Intrebari si raspunsuri despre virusul gripei

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 23:59
4391 citiri
Intrebari si raspunsuri despre virusul gripei
Foto: Big Picture

Ne aflam in sezonul racelii si al gripei. De fapt, nu este unul si acelasi lucru. Raceala provine in principal din reactia organismului la schimbarile bruste de temperatura sau umiditate exterioara, pe cand gripa este pricinuita de agenti patogeni specifici.

S-au identificat peste 200 virusuri gripale, care actioneaza prin simptome relativ asemanatoare si, de aceea, este neindicat si chiar periculos sa ne tratam prin automedicatie. Numai specialistul poate aprecia pentru fiecare caz in parte ce virus actioneaza si cum trebuie tratat in mod eficient.

Totusi, bolnavul n-ar trebui sa fie in necunostinta de cauza si, pentru asemenea motive, portalul Big Picture ne ofera o lista de intrebari pe care si le poate pune oricine in momentul cand se simte afectat, precum si raspunsurile ce ar trebui sa le cunoastem.

Se poate diagnostica gripa acasa?

Nu. Diagnosticul "gripa" se pune de catre medicul specialist numai in perioadele de epidemie, in baza unor teste rapide care dau in cateva secunde rezultatul, el nefiind accesibil evaluarii de catre o persoana nepregatita. Tot medicul prescrie imediat medicatia adecvata.

Cum putem contracta gripa?

Simplu: prin contagiune de la un alt bolnav. Oricare dintre acestia este "molipsitor" timp de 3-5 zile de la debutul simptomelor, copiii putand raspandi boala chiar si pana la 7 zile dupa ce au simtit simptomele.

Virusul se transmite prin inhalarea secretiilor microscopice din tractul respirator al celui bolnav, atunci cand stranuta, cand tuseste sau numai cand respira.

Se poate trata gripa cu antibiotice?

Categoric, nu. Antibioticele sunt concepute pentru a actiona impotriva bacteriilor, iar gripa este pricinuita de virusuri. Medicul poate prescrie insa antibiotice in cazul cand, paralel cu gripa, apare o afectiune colaterala, dar asta nu conduce la vindecarea gripei.

Cum ne putem proteja de gripa?

Modul cel mai eficient si mai ieftin de protejare impotriva gripei este vaccinul. Conform normelor OMS, vaccinul este accesibil tuturor categoriilor de persoane, inclusiv copiii incepand de la varsta de 6 luni.

Dar vaccinul este deosebit de important pentru persoanele cu grad ridicat de risc, respectiv persoanele trecute de 65 de ani, adulti si copii cu boli cronice ale sistemului cariovascular, ale sistemului respirator, cele cu afectiuni renale, cele afectate de diabet, cancer, HIV si altii, pe care ii indica medicul, dupa caz.

Un vaccin creat pentru sezonul anterior poate fi util acum?

In principiu, da. Prin utilizarea celor mai noi tehnici de biologie moleculara, s-a ajuns ca tulpinile virusului gripal sa fie compatatile aproape 100% de la un sezon la altul. Totusi medicul dvs va lua de fiecare data decizia cea mai corecta cu privire la vaccinare, la vaccinul folosit si la momentul cel mai porivit vaccinarii.

Este adevarat ca principalul scop al vaccinului este profitul farmaciilor?

Astazi, vaccinul impotriva gripei constituie mijlocul care ne apara de pericolul unor grave epidemii sau chiar pandemii. Acest fapt nu poate fi contestat.

Daca insa unii din cei carora li s-a incredintat misiunea de a produce sau distribui vaccinul gandit in laboratoare procedeaza incorect sau chiar imoral, ei incalca legea si pot da socoteala.

E util sa bem apa multa?

Da. In timpul bolii, organismul se deshidrateaza si are nevoie de apa mai mult decta oricand. Se recomanda apa plata, chiar apa de la robinet, sau ceai cald din flori de tei. Cercetatorii din Israel au constatat ca ceaiul de tei, cu 10 g miere dizolvata in el, le este util copiilor pentru a avea un somn mai bun, care ajuta organismul sa lupte cu boala.

Ajuta vitamica C la tratamentul gripei?

Vitamina C nu ajuta, dar nici nu este daunatoare. Potrivit cercetarilor, vitamina C nu are efecte asupra cursului infectiei virale. Ea ajuta insa organismul in lupta sa de aparare impotriva bolilor, iar administrarea vitaminei C in mod profilactic reduce cu 50% riscul de imolnavire.

Exista "leacuri babesti"?

Exista, dar fiind empirice niciodata nu stim care din ele ajuta si care nu. Poate ca este mai curand adecvat sa vorbim de produse naturiste: usturoiul este dezinfectant, sucurile din fructe si legume intaresc capacitatea organismului de a se apara, ceaiul de tei este emolient. Dar niciunul nu face minuni, iar in cazul cand s-a instalat gripa, reteta medicului nu poate fi inocuita cu imporvizatii.

Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
Milione de euro au fost direcționați în ultimii opt ani către site-urile, influenceri conspiraționiști și publicații cu conținut de extremă dreapta. Banii au provenit de la AdNow, o...
Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale ajuns în al doilea tur, spre surprinderea multora de pe scena politică, constituie un personaj controversat atât prin...
#gripa epidemie, #gripa pandemie, #gripa tratament, #tratamente naturiste , #gripa
  1. La ce să se aștepte turiștii care vizitează Spania. Ce prevăd noile reguli: "Poate părea obositor când tot ce vrei este să te relaxezi în vacanță"
  2. Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
  3. Secretele unei bucătării moderne: idei care îți vor schimba complet spațiul!
  4. Monoxidul de carbon, ucigașul tăcut. Cum să eviți tragediile
  5. Ridurile din jurul gurii: cauze, prevenție și soluții pentru tratament
  6. Alimentul secret pentru un somn odihnitor. Legătura „crucială” între alimentație și apneea în somn, care provoacă sforăit
  7. Abordarea corectă, responsabilă, la jocuri de cazinou în sezonul rece - riscuri, provocări, opțiuni
  8. Ce pericol prezintă automedicația cu antibiotice. Avertismentul medicilor
  9. Relația dintre Bursucu și Mona Segall, distrusă din cauza lui Bănică Jr.: „Nu am crezut că o să hrănesc un șarpe”
  10. Care este alimentația corectă în timpul postului și cum să previi carențele. Trebuie copiii să țină post? Ce spun medicii