Indicele de masa corporala: De ce nu e mereu bine sa fii in limite normale

Sambata, 24 August 2013, ora 22:03
3847 citiri
Indicele de masa corporala: De ce nu e mereu bine sa fii in limite normale

Indicele de masa corporala (IMC), una dintre metodele de definire a greutatii, nu este mereu un indicator bun pentru starea generala de sanatate, considera unii oameni de stiinta.

Indicele de masa corporala este parametrul standard prin care se determina daca o persoana are greutatea normala, este supraponderala sau obeza, insa acesta nu reprezinta o masura corecta a cantitatii de grasime din organism si nu ofera informatii despre cauzele problemelor de sanatate, conform livescience.

Informatia este preluata dintr-un material publicat in revista Science.

Obezitatea reprezinta un risc major pentru diabet, boli de inima si este o cauza a decesului, insa anumite studii arata ca, in mod paradoxal, ca supraponderabilitatea poate creste sansele de supravietuire in cazul unor boli cronice.

Indicele de masa corporala este calculat impartind greutatea in kilograme a unei persoane la inaltimea ei, ridicata la patrat. Un indice cuprins intre 18,5 si 24,9 este considerat normal, un indice intre 25 si 29,9 inseamna supraponderabilitate, in timp ce o valoare mai mare de 30 indica obezitate.

Oamenii cu indicele de masa corporala mai mare de 30 prezinta un risc ridicat de deces ca urmare a bolilor de inima, diabetului, cancerului si a altor boli, arata un numar mare de studii.

Alte cecetari recente demonstreaza insa ca un indice de masa corporala ridicat poate proteja o persoana de diferite boli cronice.

Cand o persoana are o boala cronica, o cantitate mai mare de grasime in corp poate sa adauge rezerve suplimentare de energie. In anumite cazuri, un indice de masa corporala scazut poate duce la aparitia unor boli.

Indicele de masa corporala nu ia in calcul grasimea si nici zonele din organism in care aceasta este distribuita. Grasimea de pe talie creste riscul de aparitie a diabetului, bolilor de inima si decesului, in timp ce grasimea depusa pe zonele periferiale poate sa fie inofensiva, conform anumitor studii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#indice de masa corporala, #definire greutate, #grasime organism boli, #boli supraponderabilitate, #boli cauza greutate , #greutate