Vrei un copil cu o greutate sanatoasa? E crucial sa taci!

Miercuri, 24 August 2016, ora 15:15
5945 citiri
Vrei un copil cu o greutate sanatoasa? E crucial sa taci!
Foto: Arhiva/Pixabay

Intr-o perioada in care din ce in ce mai multi tineri au probleme cu greutatea, e clar ca si strategia parintilor in relatia cu ei trebuie schimbata.

Expertii americani avertizeaza ca a vorbi despre necesitatea de a tine o dieta, de a slabi, cu adolescentul este cea mai proasta abordare posibila, fiind complet neproductiva, arata Huffington Post.

Academia Americana a Pediatrilor sustine ca, pentru a preveni obezitatea adolescentilor, dar si problemele de alimentatie, parintii ar trebui sa se concentreze mai putin pe diete si sa faca miscare in familie, impreuna cu copiii. Insa ideea de baza ar trebui sa fie faptul ca miscarea se face pentru a fi in forma, nu pentru a slabi.

Statisticile arata ca, in SUA, numarul cazurilor de obezitate la adolescenti sunt de patru ori mai multe fata de acum 30 de ani. In 2012, 21% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 - 19 ani erau obezi.

Obezitatea, la aceasta varsta, vine cu nenumarate probleme, cum ar fi cele ale oaselor si articulatiilor, dar si apneea de somn. In plus, tinerii sunt expusi riscului de a face prediabet, care duce de obicei la diabet de tip 2. Acesti adolescenti devin, de regula, adulti obezi, cu risc de cancer si atac cerebral.

In SUA, adolescentii reprezinta segmentul de populatie cel mai des internat cu probleme de alimentatie.

Comportamentul corect al parintilor

Concret, ce ar trebui sa faca parintii pentru a se asigura ca adolescentii au o greutate sanatoasa? Parintii nu trebuie sa incurajeze niciodata un adolescent sa tina dieta. Cercetarile au aratat ca fetele care au tinut dieta in clasa a IX-a au avut un risc de trei ori mai mare decat restul de a deveni obeze pana in ultimul an de liceu.

Adolescentii care, din dorinta de a slabi, si-au redus mult caloriile zilnice si au sarit peste mese prezentau un risc de 18 ori mai mare de a se alege cu probleme de alimentatie, arata studiile. Pana si o dieta nu foarte restrictiva creste acest risc de cinci ori.

Parintii nu ar trebui sa comenteze niciodata pe marginea greutatii copilului. De asemeni, parintii ar trebui sa evite sa vorbeasca si despre propria greutate.

Cu atat mai putin un parinte nu ar trebui sa-si tachineze copilul legat de kilogramele sale.

Ce ar trebui sa faca parintii, in schimb? Sa manance impreuna cu copiii. Studiile au aratat ca in familiile in care copiii si parintii mananca impreuna de sapte sau de mai multe ori pe saptamana se consuma mai multe fructe si legume.

In plus, parintii ar trebui sa se asigure ca in casa sunt in orice moment fructe, legume, cereale integrale, legume boabe si apa. Ar trebui sa se abtina sa cumpere alimente ce contin indulcitori artificiali, bauturi cu zahar si carbohidrati rafinati.

Mai mult, televizorul ar trebui scos din camera copilului, acesta fiind incurajat sa faca mai mult sport.

Si daca medicii americani nu te-au convins ca nu ar trebui sa-si spui copilului ca trebuie sa slabeasca, citeste si opinia psihologului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#adolescenti greutate recomandari medici, #greutate mare adolescenta comportament parinti , #greutate