Ziare.com

Ceasul biologic nu cunoaste fusul orar al Revelionului

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 09:19

   

Ceasul biologic nu cunoaste fusul orar al Revelionului
Natura a facut ca tot ce are viata sa fie supus ritmurilor. Fiinta noastra, dar si a animalelor sau chiar a plantelor, traieste alternante imuabile de tipul noapte-zi, iarna-vara, munca-odihna, mers-repaus, veghe-somn.

Bataile inimii sunt si ele succesiuni ritmice regulate, frecventa respiratiei, ritmul organelor interne, toate se subornoneaza unor legi nescrise, repetandu-se cu atata persistenta, incat, daca inceteaza, murim.

Cronometrul din burta

Chiar si mediul vegetal traieste prin ritmuri: pomii desfrunzesc si renasc anual, numeroase flori se "inchid" noaptea si se "deschid" ziua, frunzele urmeaza fenomene asemanatoare.

Intelese si stapanite, ritmurile biologice ne pot sugera explicatia imbolnavirilor, explicatia relatiilor cu mediul, cunoasterea momentelor de sansa sau de nesansa in viata.

Orice medic recomanda gustarea, dejunul si cina la ora fixa. Dotat cu propriul orologiu, stomacul asteapta sa preia alimentele exact cand ii suna ceasul, iar celelalte organe asteapta sa preia la momentul potrivit rezultatul primei prelucrari de la stomac.

Mancand neregulat, gasim stomacul nepregatit, asa cum ne-ar gasi un musafir, care suna la usa in momentul cand n-avem strop de cafea. Alimentele intra inoportune in stomac.

Tot medicul vorbeste despre ora fixa de culcare si de sculare, despre somn regulat. O simtim pe pielea noastra. Dupa Revelion, ori ai baut, ori n-ai baut, te trezesti tot mahmur. Noaptea nedormita este asasinul ritmului biologic.

Obiceiul rau e o pacoste. Exceptia rea mai merge

Dupa doua zile, ne revenim si constatam ca nici o exceptie nu ne distruge, daca n-a devenit obicei. Orologiul organismului este pretentios, dar si ingaduitor. Nu ne da imuniatate, dar ne acorda prezumtia de nevinovatie.

Cercetarile efectuate pe mii de subiecti au demonstrat relatiile reciproce dintre ritmurile organismului si mediul inconjurator. De multe ori, desincronizarea reprezinta cauza principala care stimulareza boli grave: cancerul, diabetul, astmul.

Calitatile bioritmice ale organismului uman, respectiv sincronizarea functiilor biologice cu factorii naturali de mediu inconjurator (lumina, presiune atmosferica, temperatura, umiditate, curenti de aer, camp gravitational, camp magnetic, fus orar etc.) sunt in corelare nu numai cu sanatatea, dar chiar si cu comportarea sociala.

Este interesant ca frecventa ritmurilor biologice, din lumea vegetala, animala si umana acopera o paleta foarte larga. O perioada poate fi de ordinul zecimilor de secunda sau si de ordinul anilor, chiar al zecilor de ani.

Ca urmare, cercetarea acestui interesant domeniu demareaza greu, cu atat mai mult cu cat s-au identificat peste 300 de sisteme generatoare ale fenomenului bioritm.

Luandu-le la rand, cercetatorii au reusit sa clasifice natura ritmurilor biologice in trei categorii principale.

Cele trei cicluri sunt patru

1. Ciclul fizic. Are perioada de 23 de zile, cu faza pozitiva de 11,5 zile, caracterizata prin performante maxime, cu disponibilitate de forta, rezistenta si faza negativa de 11,5 zile, caracterizata prin scaderea randamentului activitatii fizice.

2. Ciclul emotional. Are perioada de 28 de zile, cu faza pozitiva 14 zile, marcata de optimism, vioiciune, spiritualitate, si faza negativa de 14 zile, cu tendinta de pesimism.

3. Ciclul intelectual. Are perioada de 33 de zile, cu faza pozitiva de 16,5 zile, marcata cu cota maxima in gandire, cu capacitati creatoare, perceptia si intelegerea fenomenelor, memorie. Faza negativa este de 16,5 zile si se caracterizeaza prin potentialul modest.

Un al patrulea, ciclul intuitiei, este mai recent luat in calcul si inca necercetat. Tinand seama de rolul pe care intuitia il joaca in viata noastra, i se prezice un viitor stralucit, dar deocamdata, inca nici prezentul nu apare prea clar.

Speranta nu numai ca nu moare, dar ne poate face sanatosi

In mod firesc, cunoscand aceste durate, suntem tentati sa cautam si precizarea lor in timp. Nu e usor. Majoritatea cercetatorilor au cazut de acord ca fiecare ciclu incepe odata cu data nasterii. Pornind de la aceasta, un calcul aritmetic ne duce usor la actualitate.

Exista si formule mai complicate, care au la baza acelasi principiu, dar aprofundarea lor nu ar face obiectul prezentei succinte expuneri. Ele raman de competenta specialistilor de la care asteaptam ca revelatiile viitorului sa produca evenimente de senzatie.

Evenimentele nu par a fi sperante desarte. O echipa de cercetatori de la Universitatea Nordhwestern (Evanston, Illinois) a identificat deja, a izolat si mutationat gena care guverneaza orologiul intern al fiintelor la cobai. Cercetarile continua pentru identificarea acestei gene la alte fiinte, iar, in final, la om.

Orice reusita va deschide calea spre o mai buna cunoastere a ritmurilor biologice. Optimistii spera sa afle cauzele bolilor socotite incurabie, iar cei mai optimisti decat optimistii se gandesc chiar si la prelungirea vietii, pana 150 de ani, asa cum rezulta din niste calcule teoretice.

Fireste, calculele nu arata de unde se vor plati atatea pensii - in afara de cazul cand promulga domnul Basescu legea pentru prelungirea varstei de pensionare pana la 130 de ani la mosi si 127 de ani la babe.
Citeste mai multe despre ceas biologic
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2832 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai SOBOLANde la moldova in general trebuie sa citezi sursa din care ai preluat informatia

dar la tine nu e cazul ca vorba aia ai camasa-n patratele

 

Khachaturiene !

Te rog ai atata demnitate de om si accepta respentul interuman.
E o chestie de bun simt.

La Multi Ani !

Stimate D-le Victor Pitigoi,
Va urmaresc Interventiile Jurnalistice de ceva vreme si constat, de fiecare data si cu "adanca mahnire", faptul ca "nu reusiti" sa scrieti tampenii...Aveti, asadar, o "problema profesionala" cat se poate de "serioasa" in raport cu restul breslei. De ce nu scrieti, de exemplu, pentru un Tabloid ? Problema s-ar rezolva de la sine !
Cu invidie nemachiata
Mircea Darabantu
http://www.chem.ubbcluj.ro/~darab/html

 

Cronobiologie si bioritmologie

Tema este foarte frumoasa,interesanta si vasta.
Toate fiintele se supun MARELUI RITM UNIVERSAL.
In organismul uman activitatile endocrinologice,biochimice etc.se supun cronobiologiei,un capitol mai vast al Biologiei.
Creationismul stiintific permite extinderea acestei stiinte spre deosebire de nazbatiile si sustinerile stupide ale evolutionistilor,in frunte cu un ignorant numit Richard Dawkins.

 

La Multi Ani , d.le Victor Pitigoi....

.... si va multumim pentru aceast articol interesant.

@Cob

* Va multumesc si va rog sa primiti aceleasi urari de "La "multi ani, fericiti!"

I'auzi domm'le !

Am facut eforturi demne de o cauza (mult mai) mai buna, inainte de Noaptea de Revelion, pentru a ma cobori la nivelul intelectual al Semnatarului remarcii de mai sus.
Ma consoleaza gandul ca este loc pentru toti si oriunde...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor