Alimentatia sanatoasa - E-urile: "bune" sau "rele"? - Dezbatere Ziare.com

Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:58
15994 citiri
Alimentatia sanatoasa - E-urile: "bune" sau "rele"? - Dezbatere Ziare.com
Foto: evz.ro

Dorim cu totii sa consumam alimente cat mai bland procesate, fara conservanti, coloranti, indulcitori, potentatori de aroma sau alte substante artificiale. Totusi, stilul nostru de viata este atat de alert incat nu avem mereu timp sa fim foarte atenti la lista de ingrediente. Si chiar daca am avea timp, cati dintre noi stiu ce se afla in spatele unui asa numit "E"?

Ce putem face in acest caz? Un prim pas ar fi sa consumam produse despre care stim de la inceput ca sunt mai sanatoase decat altele, de exemplu, iaurtul. Un lucru e sigur: laptele, untul, iaurtul simplu nu contin aditivi, pentru ca legislatia interzice un astfel de adaos.

1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Cum sa-l faci aliatul tau

1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Iaurtul potrivit pentru fiecare - stii sa alegi?.

Iaurtul este unul dintre produsele cele mai recomandate de nutritionisti la orice varsta, datorita proprietatilor sale benefice multiple, un aliment care sustine buna functionare a organismului, spre exemplu prin aportul de calciu.

Pe de alta parte, iaurturile cu fructe sau arome, la fel ca multe alte alimente pe care le cumparam, pot contine diversi aditivi alimentari, precum coloranti, conservanti, antioxidanti, corectori de aciditate, emulgatori, stabilizatori si agenti de ingrosare. Intrebarea este ce sunt acestia si care este impactul lor asupra sanatatii noastre.

Ce sunt aditivii alimentari (E-urile)?

Aditivii alimentari (E-uri) sunt substante naturale sau chimice care sunt folosite ca ingrediente ale unui aliment, fara a fi consumate ca alimente in sine. Aditivii alimentari nu au valoare nutritiva si se adauga cu un scop in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, ambalarii sau depozitarii unui aliment.

Aditivii alimentari sunt de mai multe feluri: colorantii, conservantii, antioxidantii, corectorii de aciditate, emulgatorii, stabilizatorii, agentii de ingrosare, agentii de afanare, indulcitorii, agentii antiaglomeranti, potentatori de aroma si altii.

Cand vine vorba de iaurturile naturale, simple, continand bacterii lactice vii, acestea nu contin aditivi. Desi pare incredibil, un iaurt poate rezista circa o luna intr-un spatiu refrigerat, fara sa se foloseasca niciun fel de conservanti, daca ambalarea si procesarea se fac in conditii de igiena adecvate.

E-uri uzuale in iaurturile cu fructe sau in alte alimente

Adaosul de aditivi in alimente se face cu un scop tehnologic precis si strict in cantitatea necesara indeplinirii acestui scop. Este falsa ideea ca aditivii reduc costul alimentelor. Dimpotriva, ei sunt ingrediente foarte scumpe.

In luna august 2013, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) a realizat un studiu privind E-urile de pe eticheta celor mai populare iaurturi cu fructe de pe piata. Astfel, studiul ANPCPPS a aratat ca exista iaurturi cu fructe care au cinci E-uri, iaurturi cu patru E-uri, iaurturi cu trei E-uri, cu doua E-uri si cu un singur aditiv.

Nu toate "E-urile" sunt de speriat. Unele pot fi chiar de mare folos

Printre aditivii gasiti in alimente se numara pectina (E440) si acidul citric (E330), considerate in general E-uri inofensive. Pectina se foloseste ca agent de ingrosare si stabilizator, gasindu-se in mod natural in membranele celulelor din fructe si legume. Pectina se foloseste la prepararea marmeladei si a gemurilor si ca structura face parte din categoria fibrelor alimentare.

Acidul citric (E330), cunoscut si ca sarea de lamaie, este un acid organic ce se gaseste preponderent in citrice. Organismul nostru are nevoie de acid citric, pentru ca acesta este implicat in ciclul generarii de energie la nivel celular.

Citratul de calciu (E331) este folosit ca acidifiant, dar si in scopul imbogatirii alimentelor cu calciu. Ne putem prepara singuri citrat de calciu, din coji de oua fierte, uscate si pisate, peste care picuram suc de lamaie.

Esterii acidului lactic cu mono si digliceridele acizilor grasi (E472b) se folosesc de peste 50 de ani, ca emulgatori, la fabricarea margarinei sau la tratarea fainii. Este considerat sigur. Pe site CEFF (www.ceff.info/lista-aditivilor.html) este considerat E prietenos (consumer friendly).

Azotul (E941) este un gaz de protectie utilizat in industria alimentara pentru ambalarea ermetica a produselor, fiind considerat inofensiv pentru sanatate, conform standardelor europene, si permite mentinerea prospetimii alimentelor mai mult timp.

Guma de acacia (E414) face parte din categoria E-urilor inofensive, avand functia de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator. Are structura de fibra alimentara.

Colorantii se extrag din produse naturale (sfecla rosie, coaja de struguri, morcovi, ardei rosii), dar pot fi si sintetici, desi acestia sunt rar utilizati in alimente de uz curent. Colorantul care se regaseste cel mai des in iaurturi este extractul obtinut din sfecla rosie sau ardei. Si aceste informatii se regasesc pe eticheta. Unii coloranti (betacarotenul, riboflavina) sunt vitamine sau precursori de vitamine.

Conservantii sunt, in general, perceputi negativ. In alimente acestia pot fi adaugati doar in cantitati strict limitate prin legislatie. Unii sunt insa necesari. De exemplu, nitritii inhiba dezvoltarea unor bacterii pericoloase in mezeluri sau conserve.

De altfel, si in conservele facute in casa folosim otet (acid acetic, E260), acid lactic (generat prin fermentarea muraturilor, E270) sau aspirina, drept conservanti.

***

Ziare.com va invita la dezbatere. Cauti E-urile pe eticheta cand cumperi un aliment? Stii care sunt E-urile bune si care sunt E-urile rele? Ar trebui marcate diferit? Te temi de E-uri si crezi ca ar trebui facut ca sa nu mai fie o problema pentru tine?

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
Reprezentanții AUR continuă prezentarea candidaților la prezidenșiale în toată țara. Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat,...
#alimentatie sanatoasa, #E uri alimentatie sanatoasa, #E uri alimente, #E uri iaurturi cu fructe , #iaurt