Toata lumea cunoaste leacuri babesti impotriva racelii. Picioarele in apa fierbinte cu sare sau mierea pentru tuse sunt leacuri aflate de la bunica si puse in practica de fiecare dintre noi.
In lupta cu germenii infectiosi suntem dispusi sa incercam vrute si nevrute, numai sa scapam cat mai rapid de patul care ne tine captivi in casa.
Stiinta este receptiva la tot ceea ce este legat de sanatatea omului si continuu testeaza eficacitatea acestor leacuri babesti. Iata cateva dintre concluziile la care au ajuns specialistii in legatura cu tratamentele naturiste ale bunicii, dar si cu sfaturile de precautie legate de sezonul rece:
Parul umed provoaca raceala?
Acest lucru nu este adevarat, deoarece raceala si gripa sunt cauzate de infectii virale, si nu de frigul in sine. Medicul american Rachel Vriman a realizat un experiment cu doua grupuri de oameni. In mucoasa nazala a participantilor din ambele grupuri a introdus diverse tipuri de virusuri. Dar numai un singur grup a fost expus la vremea rece si umeda de afara. La sfarsitul experimentului, ambele grupuri au prezentat simptomele unei raceli virale, dupa cum arata Deutsche Welle.
Greva foamei impotriva febrei severe?
Daca avem febra mare, ar trebui mai curand sa ne stergem de transpiratie decat sa flamanzim. Desi temperatura mare a corpului elimina o parte din toxine, trebuie totusi sa nu refuzam hrana. Altfel sistemul imunitar si intregul organism vor slabi si mai mult.
Lactatele nu se dau la gripa?
Nu s-a dovedit niciodata stiintific ca starea noastra de sanatate se va imbunatati daca renuntam temporar la branza si lapte. Este adevarat ca laptele stimuleaza secretiile. In cadrul unui studiu clinic s-au servit produse lactate unora dintre bolnavi, iar altora nu. Nimic neobisnuit nu s-a intamplat in nici unul dintre cazuri.
Temperatura mare iese prin cap?
Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca fata si capul sunt de cinci ori mai sensibile la frig decat celelalte parti ale corpului. Ele transmit primele semnale corpului, care isi da seama ca ii este frig. Este recomandabil, ca in cazul unor temeperaturi scazute, sa protejam aceste parti ale organismului sub sepci sau palarii calduroase.
Supa de pui are puteri magice?
Acesta reteta magica s-a dovedit a fi plauzibila din punct de vedere medical. Cercetatorii de la Centul Medical din Nebraska au confirmat efectul benefic al supei de pui asupra simptomelor gripale. Supa de pui calmeaza inflamatia aparuta din cauza racelii, iar legumele fierte, din compozitie, asigura un necesaar de vitamine organismului slabit de boala.
Mai multa odihna sub o patura groasa?
Omul racit trebuie sa se odihneasca, incercand astfel sa-si refaca organismul slabit de efectele bolii. Cu toate acestea, exercitiile usoare, de maxim 30 minute, si expunerea treptata la lumina solara cresc sansele unei recuperari mai rapide dupa starea de convalescenta.
Stranut si tuse doar in palma?
Da, acest gest arata bunele maniere si respectul fata de cei din jur, dar in nici un caz aceste gesturi nu ii scapa pe acestia de infectarea virala. Asta pentru ca o banala strangere de mana poate duce la infectarea celuilalt, doarece virusurile se transmit mai ales prin contact cu obiecte, precum barele de protectie din autobuz sau usa de la lift. Este, deci, preferabil ca stranutul sau tusea sa fie protejate de o batista de unica folosinta.