De ce te imbolnaveste mancarea si cum poti preveni asta

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 12:01
4364 citiri
De ce te imbolnaveste mancarea si cum poti preveni asta

Desi nu suferi de vreo boala si nu te simti rau in mod evident dupa vreo masa, orice aliment pe care il consumi are un efect asupra organismului, fie bun sau rau, vizibil pe moment sau in timp.

Fara sa-ti dai seama, tu faci singura posibila o imbatranire prematura, prin modul in care alegi sa te hranesti. In principal, oamenii consuma prea multe alimente procesate, dupa cum declara pentru Prevention dr. David Katz, din cadrul Centrului de Prevenire a Bolilor de la Universitatea Yale.

Aceste alimente sunt bogate in calorii si au putini nutrienti precum omega 3 sau vitamina B12. Aceste lipsuri pot duce la simptome pe care multi le pun pe seama imbatranirii, nestiind ca printr-o mica ajustare a dietei s-ar simti si ar arata mai tineri.

Incepi sa ai mai putina energie

Asta poate insemna ca ai nevoie de mai multa vitamina B12, aceasta gasindu-se doar in alimentele de origine animala. Nutrientul ajuta la reglarea metabolismului si la o cantitate mai mare de energie, creierul mentinandu-se sanatos, la fel ca si sistemul nervos.

Oboseala este un semn clar al deficitului de vitamina B12, mai ales in cazul celor care nu mananca prea multa carne sau al celor care iau medicamente pentru prevenirea durerilor de stomac.

Medicul te va intreba ce ai mancat, daca dormi suficient si ce medicamente iei. In cazul in care nu iti place carnea, vei primi suplimente.

- cum repari problema: mananca de doua ori pe zi portii de lactate, in cazul in care nu iti place carnea. Alege lapte degresat sau iaurt slab. Surse bune de vitamina B12 sunt si pestele, scoicile si midiile. In cazul in care vrei sa apelezi la suplimente, ia 500-1.000 mcg de vitamina sub forma de tablete zilnic.

Te dor articulatiile

Daca te dor articulatiile, inseamna ca ai o lipsa de magneziu si cupru, necesare pentru cartilaje si care ofera o buna flexibilitate. In cele mai multe cazuri, problemele incheieturilor se rezolva cu ajutorul suplimentelor.

Doctorul va apela la un simplu test de sange pentru a stabili cauza clara, iar in cazul in care durerea nu este rezultatul unei boli inflamatoare, precum artrita reumatoida, de vina este deficitul acestor doua elemente.

- cum repari problema: nucile, carnea de vita si spanacul reprezinta surse foarte bune de magneziu si cupru, dar cel mai probabil nu vei fi capabil sa consumi cantitatea necesara, asa ca cel mai bine este sa apelezi si la suplimente. Ia 2 mg de cupru si 5 mg de magneziu in fiecare zi, pret de 2-3 luni, si ar trebui sa nu mai simti durerea.

Incepi sa ai scapari de memorie

In acest caz este posibil sa ai o lipsa de acizi grasi omega 3. Acestia sunt esentiali pentru o buna fixare a datelor, dupa cum explica dr. Andrew Weil, de la Universitatea de Medicina din Arizona.

Daca nu ii iei din dieta, functiile creierului, printre care si memorarea, au de suferit. Nu doar nivelul de omega 3 ingerat este important, ci si proportia de omega 6, echilibrul dintre cele doua, omega 6 gasindu-se in cantitati mari in alimentatia noastra zilnica.

Cu o mica modificare in alimentatie se pot rezolva aceste inconveniente. Daca nu mananci suficient peste, nuci si seminte de in, in mod clar ai o carenta de omega 3.

- cum sa repari: in primul rand, incearca sa reduci cantitatea de mancare rafinata si procesata, pe cat posibil, si sa gatesti cu ulei de masline sau de rapita. Apoi, mananca macar 3 portii de somon, hering sau sardine pe saptamana, adaugand 2 linguri de seminte de in bolul de cereale sau la salata. In plus, alege ca gustarile tale sa constea in 9-12 migdale.

Poti lua si 2.000 de miligrame de ulei de peste pe zi, sub forma de capsule.

Presiune sanguina foarte ridicata

Ai nevoie de potasiu, mai ales in cazul in care dieta ta este bogata in sare, dupa cum explica dr. Gruge. Majoritatea mancarii procesate are sodiu adaugat, dar nu si potasiu, iar daca animalele a caror carne o consumi au fost crescute in interior, fara sa poata face miscare, este si mai rau.

Dezechilibrul dintre aceste doua elemente creste presiunea sanguina, problema rezolvandu-se in doar cateva zile de la schimbarea modului in care te hranesti.

Daca ii explici dieta ta medicului, cu siguranta acesta isi va da seama care este cauza, analizand si nivelul colesterolului, functionarea rinichilor, nivelul de stres si grasimea corporala, dar facand si cateva teste cu ultrasunete pentru artere si inima.

- cum sa repari: ai grija sa nu consumi mai mult de 1.500 mg de sodiu zilnic, citind cu atentie eticheta alimentelor pe care le cumperi. In plus, poti lua si suplimente de potasiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alimentatie imbatranire, #alimentatie prevenire boli, #alimentatie sanatate, #alimente mentinere tinerete , #imbatranire