Strategii la indemana pentru prevenirea racelii

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 18:11
3645 citiri
Strategii la indemana pentru prevenirea racelii
Foto: Scientific American

Sezonul racelilor deja a inceput, iar statisticile arata ca un om raceste, in medie, de doua pana la patru ori intr-un an. Pentru a face fata cu cat mai putine dureri si cat mai putin disconfort acestui sezon este obligatoriu sa incerci sa le previi. Si chiar daca nu reusesti, exista remedii ce iti pot ameliora starea, fara a fi nevoie sa te indrepti catre dulapul cu medicamente.

Iata cateva strategii naturale, care ajuta la prevenirea aparitiei racelii, prezentate de Real Simple.

1. Somnul

Acesta regleaza eliberarea cortizolului, ceea ce stimuleaza sistemul imunitar, avand un rol esential in protejarea organismului de virusuri. Sa dormi 7-8 ore in fiecare noapte reprezinta cel mai simplu mod de a te apara de raceli. Un studiu a aratat ca cei care dorm mai putin sunt de trei ori mai predispusi sa raceasca.

De asemenea, este important sa te invelesti bine, pentru a nu suferi de frig pe timpul noptii. Daca ai probleme in a adormi, poti incerca exercitii de relaxare a mintii. Spre exemplu, gandeste-te la tot ce ai facut in ziua respectiva, dar in ordine inversa.

2. Miscarea

Cercetarile au aratat ca un regim moderat de exercitii fizice, adica 30-90 de minute in aproape fiecare zi a saptamanii, stimuleaza sistemul natural de aparare al organismului, ajutandu-te sa fii mai rezistent la virusurile care provoaca raceala.

Insa, un studiu realizat in cadrul unei universitati din statul american Carolina de Nord a relevat faptul ca exercitiile care au o intensitate foarte mare, care se intind pe o perioada mai lunga de timp, pot mari susceptibilitatea la raceala.

Totodata, o alta analiza a aratat ca nu este bine sa eviti sa faci miscare la intensitate moderata daca esti racit, deoarece exercitiile te pot ajuta sa scapi mai repede de simptomele neplacute.

3. Dusurile alternative

Fluctuatiile de temperatura imbunatatesc circulatia sangelui si intaresc sistemul imunitar. Dupa ce ai facut dusul propriu-zis, stai sub jet de apa fierbinte, pe cat il poti suporta, timp de 30 de secunde, iar apoi schimba pe jet de apa rece pentru zece secunde. Repeta de trei ori. Aceste alternari ajuta si la mentinerea cailor nazale libere.

4. Stridiile

Aceste moluste contin zinc intr-o cantitate mai mare decat oricare alt aliment, despre zinc fiind dovedit ca stimuleaza sistemul imunitar. O singura stridie contine 13 miligrame de zinc.

Insa, avand in vedere ca acestea sunt mai greu de inclus frecvent in alimentatie, poti alege alte alimente care sunt bogate in zinc, cum ar fi cerealele fortifiate, fasolea si semintele de dovleac, pentru a incerca sa atingi cantitatea recomandata zilnic din acest mineral, de opt miligrame.

5. Vitamina D

Potrivit unui studiu efectuat in 2009, cei care au un nivel scazut al acestei vitamine, care ajuta la reglarea sistemului imunitar, sunt mai expusi racelilor. Laptele, pestele gras, cum ar fi somonul, sau expunerea la soare timp de aproximativ 15 minute zilnic determina absorbtia si producerea de vitamina D in organism. Doza recomandata zilnic este cuprinsa intre 200 si 600 de unitati.

Despre aceasta s-a aratat, de asemenea, ca mareste absorbtia de calciu si reduce inflamatiile.

6. Spalaturile nazale

Cu ajutorul unor sprayuri nazale pe baza de apa sarata iti poti curata zilnic narile, indepartand astfel bacteriile, virusurile si alte substante iritante.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#raceala, #sfaturi prevenire raceala, #prevenirea racelii, #sport raceala , #gripa
  1. Schimbări la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Cine se alătură echipei
  2. Anca Dumitra, prima apariție de când a devenit mămică. Ce face cu bebelușul, deși mulți o sfătuiesc invers: „Știu, poate nu e bine, nu faceți ca noi”
  3. Transformarea Biancăi Brad, considerată una dintre cele mai frumoase femei din România. Cum arată acum, la 56 de ani
  4. Ce familie frumoasă are Lili Sandu! Fiul ei seamănă leit cu Silviu Țolu. Thomas Jay este superb la cei 4 ani FOTO
  5. Finala "MasterChef": cine pleacă acasă cu marele premiu de 75.000 de euro. Ei sunt concurenții care au rămas în marea bătălie
  6. Cristina Cioran, însărcinată pentru a doua oară, la 47 de ani. A dezvăluit sexul copilului, cine e tatăl copilului, dar și primele imagini cu burtica de gravidă VIDEO
  7. Antena 1 anunță când va avea premiera serialul „Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN”. Cine sunt vedetele din noua peliculă românească
  8. Gabriela Cristea a dezvăluit motivul real pentru care s-a certat cu părinții ei. Cum a reușit să piardă un milion de euro VIDEO
  9. Cum a ajuns Sorin Bontea să facă parte din echipa „MasterChef”. Juratul emisiunii spune, în sfârșit, adevărul: „Eram sceptic la început”
  10. Dana Budeanu a împodobit bradul în mod atipic. Cum este acum luminată casa creatoarei de modă