Imbatranesti inainte de vreme? Iata cateva simptome

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 07:02
11529 citiri
Imbatranesti inainte de vreme? Iata cateva simptome

Fiecare are cate o zi in care i se pare ca are 100 de ani si parca toate dor, dar dupa un somn bun si o noapte linistita, corpul isi revine si energia reapare. Mai interesant este, insa, faptul ca anumite parti ale corpului chiar obosesc inainte de vreme.

Ele dau anumite simptome atunci cand incep sa se imbolnaveasca. Daca le observi, poti sa combati imbatranirea prematura. Spre exemplu, un raport medical recent din Marea Britanie a aratat cum capacitatea de memorare si rationare poate incepe sa se deterioreze de la 45 de ani. Iata cu ce simptome te mai poti confrunta, conform Daily Mail:

Incheieturi si spate

Verifica-ti postura corpului atunci cand esti in mijlocul unei activitati ce implica statul in fata laptopului. Daca ai intre 30 si 50 de ani, s-ar putea sa te doara ocazional gatul si spatele in timp ce mergi sau sa te simti intepenit daca ai condus mai mult de 2 ore. Nu este normal sa ai dureri intense la una dintre incheieturi dupa ce ai fost la cumparaturi sau un disconfort puternic dupa ce ai stat mai mult in masina.

Aceste din urma semne pot indica imbatranire inainte de vreme, probabil din cauza unor rani mai vechi sau a pozitiei proaste a corpului, dupa cum explica dr. Tim Allardyce, de la Asociatia Britanica de Osteopatie. Si obezitatea reprezinta un factor de risc, crescand riscul osteoartritei de pana la 15 ori.

Pentru a preveni acest lucru, ai grija la pozitia corpului, exerseaza in mod frecvent, fereste-te de rani si fracturi, mai ales daca faci sport.

Daca ai intre 50 si 70 de ani, este normal sa ai cate o usoara durere cand schimbi asternuturile patului, disconfort in zona gatului cand intorci capul sa parchezi masina cu spatele, spate dureros cand stai jos mult timp sau durere de picioare cand mergi mai mult de 30 de minute. De la 50 de ani incolo, muschii, ligamentele si tendoanele nu mai sunt la fel de puternice.

Este bine sa faci exercitii pentru flexibilitate in fiecare zi, poti incepe chiar cursuri usoare de yoga sau t'ai chi. Si omega 3, 6 si 9 au efecte antiinflamatoare, asa ca sunt foarte indicate.

Daca ai mai mult de 70 de ani, este normal sa te doara picioarele cand urci si cobori scari, sa vrei sa te odihnesti dupa 20 de minute de mers pe jos si sa iti fie greu sa cari bagajele cu cumparaturi prin caile de transport in comun. Vei prefera fotoliile cu spatare drepte, pentru ca te ridici mai usor si va trebui sa te ajuti de maini cand faci acest lucru.

Nu este normal sa iti pierzi suflul dupa o scurta plimbare si sa nu mai poti sa te ridici de pe scaun fara sa te ajute cineva. Durerile de genunchi sunt foarte comune la aceasta varsta, dar nu in asemenea masura incat sa nu mai poti sa mai mergi, de asemenea, orice dificultate de a respira trebuie investigata, caci poate sa arate o problema a inimii.

Pe masura ce anii trec va scadea si apetitul, ceea ce nu e foarte rau, caci la varsta a treia e indicat sa mananci mai putin pentru a nu te ingrasa, si exercitiile fizice aparand mai rar in program.

Memoria

Intre 30 si 50 de ani este normal ca din cand in cand sa mai uiti numele unor persoane, sa uiti unde ti-ai pus cheile, telefonul sau portofelul. Nu e normal sa nu-ti amintesti de locuri cunoscute, cum ar fi sa uiti unde ti-ai parcat masina, sa nu mai recunosti persoane apropiate, sa nu-ti mai gasesti usor cuvintele si sa faci lucruri ciudate, cum ar fi sa iti pui cheile de la masina in frigider.

Daca ai intre 50 si 70 de ani, se poate sa uiti de unele intalniri sau sa te duci intr-o camera si sa uiti ce treaba aveai acolo. Nu e normal sa ceri o cana de ceai si sa nu realizezi ca deja ai una sau sa nu-ti mai amintesti membri putin mai indepartati ai familiei. Problemele profunde de memorie pot fi simptome ale dementei, cele mai frecvente aparand la 65 de ani.

Peste 70 de ani poti avea momente frecvente de uitare, dar nu un comportament confuz sau defensiv ori sa nu poti face o cafea, fiindca nu iti mai amintesti cum. Cu cat o persoana imbatraneste mai mult, cu atat este mai predispusa catre dementa. Rata acestei boli este de 5% peste 65 de ani si de 20% peste 80 de ani.

Dinti

Intre 30 si 50 de ani se poate sa apara decolorari la nivelul danturii, deteriorarea smaltului sau gingivita. Nu este normal sa incepi sa pierzi dinti, sa ai dureri de maxilar si sa iti sangereze gingiile. Dupa 50 de ani se poate ca gingiile sa inceapa sa se retraga, sa ti se pateze si mai mult dintii si sa iti cada unii din ei. Nu e normal ca ei sa fie galbeni, sa se miste. Mergi la dentist in mod regulat si foloseste paste speciale care sa iti protejeze dantura.

Peste 70 de ani vor aparea pete foarte multe pe dinti daca nu mergi la dentist sa ti-i cureti, dinti rupti si mai multi cazuti. Nu e bine sa ai dureri la nivel bucal sau sa simti gura uscata. Daca vezi ca gingia se retrage foarte mult, mergi la medic pentru o eventuala operatie, caci altfel iti vei pierde dantura.

Fitness

Intre 30 si 50 de ani obosesti putin dupa ce urci cateva etaje, dar nu trebuie sa iti pierzi complet rasuflarea, sa apara stari de ameteala, durere de cap si imposibilitate de a respira. Muschiul inimii se micsoreaza cu o medie de 0,3 grame pe an, afectandu-i posibilitatea de a pompa sange.

Dupa 50 de ani iti va fi putin mai greu sa urci aceleasi scari, ameteala ulterioara fiind insa de neacceptat. Dupa 70 de ani, se poate sa iti pierzi suflul dupa efort si sa nu mai poti sa-ti tii echilibrul pentru 15 secunde stand intr-un picior.

Urechi

Dupa ce treci pragul de 30 de ani, se poate sa nu mai receptionezi zgomotele foarte joase, de fundal, dar nici pe departe nu trebuie sa stai linistit daca nu mai intelegi o conversatie intr-un restaurant. Auzul se pierde odata cu varsta din cauza deteriorarii celulelor din urechea interna, iar istoria familiala este importanta in acest caz. Peste 50 de ani s-ar putea sa ti se spuna de catre tineri ca ai dat volumul televizorului prea tare.

Pana la varsta de 70 de ani, 70% din populatie isi pierde o parte din auz, dar aceasta problema nu trebuie sa interfereze cu obiceiurile zilnice. Daca devine suparatoare, mergi la medic pentru un consult.

Ochi

De la varsta de 45 de ani iti va fi mai greu sa citesti lucrurile scrise mic pe diverse ambalaje, dar nu trebuie ca vederea sa fie incetosata si unghiul de vedere sa fie ingustat, caci asta poate insemna cataracta sau glaucom. De la 50 de ani se poate intampla ca uneori sa vezi incetosat sau sa ti se para ca ai pete pe retina pret de cateva minute, dar nu e in regula sa vezi dungi, imagine de care sa nu mai scapi.

Mergi la medic pe masura ce vezi ca ochii obosesc, astfel incat sa primesti ochelari ce te vor ajuta sa iti pastrezi vederea in stare cat mai buna pentru multi ani. Consuma si omega 3 si ai grija sa nu faci cataracta, peste 40% dintre persoanele de peste 75 de ani confruntandu-se cu aceasta problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#imbatranire prematura semne, #imbatranire organe simptome, #imbatranire prematura organe, #imbatranire timpurie , #imbatranire