Ziare.com

Grasimile abdominale, mai periculoase decat obezitatea

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 15:41

   

Grasimile abdominale, mai periculoase decat obezitatea
A avea prea multa grasime abdominala ar putea fi mai periculos decat a fi obez. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii, in urma unui studiu, realizat in cadrul clinicii Mayo din Minessota.

Studiul in discutie demonstreaza ca excesul de greutate abdominala poate antrena grave afectiuni cardiovasculare.

Trei ar fi problemele care merita a fi luate in seama, explica cercetatorii citati de Quoi?

Comparatia dintre mortalitatea obezilor si a burtosilor

Timp de 14 ani, 12.785 de adulti au participat la studiul american. Ei au fost clasati in diferite grupe, in functie de indicele lor de masa corporala (IMC). Le-a fost masurata circumferinta taliei si a soldurilor, ca sa se cunoasca repartizarea grasimilor la nivel abdominal.

Apoi, persoanele au fost impartite in doua grupe, dupa raportul de grasime talie/solduri: raport normal (mai mic de 0,85 la femei si sub 0,90 pentru barbati) si unul dincolo de aceste cifre. In decurs de 14 ani, 2562 din aceste persoane au decedat, dintre care 1.138 din cauza bolilor cardiace.

Rata de mortalitate la persoanele cu IMC normal, dar avand burta, s-a dovedit a fi de 2,75 de ori mai mare decat la persoanele cu greutate normala, fara burta, in vreme ce la persoanele obeze ea atinge doar 2,34.

Prin urmare, a avea o greutate normala, dar prea multa grasime abdominala, inseamna un pericol mai mare decat a fi obez. In opinia cercetatorilor de la Clinica Mayo, la obezi grasimea este repartizata mai mult la nivelul picoarelor si al soldurilor, in timp ce la cele cu IMC normal, ea se acumuleaza in abdomen.

Problema circulatiei sangelui

Spre deosebire de grasimile obisnuite, grasimile localizate in abdomen (nu sub piele), deci in interiorul corpului, trec direct in vene. A nu se confunda cu "manerele dragostei" situate exact sub piele.

In felul acesta, sangele abdominal nu circula suficient, regasindu-se direct in ficat, explica dr. Heinz Drexel, seful serviciului de medicina interna si cardiologie de la spitalul din Feldkrich, Austria. Ficatul va dezvolta atunci molecula care favorizeaza rezistenta la insulina, ducand astfel la diabet.

Un IMC normal nu impiedica grasimile abdominale

Indicele de Masa Corporala al unei persoane cu greutate normala se situeaza intre 18,5 si 24,5, cel al unui supraponderal intre 25-29,9, iar un obez are peste 30.
O persoana burtoasa are un raport de grasime talie/solduri crescut, ceea ce nu impiedica sa aiba un IMC normal.

Dupa cancere, bolile cardiovasculare reprezinta a doua cauza a mortalitatii in Franta. Practicarea de exercitii si optiunea pentru alimente cu un continut scazut de grasimi raman cele mai bune metode de a elimina grasimile din regiunea abdomenului, dupa cum recomanda medicii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6866 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor