Bolnavilor de SIDA le este greu sa citeasca emotiile de pe fetele oamenilor

Joi, 28 Februarie 2013, ora 22:27
9304 citiri
Bolnavilor de SIDA le este greu sa citeasca emotiile de pe fetele oamenilor

Persoanelor infectate cu HIV, virusul care provoaca SIDA, le este mai dificil sa recunoasca frica din expresiile faciale ale altora decat le este oamenilor sanatosi.

Aceasta problema in a citi emotiile de pe fetele altor persoane ar putea indica subtile deficiente cognitive cauzate de boala, potrivit unui studiu publicat in revista BMC Psychology, informeaza Huffington Post.

In sustinerea recentei descoperiri vin studiile anterioare, care au descoperit ca virusul HIV este legat de anomalii in regiunea frontostriatala a creierului, unde se afla coridoare de comunicatii care interconecteaza lobii frontali cu structuri cerebrale mai profunde.

"Structurile frontostriatale sunt implicate in recunoasterea emotiei faciale, asa ca era de asteptat ca persoanele seropozitive sa aiba dificultati in recunoasterea sentimentelor exprimate cu ajutorul fetei", a declarat cercetatorul Eleonora Baldonero de la Universitatea Catolica Sacred Heart din Roma.

Virusul HIV poate afecta creierul

Baldonero si colegii sai au recrutat 49 de adulti seropozitivi dintr-o clinica, asigurandu-se ca niciunul dintre voluntari nu au suferit in trecut de tulburari psihice sau neurologice.

HIV-ul in sine poate afecta creierul, a precizat Baldonero, insa terapiile inovatoare au facut ca probleme neurologice sa nu fie o problema asa de mare. Cu toate acestea, echipa de cercetatori a vrut sa afle daca au existat anumite deficite subtile in creierul pacientilor.

Pentru a putea face comparatie, oamenii de stiinta au recrutat si 20 de adulti sanatosi, selectionati astfel incat sa aiba varsta, sex si educatie asemanatoarea persoanelor bolnave de SIDA. Ambele grupuri au fost testate neurologic, fiind inclusiv supuse unui test de recunoastere a emotiilor faciale. In cadrul acestui test, pacientii au vazut atat fete de femei, cat si chipuri de barbati care aratau dezgust, furie, frica, fericirea, surprindere si tristete. Pacientii au fost apoi pusi sa potriveasca numele emotiei cu fata corespunzatoare.

Persoanele infectate cu virusul HIV au dat raspunsuri mai putin corecte la identificarea fricii, in comparatie cu adultii sanatosi, au observat cercetatorii. Chiar si pacientii cu SIDA care nu au dat niciun semn de dificultati cognitive la testele neurologice au avut mari dificultati in a recunoaste sentimentul de frica. Ce-i drept, recunoasterea fricii ar putea fi o sarcina dificila, deoarece studii anterioare au aratat ca este emotia cel mai dificil de depistat, a spus Baldonero. Este, de asemenea, posibil ca virusul HIV sa afecteaza doar anumite regiuni ale creierului, respectiv pe acelea care sunt mai importatnte pentru procesarea fricii.

Cercetatorii au mai aflat ca problema recunoasterii fricii a mers mana-in-mana cu o alta sarcina dificila, respectiv un test de memorare a cuvintelor. "Cele doua abilitati (emotie si cognitie) pot face obiectul integritatii acelorasi zone ale creierului. Ar fi util sa se analizeze acest aspect in studiile viitoare", a subliniat Baldonero.

Daca recunoasterea emotiilor faciale se dovedeste a fi o problema in randul persoanelor infectate cu HIV, testele referitoare la dificultatile in identificarea sentimentelor ar putea fi folosite drept un avertisment timpuriu al problemelor neurologice, a explicat cercetatorul.

Diana Toea

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#seropozitivi recunoastere expresii faciale, #SIDA afecteaza creierul , #HIV