Vrei sa mananci sanatos? Tine cont de unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 12:51
41466 citiri
Vrei sa mananci sanatos? Tine cont de unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei
Foto: Arhiva personala Camelia Olteanu

Alimentatia sanatoasa preocupa din ce in ce mai multa lume, insa, din pacate, informatiile gasite pe Internet se bat adesea cap in cap.

Un aspect important al acesteia, fara a fi insa singurul, este proportia proteinelor, glucidelor si grasimilor. Potrivit nutritionistului Camelia Olteanu, in literatura de specialitate se recomanda ca aportul energetic zilnic (provenit din alimente) sa fie alcatuit din:

- 50-55% glucide (numite si hidrati de carbon, carbohidrati sau zaharuri)

- 30% lipide (grasimi)

- 15-20% proteine

In organism glucidele au rol:

- energetic, constituind principala sursa de energie, de aceea si reprezinta peste 50% din necesarul caloric zilnic

- functional, participand la alcatuirea membranelor celulare, a tesutului nervos, conjunctiv, hormonilor, enzimelor, anticorpilor

- organoleptic, conferind gust dulce alimentelor

In cadrul celor 50-55% glucide recomandate zilnic, 90% vor fi glucide complexe (se gasesc in legume, fructe, lapte, produse lactate, cereale integrale) si se recomanda limitarea la 10% a glucidelor simple (zahar, glucoza, sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza, sirop de artar, sirop de agave, miere, dulceturi, compoturi, gemuri, paine alba, cereale cu zahar, bauturi dulci, produsele de cofetarie si patiserie, fast-food).

Produsele cu continut mare in glucide simple, numite si zaharuri rafinate, sunt periculoase sanatatii deoarece duc la cresterea glicemiei (zaharului in sange), solicitand pancreasul endocrin, care in timp se epuizeaza si apare diabetul de tip 2.

In plus, sunt hipercalorice, determinand aparitia supraponderalitatii, a obezitatii, favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, cresterea valorilor colesterolului, trigliceridelor, sindromului metabolic, cancerelor, bolilor neurogenerative: Alzheimer, Parkinson.

In organism lipidele:

- au rol energetic, reprezentand 40% din energia de repaos sau necesara in activitati usoare

- intra in compozitia hormonilor steroizi si a prostaglandinelor

- contin sau transporta vitaminele liposolubile A, D, E, K si acizii grasi esentiali linolenic si linoleic

- au rol in protejarea corpului la traumatisme si izolare termica

- confera textura placuta si aroma alimentelor (deoarece condimentele isi transfera aromele grasimilor)

Cele 30% lipide prevazute intr-o alimentatie sanatoasa se vor imparti in 10% acizi grasi saturati (unt, slanina, untura), 10% acizi grasi mononesaturati (ulei de masline, nuci, avocado) si 10% acizi grasi polinesaturati (ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia, seminte de plante, ulei de peste).

Un consum adecvat de acizi grasi polinesaturati, din care fac parte acizii grasi omega 3, are un impact pozitiv asupra sanatatii mentale si in unele boli ca artrita rematoida, dermatita atopica, in bolile cardiovasculare.

Un consum crescut de lipide favorizeaza cresterea ponderala, marirea colesterolului cu formare de placi de aterom sau xantoame, xantelasme, risc crescut de afectiuni cardiovasculare aterosclerotice.

Un consum deficitar de lipide, sub 20% din ratia caloric zilnica, va duce la un aport inadecvat de vitamine liposolubile, in special vitamina E, si de acizi grasi esentiali (de tipul omega 3 si 6) precum si la nivele scazute de HDL-colesterol.

Deficienta de acizi grasi esentiali se manifesta prin leziuni ale pielii, eczeme, inflamatii, infectii, tulburari de crestere si ale sistemului de reproducere.

O dieta lipsita de grasimi poate duce chiar si la deces.

In organism proteinele au rol:

- structural, fiind necesare cresterii si refacerii celulelor. Contin aminoacizi, care se mai numesc si "caramizile vietii" pentru rolul lor in constructia celulelor

- functional in desfasurarea proceselor metabolice. Intra in componenta enzimelor si hormonilor. Indeplinesc functia de anticorpi

- fizico-chimic, regland presiunea osmotica si mentinand echilibrul acido-bazic

- energetic

Sursele bogate in proteine cu valoare biologica ridicata (contin 33% aminoacizi esentiali) sunt ouale, carnea, pestele, lactatele, soia. Legumele si cerealele contin proteine cu valoare biologica scazuta.

In general, se recomanda ca jumatate din aportul zilnic de proteine sa fie de origine animala si cealalta jumatate sa fie de origine vegetala.

In cazul proteinelor cu valoare biologica ridicata este suficient aportul de 0,6 g/kg corp, iar in cazul proteinelor cu valoare biologica scazuta necesarul creste la 0,85 g/kg corp.

Aportul redus de proteine determina malnutritia proteica, iar aportul exagerat duce la afectiuni gastrointestinale si renale.

Citeste si:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Proportii corecte proteine glucide grasimi, #proteine alimentatie, #grasimi alimentatie importanta, #carenta grasimi alimentatie efecte, #surse glucide alimentatie, #nutritionist Camelia Olteanu , #grasimi