Sezonul racelilor deja a inceput, iar statisticile arata ca un om raceste, in medie, de doua pana la patru ori intr-un an. Pentru a face fata cu cat mai putine dureri si cat mai putin disconfort acestui sezon este obligatoriu sa incerci sa le previi. Si chiar daca nu reusesti, exista remedii ce iti pot ameliora starea, fara a fi nevoie sa te indrepti catre dulapul cu medicamente.
Iata cateva strategii naturale, care ajuta la prevenirea aparitiei racelii, prezentate de Real Simple.
1. Somnul
Acesta regleaza eliberarea cortizolului, ceea ce stimuleaza sistemul imunitar, avand un rol esential in protejarea organismului de virusuri. Sa dormi 7-8 ore in fiecare noapte reprezinta cel mai simplu mod de a te apara de raceli. Un studiu a aratat ca cei care dorm mai putin sunt de trei ori mai predispusi sa raceasca.
De asemenea, este important sa te invelesti bine, pentru a nu suferi de frig pe timpul noptii. Daca ai probleme in a adormi, poti incerca exercitii de relaxare a mintii. Spre exemplu, gandeste-te la tot ce ai facut in ziua respectiva, dar in ordine inversa.
2. Miscarea
Cercetarile au aratat ca un regim moderat de exercitii fizice, adica 30-90 de minute in aproape fiecare zi a saptamanii, stimuleaza sistemul natural de aparare al organismului, ajutandu-te sa fii mai rezistent la virusurile care provoaca raceala.
Insa, un studiu realizat in cadrul unei universitati din statul american Carolina de Nord a relevat faptul ca exercitiile care au o intensitate foarte mare, care se intind pe o perioada mai lunga de timp, pot mari susceptibilitatea la raceala.
Totodata, o alta analiza a aratat ca nu este bine sa eviti sa faci miscare la intensitate moderata daca esti racit, deoarece exercitiile te pot ajuta sa scapi mai repede de simptomele neplacute.
3. Dusurile alternative
Fluctuatiile de temperatura imbunatatesc circulatia sangelui si intaresc sistemul imunitar. Dupa ce ai facut dusul propriu-zis, stai sub jet de apa fierbinte, pe cat il poti suporta, timp de 30 de secunde, iar apoi schimba pe jet de apa rece pentru zece secunde. Repeta de trei ori. Aceste alternari ajuta si la mentinerea cailor nazale libere.
4. Stridiile
Aceste moluste contin zinc intr-o cantitate mai mare decat oricare alt aliment, despre zinc fiind dovedit ca stimuleaza sistemul imunitar. O singura stridie contine 13 miligrame de zinc.
Insa, avand in vedere ca acestea sunt mai greu de inclus frecvent in alimentatie, poti alege alte alimente care sunt bogate in zinc, cum ar fi cerealele fortifiate, fasolea si semintele de dovleac, pentru a incerca sa atingi cantitatea recomandata zilnic din acest mineral, de opt miligrame.
5. Vitamina D
Potrivit unui studiu efectuat in 2009, cei care au un nivel scazut al acestei vitamine, care ajuta la reglarea sistemului imunitar, sunt mai expusi racelilor. Laptele, pestele gras, cum ar fi somonul, sau expunerea la soare timp de aproximativ 15 minute zilnic determina absorbtia si producerea de vitamina D in organism. Doza recomandata zilnic este cuprinsa intre 200 si 600 de unitati.
Despre aceasta s-a aratat, de asemenea, ca mareste absorbtia de calciu si reduce inflamatiile.
6. Spalaturile nazale
Cu ajutorul unor sprayuri nazale pe baza de apa sarata iti poti curata zilnic narile, indepartand astfel bacteriile, virusurile si alte substante iritante.