Tratamentul aplicat rapid ar putea elimina virusul HIV inainte sa se instaleze

Vineri, 15 Martie 2013, ora 21:30
6720 citiri
Tratamentul aplicat rapid ar putea elimina virusul HIV inainte sa se instaleze
Foto: BBC

Cercetatorii au descoperit ca medicatia aplicata imediat dupa infectare cu virusul HIV are sansa sa vindece boala inainte ca aceasta sa se instaleze in organism.

Una din zece persoane diagnosticate devreme cu HIV s-ar putea vindeca daca primeste tratament imediat, inainte ca virusul sa atace corpul, sustin niste specialisti francezi, potrivit BBC.

Oamenii de stiinta au analizat cazurile a 14 pacienti care au fost tratati astfel si care au renuntat la terapia ulterioare. In prezent, ei nu mai prezinta niciun semn care sa arate ca virusul ar recidiva. Aceasta descoperire vine in contextul in care, in urma cu o saptamana, un bebelus care s-a nascut seropozitiv a fost complet vindecat dupa ce a primit tratament foarte rapid.

Virusul HIV, exterminat cu venin de albine?

Din nefericire, majoritatea oamenilor afla ca sunt seropozitivi abia dupa ce virusul se infiltreaza in totalitate in organism. Pacientii care au participat la studiu au fost tratati in cel mult zece saptamani de cand au contactat HIV. Virusul a fost depistat atat de repede in cazul lor, pentru ca au ajuns cu alte afectiuni la spital, unde li s-a luat sange pentru a fi analizat. Asa au descoperit medicii ca pacientii sunt, de asemenea, seropozitivi. Ei au urmat, totusi, tratament timp de trei ani, dupa aceea s-au oprit.

Insa medicamentele doar tin virusul sub control, nu il pot iradica din sistemul imunitar. Cand opresti tratamentul, virusul loveste din nou. Lucrul acesta nu s-a intamplat in cazul celor 14 pacienti.

Al doilea posibil caz de vindecare a infectiei cu HIV-SIDA

"Intre 5% si 15% dintre persoanele care primesc medicamentatie imediat pot fi complet vindecati, asta insemnand ca nu mai au nevoie de tratament ulterior, pentru ca au atacat virusul la scurt timp dupa infectare. Insa ei au inca HIV, nu este o eradicare totala a virusului, ci, mai degraba, o scadere completa a simptomelor", a explicat doctorul Asier Saez-Cirion de la Institutul Pasteur din Paris.

Totodata, expertii au analizat ce s-a intamplat cu sistemul imunitar al pacientilor. Tratamentul timpuriu ar putea limita numarul ascunzatorilor unde se formeaza virusul, insa este neclar pentru cercetatori de ce acest lucru se intampla numai in cazul unor pacienti.

"Aceasta descoperire arata cat de important este ca oameni sa fie testati frecvent si diagnosticati din timp", sustine Deborah Jack, director executiv la Institutul National de SIDA din Marea Britanie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tratament HIV, #tratament timpuriu HIV, #tratament rapid HIV, #simptome HIV, #depistare HIV , #HIV