Adevarul despre produsele anti-imbatranire

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 09:59
5700 citiri
Adevarul despre produsele anti-imbatranire
foto: infoniac

Piata este invadata de produse destinate sa ne mentina tineretea, multe din ele avand insa efecte indoielnice sau, in orice caz, greu de atestat altfel decat in timp.

Singurele cu efect cert si imediat sunt cele cosmetice, ale caror rezultate se vad in oglinda, dar care - vai - in loc sa mentina tineretea, o simuleaza.

In lipsa unui panaceu capabil sa amane imbatranirea, consumatorii se multumesc si cu cosmeticizarea care te intinereste pentru o seara, dar iiti revii a doua zi, cand te privesti in oglinda.

Dupa ce multa vreme s-au cautat preparate sintetice care sa faca minuni, in ultimii ani expertii au ajuns aproape unanim la concluzia ca minunile nu se gasesc decat in farfuria noastra, cel mai bun tratament contra imbatranirii fiind o alimentatie adecvata, aplicata toata viata.

Din pacate, principiile alimentare in baza carora se mentine tonusul tineretii sunt greu de definit si atat de neglijate, incat merita sa fie rememorate din cand in cand - noteaza infoniac.ru.

Acizii alfa-hidroxilici

Este vorba de acizii lactic, glicolic si citric, ingrediente naturale care se gasesc din belsug in orice fructe si in lactate.

Aceasta grupa de acizi actioneaza benefic la nivelul pielii. Astfel, acidul lactic, continut indeosebi de iaurt, ajuta la elimnarea mai rapida a celulelor moarte, asigurand la suprafata epidermei tonusul specific celulelor active.

Acidul glucolic, prezent in verdeata, legume si fructe, hidrateaza pielea, intarziind aparitia sau accentuarea ridurilor, fapt constatat si la acidul citric.

Retinolul

Retinolul este o forma a vitaminei A, solubila in grasimi si antioxidanta, esentiala in ce priveste vazul si cresterea oaselor. Totodata, s-a dovedit ca vitamna A mentine elasticitatea pielii, intarziind aparitia ridurilor si a negilor.

Retinolul, mai ales in forma sa mai puternica numita tretinoin, se foloseste intr-un mare numar de creme, pentru intretinerea tenului. Crema pare inofensiva, dar folosita necontrolat si mai ales in doze mari, poate provoca reactii secundare, manifestate de obicei prin senzatia de arsura si de furnicatura.

Incomparabil mai putine riscuri apar prin asimilarea de catre organism a vitaminei A si a provitaminei A direct din produsele naturale: morcovi, oua, lapte, spanac.

Resveratrol

Este un compus identificat in vinul rosu, caruia multi dieticeni ii atribuie calitati in legatura cu prevenirea diabetului, a bolilor de inima, dar si mentinerea unui permanent tonus vital. Vechile traditii privind rolul de fortefiant al vinului rosu sunt confirmate astazi de experti.

In ultimii ani, s-au realizat si suplimente alimentare concentrate cu cotinut de resveratrol, dar rezultatele acestora sunt controversate, ceea ce determina multi comentatori sa aprecieze ca efectul vinului rosu ar fi totusi o autosugestie.

Nu trebuie sa neglijam totusi un amanunt stabilit de statisticieni: in zonele unde se cultiva struguri negri si se consuma vin rosu cu moderatie, numarul longevivilor este mai ridicat decat in alte zone.

Din pacate, vinul rosu fiind si foarte tentant, viticultorii nu reusesc sa-l consume cu moderatie, ceea ce afecteaza concluziile cercetarilor.

Antioxidanti naturali

Antioxidantii reprezinta factorul cel mai putin controversat in ce priveste protectia procesului de imbatranire. Eficienta lor s-a observat inca din antichitate, dar astazi asistam la renasterea cultului antoxidantilor naturali, ale caror calitati este dovedit stiintific. Lista lor este mare, dar merita amintite cateva exemple.

Beta-caroten. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Se gaseste in morcovi, cartofi noi si varza.

Vitamina C. Este principalul antioxidant solubil in apa. Ajuta la protectia tesutului muscular, a sistemului nervos si a creierului contra actiunii radicalilor liberi. Se gaseste in citrice, tomate, broccoli, coacaze, capsuni, spanac, pepene galben, ardei iuti si foarte mult in kiwi.

Vitamina E. Principalul antioxidant liposolubil. Se gaseste in uleiul de masline virgin si alte uleiuri vegetale elaborate la rece, germeni de grau, paine integrala, cereale.

Ceaiul verde. Bogat in polifenoli si catechine, este unul din cei mai buni antioxidanti, dar efectele se cunsoc numai dupa o utlizare idelungata.

Extractul de gingko biloba, o planta originara din America de Sud. Se comercializeaza in farmacii ca solutie sau in casete si este cel mai eficient preparat natural pentru protectia sistemului nervos central si mentinerea memoriei la varstnici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prevenire imbatranire, #remedii contra imbatranirii, #antioxidanti naturali, #remedii naturale , #imbatranire