10 posibile semne ale infectiei cu HIV

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 18:16
70251 citiri
10 posibile semne ale infectiei cu HIV

Simptomatologia infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) este foarte diversa. Uneori, semnele apar timpuriu, la o luna de la infectare, alteori pot trece ani fara ca pacientul sa se confrunte cu simptome ingrijoratoare.

Health.com a consultat cativa specialisti pentru a prezenta unele dintre cele mai comune semne ale infectiei cu HIV. Bineinteles, acestea sunt reprezentantive pentru afectiunea in cauza doar in cadrul unor anumite circumstante.

Chiar si asa, probabil ca nu exista om care sa nu se fi gandit la un moment dat, in urma unui contact intim neprotejat, daca nu cumva a fost expus la virus. Iar statisticile de la nivel mondial arata ca nici testul HIV nu este printre cele mai populare.

Febra

Intre 30-60% dintre pacienti se confrunta dupa o luna de la infectare cu asa numitele simptome asemanatoare gripei. Unul dintre acestea este si febra usoara, dar persistenta. Febra ajunge pana la 38 de grade Celsius si deseori este insotita de oboseala, durere in gat si ganglioni limfatici inflamati. Se pare ca febra reprezinta o reactie a slabirii sistemului imunitar.

Oboseala

Daca oboseala apare dintr-o data, mai ales la cei care inainte erau destul de activi si energici, ceva nu este in regula. Acest simptom este un alt raspuns inflamator generat de sistemul imunitar slabit si poate fi un semn timpuriu sau mai intarziat al infectiei cu HIV. Daca oboseala accentuata apare la cel mai mic efort fizic, iar contextul o cere, un test de depistare HIV ar fi necesar.

Dureri musculare, dureri articulare si umflarea ganglionilor limfatici

Sistemul imunitar din ce in ce mai slabit da semnale de alarma prin acest gen de simptome: dureri musculare sau articulare si umflarea ganglionilor limfatici. Acesti ganglioni au tendinta de a reactiona astfel la orice infectie din corp. In general, ganglionii axilari, de la gat si cei inghinali se inflameaza in aceste situatii.

Dureri de gat si dureri de cap

In cazul in care contextul este unul ce ofera suspiciuni in privinta infectarii cu HIV, durerile de gat si durerile de cap pot fi si ele simptome ingrijoratoare in acest sens.

Eruptii cutanate

Aceste eruptii cutanate pot aparea pe trunchi sau pe maini, indicand fie o infectie mai noua, fie una mai veche. Daca eruptiile nu au o alta explicatie si nu trec cu tratament, ar fi indicata efectuarea unei testari pentru depistarea HIV.

Greata, varsaturi, diaree

Acestea sunt simptome care se pot regasi si in descrierea altor afectiuni. Cu toate astea, studiile au aratat ca un procent de 30-60% dintre pacientii infectati cu HIV se confrunta cu aceste stari. Diareea continua, care nu raspunde la tratamentul recomandat, este un semnal cu atat mai ingrijorator.

Scadere in greutate

Scaderea in greutate apare cu precadere la pacientii a caror boala este ceva mai avansata. De foarte multe ori, pierderea in greutatea este un efect al diareei severe. Chiar daca pacientul are pofta de mancare si se alimenteaza corespunzator, corpul nu poate lupta contra virusului, aparand aceasta scadere in greutate inexplicabila.

Tuse uscata

Tusea asociata infectiei cu HIV este una persistenta si care nu trece la antitusive, antibiotice sau inhalatoarele prescrise in astm sau alergii. De fapt, de multe ori aceasta tuse a fost confundata cu diverse alergii. Ca si simptom in cadrul infectiei cu HIV, tusea uscata apare la pacientii aflati intr-un stadiu avansat.

Transpiratii nocturne

Transpiratiile nocturne sunt asemanatoare bufeurilor pe care le au femeile aflate la menopauza. Acest simptom apare la aproape jumatate dintre pacienti, fiind asociat atat fazelor incipiente, cat si celor mai tarzii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#simptome HIV, #simptome Sida, #virusul imunodeficientei umane, #semne infectie HIV , #HIV