Tii dieta? Nu te teme de grasimi!

Duminica, 03 Mai 2009, ora 10:50
3703 citiri
Tii dieta? Nu te teme de grasimi!

Daca va supravegheati cu atentie greutatea si doriti sa slabiti, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa nu evitati grasimea. Ea chiar contribuie la scaderea in greutate, datorita senzatiei de satietate.

Sa fie gresit, deci, tot ce s-a spus despre grasimi in ultimii 30 de ani? Ei bine, intr-un fel chiar este vorba despre informatii eronate, scrie The Boston Globe. Folosirea unei tehnologii complexe de analizare a grasimilor a demonstrat faptul ca ceea ce se credea odinioara ca ar fi 'grasime buna' - margarina, un tip de grasime hidrogenata obtinuta din ulei vegetal - este, de fapt, daunatoare. In acelasi timp, grasimile despre care se considera ca sunt 'rele' - grasimea animala, lactatele grase, uleiul de palmier - sunt, in realitate, benefice.

Potrivit noilor informatii, este indicat ca oamenii sa includa la fiecare masa o cantitate moderata de grasimi saturate, deoarece acestea ofera elementul pe baza caruia functioneaza organismul fiintelor umane, construiesc structura celulelor, contin vitamine esentiale, contribuie la producerea hormonilor si ofera un pansament protector organelor noastre.

Creierul si trupul uman au nevoie de grasime ca sa se dezvolte si sa creasca in conditii optime, chiar si la varsta adulta. De asemenea, grasimile intaresc sistemul imunitar si contribuie la sanatatea oaselor.

Grasimile te satura

Un aspect esential este ca grasimile produc senzatia de satietate. O persoana se poate satura, spre exemplu, daca adauga la salata doua feliute de sunca si cateva cubulete de cascaval, sau daca mananca delicioasa crusta aurie de pe puiul fript.

In mod evident, principiul nu consta in a manca munti de cartofi prajiti sau alte alimente preparate cu grasimi procesate pentru comert, ci de a consuma o cantitate moderata (aproximativ o lingura per masa) de grasimi naturale. Untul, branza, puiul sau rata pot constitui elemente ce aduc mesei atat un plus de gust, cat si de sanatate.

Exista si opinii contrare. Expertii Ministerului Agriculturii din SUA, care au facut recomandari privitoare la regimul alimentar sfatuiesc americanii sa reduca nivelul grasimilor consumate, in special pe cel al grasimilor saturate.

Revistele de sanatate, mai ales in aceasta perioada a anului, incurajeaza cititorii sa limiteze cantitatea de grasimi pe care o contin mesele, indeosebi grasimile animale si lactatele grase.

Grasimile animale, benefice

Noile cercetari indica faptul ca grasimile animale ar putea fi benefice pentru sanatatea omului. 'Folosim si metabolizam grasimile animale intr-o modalitate pe care pana acum nu o intelegeam', explica Dale E. Bauman, profesor de biochimie nutritionala in cadrul Universitatii Cornell.

Bauman e convins ca dovezile stiintifice din ziua de azi sprijina conceptul ca grasimea animala ce provine de la rumegatoare (vaci, capre, oi) ofera substante nutritive care ajuta la mentinerea sanatatii si la prevenirea bolilor.

Oamenii consuma grasimi de mai multa vreme decat incearca sa se abtina, iar grasimea animala a trecut testul evolutiei. E posibil ca stiinta sa constientizeze si ea, acum, beneficiile acestui obicei al regimului alimentar.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#grasimi, #diete sanatoase, #nu ingrasa , #grasimi