Alimente pe care e bine sa nu pui gura

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 18:24
8265 citiri
Alimente pe care e bine sa nu pui gura

A manca sanatos inseamna sa alegi fructele, legumele si carnea care au fost crescute sau obtinute printr-o procesare minima. Daca sunt organice, atunci nu contin aditivi.

In anumite cazuri insa, metodele de obtinere sunt cel putin indoielnice, ceea ce face ca rezultatul sa nu respecte standardele de sanatate si sa faca rau organismului.

Prevention a intrebat cativa specialisti si a aflat pe ce alimente nu ar trebui sa pui gura, pentru a ramane sanatos si a duce o viata lunga.

Printre acestea se afla rosiile la conserva, carnea de vaca hranita cu porumb, popcornul facut la cuptorul cu microunde, laptele cu hormoni artificiali si somonul de crescatorie.

Rosiile la conserva

Metalul din care este confectionata conserva contine bisfenol A, un estrogen sintetic care a fost legat de numeroase probleme de sanatate, explica Fredrick Vom Saal, endocrinolog la Universitatea Missouri.

Potrivit acestuia, bisfenolul provoaca probleme ale sistemului reproductiv si bolile inimii, diabetul si obezitatea. Din pacate, aciditatea rosiilor face ca bisfenolul sa ajunga in ele si in cele din urma in organism.

Studiile au aratat ca bisfenolul afecteaza calitatea spermei, iar in cazul animalelor cauzeaza schimbari la nivelul cromozomilor generatiilor viitoare.

Dintr-un singur kilogram de rosii la conserva se obtin 50 de mcg de bisfenol, periculos mai ales in cazul celor foarte tineri. Solutia ar fi rosiile la borcan (de sticla).

Carnea de vaca hranita cu porumb

Vacile au evoluat pentru a consuma iarba, nu boabe. Insa fermierii din ziua de azi isi hranesc animalele cu boabe de porumb sau chiar soia, care ingrasa mai repede, explica Joel Salatin, specialist american in zootehnie.

Un studiu recent al Universitatii Clemson a aratat ca vitele hranite cu iarba au parte de mai mult beta-caroten, Vitamina E si acizi grasi omega 3, calciu, magneziu si potasiu, mai putini acizi grasi omega 6 inflamatori si mai putine grasimi saturate, aflate in stransa legatura cu bolile de inima.

Asa ca n-ar fi rau sa pui o intrebare la macelarie inainte de a-ti umple sacosa, este sfatul expertului.

Popcorn facut la cuptorul cu microunde

Un acid care se afla in materialul din care este confectionata punga se afla in stransa legatura cu infertilitatea, arata un studiu recent al UCLA. In testele pe animale, chimicalele au avut ca urmare chiar aparitia cancerului de ficat, testicular si pancreatic.

Cercetarile au aratat ca in cuptorul cu microunde chimicalele se vaporizeaza si ajung in popcorn. In organism se acumuleaza si stau ani buni, explica Olga Naidenko, om de stiinta american. Unele companii de peste ocean au promis ca vor renunta la acidul perfluorooctanoic, cunoscut si ca PFOA, principalul vinovat, insa acest lucru se va intampla numai din 2015.

Cel mai bine ar fi sa-ti amintesti cum faceai floricele pe vremuri si sa le scoti pe cele care se fac la microunde de pe lista de cumparaturi.

Somonul de crescatorie

Natura nu a vrut ca somonii sa fie hraniti nici cu soia, nici cu pui de gaina. Acesta este si motivul pentru care somonii de crescatorie sunt saraci in Vitamina D si contaminati, unii chiar cancerigeni, dupa cum declara David Carpenter de la Universitatea Albany din SUA.

Potrivit lui Carpenter, cei mai contaminati somoni vin din nordul Europei. Sanatatea ta nu este in pericol daca ai pe masa un astfel de somon o data la 5 luni, insa mai des de atat nu este recomandat, explica el intr-un studiu din 2004.

Alti specialisti spun ca din cauza pesticidelor risti sa faci diabet sau sa ajungi obez, insa marea majoritate spun ca beneficiile acizilor grasi omega 3 intrec riscurile. Totusi, nivelul mare de antibiotice si pesticide cu care sunt tratati ar trebui sa te faca sa-ti pui intrebari, pentru ca toate ajung in corpul tau.

Alege, in schimb, somonul salbatic. Ar trebui ca ambalajul sa iti ofere aceste informatii.

Lapte cu hormoni artificiali

Multi fermieri isi trateaza animalele cu hormoni de crestere, pentru a creste productia de lapte. Insa acestia se afla in stransa legatura cu infectiile ugerului, facand ca si laptele sa fie contaminat, explica Rick North, un specialist american.

Oamenii care consuma acest tip de lapte risca cancerul de san, prostata si colon. Cauta, deci, laptele care nu contine acest tip de hormoni sau pe cel organic.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alimente periculoase, #alimente hormoni artificiali, #somon crescatorie, #popcorn periculos, #rosii conserva sanatate , #hormoni