Mituri despre HIV si de ce a crescut foarte mult numarul de bolnavi din Ilfov Interviu

Joi, 07 Iulie 2016, ora 08:17
15891 citiri
Mituri despre HIV si de ce a crescut foarte mult numarul de bolnavi din Ilfov Interviu
Foto: Pixabay/frolicsomepl

Nu putini sunt cei care fac un pas in spate cand aud despre o persoana care are HIV si se gandesc ca aceasta mai are putin de trait.

Acele vremuri au apus, iar in prezent un pacient cu HIV poate avea o speranta de viata comparabila cu a unui om care nu are acest virus, a explicat Adrian Marinescu, medic specialist boli infectioase de la Institutul Matei Bals, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Specialistul ne-a vorbit si despre zona din Romania in care a crescut cel mai mult numarul celor infectati, dar a clarificat si cateva mituri despre aceasta maladie.

Care este situatia fata de anii trecuti? A crescut procentul pacientilor cu HIV din Romania?

Fata de anii trecuti, procentele au crescut, mai ales in zona urbana, in judetul Ilfov. Nu va pot spune cu aproximatie cu cat la suta au crescut aceste procente, insa tendinta este una de crestere, mai ales in ceea ce priveste consumatorii de droguri injectabile, una dintre categoriile de risc si segmentul de populatie poate cel mai putin informat cu privire la virusul HIV si SIDA.

De ce a crescut mai mult in Ilfov? Exista vreo explicatie?

Anul trecut au fost inregistrate cele mai multe cazuri in judetul Ilfov - 280 de persoane. As mentiona aici faptul ca este vorba, practic, de zona metropolitana a orasului Bucuresti si ca, de fapt, aceste persoane isi desfasoara activitatile de zi cu zi in aceasta zona. Accesul la drogurile injectabile, si nu numai, este mult mai facil in zona metropolitana a Bucurestiului prin prisma faptului ca in acest perimetru dezvoltarea urbana a crescut cererea pentru droguri.

Care sunt cele mai frecvente modalitati de transmitere?

Calea de transmitere heterosexuala ramane in continuare cea mai frecventa modalitate de transmitere - peste 50% dintre cazuri in 2015 (in scadere fata de anul 2007, cand procentul se ridica la aproape 78%), insa este important de remarcat trendul evident ascendent pentru consumatorii de droguri injectabile (vorbim in prezent de 20%). Este posibil ca, in viitor, consumul de droguri sa ocupe pozitia fruntasa.

Care sunt factorii de risc?

Dintre factorii de risc as preciza mai intai consumul de droguri, indiferent de tipul de drog. In acest caz, vorbim despre un anumit anturaj si de foarte multe ori de statusul social precar al consumatorului (desi acest lucru nu este neaparat o regula).

Un alt factor de risc il reprezinta partenerii sexuali multipli - ma refer, mai ales, la prostituate. De asemenea, contactul sexual neprotejat reprezinta un alt factor de risc, in continuare foarte frecvent.

Care sunt primele simptome ale infectiei HIV?

Din pacate, simptomatologia in cazul infectiei HIV apare fie in faza acuta (este total nespecifica si trece neobservata) sau in cazurile terminale, cand interventia este tardiva.

In ce consta tratamentul?

Dupa momentul diagnosticului, se face evaluarea pacientului HIV si, daca este cazul, se incepe tratamentul antiretroviral, care consta in alegerea unei scheme adaptate fiecarui pacient in parte; este important de precizat ca initierea terapiei trebuie bine cantarita pentru ca, odata inceputa, se va face pentru o perioada nedefinita (foarte probabil toata viata).

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pacientii infectati pentru a beneficia de tratament?

Asa cum precizam mai sus, diagnosticul si evaluarea sunt obligatorii. Acestea se fac in clinica de boli infectioase. In Romania, vorbim de un program national care este bine pus la punct, astfel ca orice pacient seropozitiv care are nevoie va fi tratat.

Care sunt cele mai intalnite mituri legate de HIV/SIDA?

Pana nu demult se spunea ca infectia HIV cauzeaza intotdeauna, rapid, decesul. In prezent, se stie ca, daca diagnosticul este pus precoce, speranta de viata poate fi chiar comparabila cu a unei persoane neinfectate. Bineinteles ca, atunci cand este cazul, tratamentul specific trebuie inceput cat mai repede.

Se vorbea, de asemenea, despre SIDA ca despre o boala rusinoasa, in conditiile in care sunt cai de transmitere comune cu hepatita B sau C, cu toate ca in acest caz nu vorbim de aceeasi interpretare.

Ce trebuie sa stie oamenii care au in familie o persoana infectata? Ce schimbari trebuie facute in stilul de viata?

Cred ca, intr-o familie in care se afla e o persoana seropozitiva, atmosfera trebuie sa fie una normala, la fel ca in cazul unei hepatite B sau C. Pacientul nu trebuie sa fie marginalizat, transmiterea se face prin sange sau pe cale sexuala, nu respirator si nu digestiv. Cu siguranta ca trebuie gandite masuri de precautie in raport cu partenerul sexual.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#HIV mituri, #HIV tratament, #HIV factori risc , #HIV