lor, s-ar putea sa nu fie absorbite cum trebuie, astfel ca putin unt consumat cu acestea ajuta.

Laptele cu continut integral de grasime contine toate cele patru vitamine solubile in grasime. Daca este indepartata grasimea din el atunci este afectat si sistemul de "livrare" al acestor vitamine, nutritionistul fiind de parere ca trecerea la versiuni degresate ale unor produse lactate naturale - branza cu putina grasime, iaurturi degresate si altele - este unul dintre motivele pentru care se inregistreaza multe cazuri de carente de vitamina A.

Potrivit unui sondaj realizat in 2010, aportul zilnic mediu de vitamina A (retinol), vitala pentru sanatatea pielii, a ochilor, a parului si a sistemului imunitar, este, la populatia actuala, putin peste jumatate din cat este recomandat. Totodata, acelasi sondaj arata ca aportul de vitamina E este de doar doua treimi din necesar, aceasta vitamina fiind esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar.

In plus, multe din alimentele grase mentionate contin calciu, magneziu, zinc si fier, iar grasimea ofera si energie si detine si un rol-cheie in crearea stratului exterior al tuturor celulelor noastre.

Grasimea consumata nu te ingrasa

In cadrul unui studiu, doua grupuri de pacienti au beneficiat de diete diferite: una bogata in grasime si alta bogata in carbohidrati. Dupa un timp, cei care au avut o alimentatie de circa 2.000 de calorii pe zi, bazata pe carbohidrati, s-au ingrasat, iar cei care au avut o dieta mai permisiva, de circa 2.600 de calorii, bazata insa pe grasime, au slabit chiar. Si asta deoarece corpul absoarbe grasimea de care are nevoie si excreta surplusul.

Acest lucru nu inseamna insa ca este recomandata excluderea carbohidratilor, deoarece acestia ofera glucoza, care alimenteaza creierul cu energie. Dar cantitatea de paine, spre exemplu, poate fi limitata sau chiar eliminata. Mai mult, unele alimente cu continut redus de grasime pot contine cantitati mari de zahar adaugat, ceea ce poate duce la acumularea de kilograme.

Iar obezitatea a devenit un fenomen global, numai in Marea Britanie crescand, pana in 1999, de la 2,7% cat era proportia in cazul ambelor sexe, la 22,6% la barbati si 25,8% la femei. Si asta in conditiile in care consumul de grasime este redus in prezent la aproximativ jumatate fata de cat era in anii '70, situatie care se intalneste in multe alte tari.

De vina pentru cresterea masiva in greutate sunt, probabil, carbohidratii si zaharul din produsele junk food.

Oamenilor care se plang de probleme digestive, de greutate si de lipsa de energie, Zoe Harcombe le recomanda sa renunte la produsele procesate, sa nu isi mai bazeze alimentatia pe produse ca paine, cartofi si orez, care sunt si surse sarace de vitamine, si sa consume carne, peste, lactate si legume. Cei mai multi dintre cei care vin ulterior la consultatie se simt mai bine si slabesc.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alimente sarace grasimi, #produse sarace grasimi, #pericol alimente degresate, #alimente degresate sanatate, #grasimi alimentatie sanatate, #rol grasimi organism , #grasimi
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
Un articol interesant !