Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au pana in 29 de ani

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 08:32
4179 citiri
Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au pana in 29 de ani

Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar majoritatea s-a infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat, arata rezultatele unui studiu realizat in 2012.

In prezent, in Romania traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV/SIDA, iar cei mai multi dintre ei, respectiv 6.726, sunt tineri intre 20 si 29 de ani, arata un studiu realizat in luna iunie 2012 de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Acelasi studiu arata ca in prima jumatate a anului 2012 au fost diagnosticati 313 pacienti noi infectati cu HIV/SIDA, iar dintre acestia cei mai multi s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. De altfel, un raport publicat anul acesta de Fundatia "Tineri pentru Tineri" arata ca 54% din tinerii cu varste intre 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional si 16,3% nu l-au folosit niciodata.

"Toate aceste statistici demonstreaza ca multi dintre tinerii activi sexual nu sunt constienti de riscurile la care se supun in cazul unui contact neprotejat. Este foarte important ca ei sa constientizeze utilitatea prezervativului in protectia impotriva virusului HIV.

La fel de important este si ca tinerii activi sexual sa mearga sa se testeze si, in cazul unui rezultat pozitiv, sa urmeze tratamentul. Durata de viata a bolnavilor cu HIV care urmeaza continuu si cu strictete tratamentul prescris de medic este similara cu durata de viata a unei persoane sanatoase", a declarat dr. Maria Georgescu, director al organizatiei ARAS, citata de Romania Libera.

"Pacientii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacientii cu multe alte boli cronice, au sansa la o viata normala daca au grija de sanatatea lor si respecta tratamentul indicat de medic", declara si prof. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat, in cadul programului "Viata cu HIV", doua servicii gratuite de consiliere pentru persoanele seropozitive din Romania. Din luna septembrie, pacientii seropozitivi pot primi gratuit SMS-uri zilnice ca sa nu uite sa-si ia medicamentele si asistenta online din partea consilierilor UNOPA.

Programul are ca obiectiv sustinerea persoanelor seropozitive in lupta lor de zi cu zi cu boala, in special in doua directii - atingerea unui nivel cat mai ridicat al aderentei la tratament, vitala in cazul pacientilor seropozitivi, si cresterea gradului de informare a acestora.

Bolnavii de SIDA, atentionati prin SMS sa isi ia medicamentele

La fel de importanta precum administrarea corecta a medicatiei este si nevoia de informare a pacientilor privind boala, drepturile si responsabilitatile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lanseaza in cadrul programului "Viata cu HIV" si primul serviciu de Helpline din Romania pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800.800.141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#bolnavi Sida Romania, #bolnavi HIV Romania, #SIDA statistici 2012 , #HIV