Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Cantarul poate sa ne minta?

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 11:44
5463 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Cantarul poate sa ne minta?
Foto: Arhiva personala

V-ati intrebat cum este posibil sa avem variatii considerabile in greutate, pe parcursul unei saptamani, chiar si atunci cand nu suntem la dieta? Ei bine, surprinzator sau nu, cantarul nu este singura metoda pentru estimarea greutatii si da, poate sa ne si minta.

Cantarul ne indica doar un numar. Acest numar poate sa reflecte sau nu daca ati castigat sau daca ati pierdut kilograme, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?

Cantarul este instrumentul cel mai folosit pentru determinarea greutatii. Acesta insa masoara corpul uman ca pe un intreg, fara a avea capacitatea de a-l separa in partile sale componente, cum ar fi masa musculara, grasimea, apa sau masa osoasa.

Motive pentru care pot sa apara variatiile in greutate:

Apa

In cazul unui adult sanatos, apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea totala. Este normal ca procentul de apa din organism sa varieze de la o zi la alta, fapt ce poate afecta cantarirea. Acest fapt este influentat, de obicei, de cantitatea de apa consumata pe parcursul zilei, precum si de pierderile de apa prin transpiratie.

In plus, excesul de sare poate cauza o retentie semnificativa de apa. Din acest motiv, alegerile alimentare dintr-o singura zi pot afecta indicatiile cantarului, fara sa reflecte corect greutatea corporala. De asemenea, femeile au tendinta de a retine apa in organism in perioada premenstruala.

Glicogenul

Carbohidratii sunt depozitati in organism sub forma de glicogen. O parte din glicogenul din organism este stocat in ficat, alta parte fiind depozitata in muschi. Impreuna cu glicogenul este depozitata si apa. In timpul zilei depozitele de glicogen sunt golite, fapt ce poate duce la cresterea apetitului. Atunci cand organismul incearca sa refaca depozitele de glicogen consumand carbohidrati, greutatea corporala creste.

Greutatea alimentelor si a bauturilor consumate

Atunci cand o persoana este cantarita dupa un pranz, ar trebui sa fie luata in considerare si greutatea alimentelor consumate, intrucat acestea chiar influenteaza greutatea.

Tranzitul intestinal

Excretia alimentelor digerate si a bauturilor consumate poate scadea greutatea corporala, in timp ce un tranzit intestinal lent poate duce la cresterea greutatii corporale.

Ora cantaririi

Pe parcursul zilei, ca urmare a motivelor deja mentionate, greutatea corporala variaza. De obicei, greutatea este mai mica dimineata.

Motive pentru care, desi avem aceeasi greutate corporala, aratam mai slabi

Muschiul cantareste mai mult decat grasimea si, prin urmare, daca vom compara un kilogram de muschi cu unul de grasime, este evident ca primul va avea un volum mult mai mic decat grasimea.

Prin urmare, cei care fac sport pot pierde din grasime, dobandind masa musculara, mentinandu-si greutatea, dar aratand mai slabi. Asadar, desi cantarul nu a sesizat schimbarea, nu inseamna ca imaginea corpului nu s-a schimbat in mai bine.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cantarul poate sa ne minta, #cantar gresit, #variatie greutate explicatii, #variatii greutate o zi, #cauze luare greutate timp scurt, #nutritionist Adina Rusu , #greutate