1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Iaurtul potrivit pentru fiecare - stii sa alegi?

Joi, 13 Februarie 2014, ora 12:15
21100 citiri
1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Iaurtul potrivit pentru fiecare - stii sa alegi?

Daca atunci cand te duci la supermarket, treci si pe la raionul de lactate, stii cat de greu este sa alegi un iaurt. Mai ales daca ajungi acolo doar cu ideea generala de a cumpara "unul bun". Trebuie sa tii cont de faptul ca, in acest caz, "bun" depinde in intregime de nevoile tale.

1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Cum sa-l faci aliatul tau

Tine cont de trei criterii foarte importante inainte sa alegi un iaurt din raft:

  • in primul rand, trebuie sa stii de ce iei un iaurt, sa ai clar in minte ce nevoi are organismal tau (esti foarte activ si ai nevoie de energie, vrei sa slabesti sau poate ai nevoie de un regim special) ;
  • in al doilea rand, trebuie sa verifici termenul de valabilitate si conditiile de depozitare;
  • in al treilea rand, este esential sa citesti eticheta produsului.

1. De ce cumperi iaurt

De multe ori ni se intampla sa mergem la cumparaturi si, trecand pe langa lactate, sa ne gandim sa luam ceva si de aici, pentru ca e bine sa fie in casa. Aceasta abordare a problemei nu este neaparat una rea, dar mult mai bine pentru sanatatea fiecaruia dintre noi ar fi sa stim sa alegem un iaurt in functie de nevoile noastre.

De exemplu, daca vrei sa slabesti sau sa iti mentii greutatea actuala, nu te vei orienta catre iaurturile cu fructe sau catre cele cu continut mare de grasimi, care au mai multe calorii. La fel, daca esti diabetic sau ai glicemia mare, nu iti sunt recomandate iaurturile cu fructe, din cauza continutului de zahar. Atentie insa: poti gasi la raft si iaurturi cu fructe cu indulcitori necalorici, un desert pe care si-l pot permite si diabeticii.

Daca ai urmat un tratament cu antibiotic, ar trebui sa consumi zilnic iaurt, pentru refacerea florei intestinale. In acest caz, sunt recomandate iaurturile probiotice, care contin si alte tulpini bacteriene, in plus fata de un iaurt obisnuit.

Un criteriu pentru alegerea iaurtului este si momentul de consum. La micul dejun putem alege un iaurt simplu, pe care sa il consumam amestecat cu cereale. Daca ne gandim la iaurt ca la o gustare potrivita la serviciu sau la scoala, atunci iaurtul de baut, simplu sau cu fructe, este alegerea optima.

2. Termenul de garantie si conditiile de depozitare

Inainte sa citesti eticheta iaurtului sau sa verifici termenul de garantie, uita-te la locul in care acesta este depozitat. Iaurtul se depoziteaza la o temperatura de 2-8 grade Celsius, in frigidere dedicate produselor lactate.

Dupa ce te-ai asigurat ca este depozitat corespunzator, uita-te cu atentie la ambalaj si verifica sa nu fie rupt sau deteriorat in vreun fel, pentru a evita cumpararea unui produs potential contaminat cu bacterii de alterare din mediul inconjurator.

Daca ai parcurs primele doua etape, te-ai asigurat ca ai in mana un produs ambalat etans si pastrat in conditii de siguranta.

Acum, trebuie sa te mai uiti la termenul de garantie, pentru ca acesta sa nu fie depasit. Iaurtul adevarat, care contine bacterii lactice active, are un termen de valabilitate de circa o luna si trebuie pastrat la o temperatura de 2-8 grade Celsius, in timp ce produsele tratate termic dupa fermentare, care nu mai contin bacteriile lactice active bune pentru sanatate numite impropriu tot iaurturi pot rezista timp de mai multe luni la temperatura camerei.

Desi pare incredibil, un iaurt poate rezista circa o luna intr-un spatiu refrigerat daca ambalarea si procesarea se fac in conditii de igiena adecvate, fara sa se foloseasca niciun fel de conservanti.

Asadar, un iaurt care sa-ti asigure beneficiile specific pentru sanatate trebuie cautat numai in rafturile refrigerate.

3. Eticheta iaurtului

Ca sa alegi iaurtul potrivit nevoilor tale, este esential sa examinezi cu atentie informatiile de pe eticheta. Astfel vei putea alege iaurturi fara grasime, pentru o dieta hipocalorica, sau cu continut ridicat de proteine, daca vrei o gustare satioasa, ori un iaurt probiotic, pentru mentinerea echilibrului florei intestinale. Iar daca vrei un desert usor, poti alege un iaurt cu fructe cu 0% grasime.

Tot pe eticheta vei gasi mentionati si alergenii, daca ai astfel de probleme: gluten din cereale, nuci, alune, migdale. Si, desigur, gasesti valorile nutritionale (calorii, grasime, proteine, zaharuri), pentru a integra in dieta ta varianta potrivita. De asemenea, gasesti si alti nutrienti importanti pentru sanatatea ta si a familiei (calciu, vitamine).

La ce te uiti pe eticheta:

  • Probiotice - Cele mai indicate sunt iaurturile care contin probiotice (bacterii bune pentru digestie). Orice iaurt contine Lactobacillus bulgaricus si Streptoccocus termophilus, dar unele iaurturi mai au, in plus, bifidobacterii, Lactobacillus casei sau acidophilus.
  • Calciu - iaurtul este o sursa de calciu. In general, iaurturile simple contin 15% din doza zilnica recomandata de calciu, in fiecare 100 grame.
  • Vitamine - Unele iaurturi sunt imbogatite cu vitamin: B, C, D..
  • Zahar - Daca sunteti la dieta, se recomanda iaurturile fara zahar, pentru ca acestea au mai putine calorii. Lactoza, care se gaseste in mod natural in lapte, este un zahar natural care se va regasi in orice iaurt, intr-o proportie de aproximativ 3,5%. Pe langa aceasta, unele iaurturi pot sa aiba si zahar adaugat, fie prin gemul de fructe, fie direct, ceea ce inseamna, in medie, un continut de zahar de 13%, mult mai mic decat cel al unui desert obisnuit.
  • Grasime - Exista iaurturi cu 0% grasime, iaurturi cu grasimi putine, iaurturi normale ori grase. Puteti alege iaurtul ideal in functie de necesitatile dumneavoastra (daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti greutatea). Daca alegeti iaurturi cu 0% grasime, ar trebui sa stiti ca unele dintre acestea pot sa contina indulcitori necalorici.

"1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii" este o campanie de informare si educare menita sa reaminteasca importanta unui stil de viata echilibrat si principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, in contextul in care tot mai multi romani se confrunta cu probleme de sanatate provocate sau favorizate de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. Campania este sustinuta de Societatea de Nutritie din Romania, Federatia de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii si este realizata la initiativa Danone Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#termen valabilitate iaurt, #eticheta iaurt, #tratament iaurt, #flora intestinala iaurt, #1 iaurt pe zi, #campanie informare iaurt , #iaurt