Cum sa te feresti de HIV - Ce spune medicul

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 18:39
15142 citiri
Cum sa te feresti de HIV - Ce spune medicul

Istoria virusului HIV ca boala stiuta si temuta de toata lumea dateaza din 1981, atunci cand mai multi barbati homosexuali au prezentat simptome atipice, care nu se potriveau cu vreo boala deja existenta, caci aveau atat o forma ciudata de pneumonie, cat si eruptii si tumori pe piele, sistem imunitar incredibil de scazut si nivel anormal al anumitor substante in sange.

La pacientii infectati cu virusul HIV exista un risc extrem de mare de a se dezvolta SIDA. Pentru aceasta exista inca din 1985 un test de sange disponibil, acesta spunandu-ti destul de repede daca esti infectat sau nu, astfel incat sa iei masuri care sa te ajute sa rezisti cat mai mult in lupta.

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, in prezent exista si teste mai performante, unde nu mai este nevoie de sange, ci pur si simplu de saliva, rezultatul fiind gata in 20 de minute de la prelevare. Anticorpii HIV se formeaza in mod normal in cateva saptamani, asa ca in aceasta perioada se poate ca testul sa iasa negativ, desi o persoana a contractat virusul. Daca exista o urma de indoiala in acest sens, testul trebuie refacut.

Cum se transmite

HIV este prezent in doze variabile in sangele si secretia vaginala a purtatorilor, fie ca acestia au sau nu simptome specifice. Astfel, virusul se poate transmite prin secretiile de la nivelul vaginului, anusului, gurii, ochilor sau printr-o taietura sau intepatura in piele.

Cea mai des intalnita forma de transmitere este cea sexuala, impartirea de ace infectate (mai ales in cazul celor care se drogheaza si nu mai tin cont de normele de igiena) sau de la mama la fat, in timpul sarcinii, nasterii sau alaptatului.

Sarutatul nu este considerat in general o forma cu riscuri majore de a lua virusul HIV, numai ca nu se stie daca persoana cu care te saruti nu are vreo taietura in cavitatea bucala sau un dinte care sangereaza.

Nu se poate lua HIV pur si simplu locuind in acelasi loc cu o persoana bolnava, decat daca aceasta se taie din greseala si intri in contact cu sangele ei. Este bine sa eviti obiectele care au un risc mai ridicat de transmitere, precum folosirea in comun a lamelor de ras sau a periutei de dinti.

Ce faci dupa ce te-ai expus factorilor de risc

Cel mai mare pericol este daca alegi sa faci sex fara prezervativ, caci riscul este de 3-5% la fiecare partida. Trebuie sa ai grija sa vezi daca incepi sa dezvolti anumite simptome specifice, descrise precum "mononucleoza" sau o raceala banala, care se transforma in timp intr-una severa, cu dureri mari de cap, febra si transpiratii din abundenta.

In unele cazuri se intampla ca o persoana sa ramana asimptomatica si 20 de ani de la contractarea virusului. Totusi, de cele mai multe ori, semnele care ar trebui sa-ti dea de gandit sunt: febra, muschi si articulatii dureroase, gat umflat si iritat, glande umflate (nodulii limfatici).

In primul rand trebuie sa ai grija sa nu te expui factorilor de risc, iar apoi, daca acest lucru s-a intamplat fara voia ta, fa testul in mod repetat pentru a-ti verifica starea de sanatate.

Este bine ca testarea sa se faca si in cazul in care nu stii ca ai putea avea HIV, caci exista cazuri, ce-i drept foarte rare, in care virusul este contractat pur si simplu de la stomatolog sau prin impartirea de obiecte periculoase cu un bolnav despre care nici nu aveai idee ca este purtator.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#HIV protejare, #HIV pericole, #HIV cum te feresti, #HIV cum se ia, #HIV SIDA , #HIV