Descoperire: Intrerupatorul care opreste actiunea virusului HIV

Luni, 23 Iunie 2008, ora 12:45
3357 citiri
Descoperire: Intrerupatorul care opreste actiunea virusului HIV

Metastazele tumorale si actiunea virusului HIV ar putea fi de acum incolo blocate datorita descoperirii unui intrerupator gasit de cercetatorii italieni de la Institutul Superior al Sanatatii (ISS), se arata intr-un studiu publicat luni in revista medicala Nature Cell Biology.

Intrerupatorul este un fragment de celula RNA, numit miR-146a, care regleaza activitatea unui receptor fundamental in interiorul celulei, informeaza Il Messaggero.

"Cu totii am fost uimiti de usurinta cu care pot fi manevrati acesti compusi, cat si de toxicitatea redusa", a declarat cercetatorul care a condus studiul, Cesare Peschle. Mai mult, Peschle crede ca in cativa ani, datorita acestor calitati, compusii vor avea o aplicatie mult mai rapida decat medicamentele traditionale.

"Receptorul este implicat in cele mai disparate functii - explica Peschle - in special in producerea de tromocite, dar si in formarea metastazelor tumorale si in infestarea limfocitelor de catre virusul HIV".

Cercetatorii au verificat pe culturi de celule faptul ca productia de trombocite poate fi stimulata prin inhibarea actiunii micro-Rna studiat cu un medicament special numit "antagomir".

Pasul urmator este de natura sa verifice in vivo si in vitro ca se poate obtine si efectul invers. "Investigatiile preliminare ne determina sa folosim miR-146a pentru a anula receptorul si pentru a inhiba metastazele tumorale si infectia limfocitelor T de catre virusul HIV", a adaugat Peschle.

Micro-Rna-urile sunt fragmente mici ce contin in jur de 20-25 de nucleotide prezente in celule in mii de tipuri diferite. Ele au fost descoperite recent, in anul 2001, si multe dintre functiile lor sunt inca necunoscute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#Italia, #Cercetatori, #hiv, #tumora, #micro rna, #metastaze , #HIV
Comentarii