Unde traiesc cei mai longevivi oameni de pe planeta - Top 10

Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:35
29032 citiri
Unde traiesc cei mai longevivi oameni de pe planeta - Top 10

In 1513, conchistadorul spaniol Juan Ponce de Leon se afla in cautarea taramului mitic Bimini, pe teritoriul caruia se credea ca curge un izvor ce intinereste pe oricine gusta din el. Dupa ce a trecut prin Caraibe si Florida, s-a intors acasa cu mana goala, iar Fantana Tineretii a ramas nedescoperita. Poate ca, insa, nu a cautat unde trebuie.

Din baza de date World Factbook, apartinand CIA, care cuprinde statistici despre nasteri, decese, cauze ale mortii etc., reiese ca asteptarea medie de viata, pe mapamond, este de 67,59 de ani. Din acest document reiese si ca Monaco este statul cu cei mai longevivi locuitori, care ajung, de obicei, la 89 de ani, conform Huffington Post.

SUA, unde speranta de viata este de 78,49 de ani, se afla abia pe locul 50, insa, din pacate, exista tari unde oamenii nu stiu sigur daca vor atinge nici 50 de ani, cum e cazul Ciadului.

Iata cele 10 locuri de pe glob unde locuitorii par sa fi descoperit secretul longevitatii.

10. Italia

Un italian se poate astepta sa traiasca 81,86 ani, cu 3,37 de ani, in medie, mai mult decat un american. Cu siguranta este o legatura intre dieta si speranta de viata, insa cu certitudine este vorba de ceva mai mult decat paste, carne si branza. Totusi, dietei mediteraneene i se atribuie o sumedenie de beneficii, printre care si acela de a micsora riscul aparitiei multor boli.

Antioxidantii care se gasesc in masline si vin rosu - care intotdeauna se afla pe masa unui italian - imbunatatesc valorile colesterolului, previn formarea cheagurilor de sange si tin departe bolile de inima, conform nenumaratelor studii realizate pana in prezent.

In plus, in timp ce alte neamuri tin pe masa doar sarea, italienii se folosec din plin de busuioc, oregano si usturoi pentru a-si condimenta mancarea. Acest obicei ii fereste de hipertensiune si de atac cerebral.

9. Australia

In Australia, speranta de viata este 81,90 ani, iar o explicatie ar putea fi faptul ca locuitorii acesteia nu fumeaza, in general, iar rata obezitatii este mica. In plus, mai toti australienii au un stil de viata activ.

Insa cei care lucreaza in sanatate, in Australia, sunt de parere ca altul este secretul: in timp ce in SUA, spre exemplu, sanatatea e mana in mana cu statutul de angajat si chiar cu averea, australienii au acces la toate serviciile din acest domeniu, indiferent de cat castiga.

8. Hong Kong

Cei care locuiesc in Hong Kong isi pot face planuri pana la peste 80 de ani, respectiv, in medie, pana la 82,12 ani. Ca si italienii, cei din Hong Kong pot pune longevitatea pe seama dietei - orez, legume si tofu -, si stilului activ de viata.

In plus, putini sunt cei obezi, asa ca si bolile declansate de greutatea in plus, cum e diabetul, se intalnesc mai rar.

7. Guernsey

Locuitorii acestei mici insule din largul coastelor Normandiei, care nu face parte din Marea Britanie si nici din Uniunea Europeana, chiar daca se afla in dependenta fata de coroana britanica, traiesc, in medie, 82,24 ani.

O teorie legata de longevitatea locuitorilor este aceea ca pur si simplu acestia sunt mai bogati si isi permit servicii de sanatate superioare si mancare de calitate, gratie taxelor mici si salariilor destul de bune.

6. Andorra

Stilul de viata promovat in Andorra, o regiune muntoasa in care traieste o natiune facuta sandvis intre Franta si Spania, este unul activ, cu multa vreme petrecuta in natura, asa explicandu-se speranta de viata ridicata, de 82,50 ani. Modalitati de miscare precum schiul sunt foarte populare, iar parcurile sunt foarte bine intretinute, existand posibilitatea jocurilor interactive.

Faptul ca petrec mult timp afara ii apara pe locuitori de probleme cardiovasculare, tensiune mare si chiar de stres. In plus, deloc neimportant e faptul ca in Andorra nu exista analfabeti. Un nivel al educatiei ridicat face si ca somajul sa fie extrem de scazut, ceea ce inseamna ca cei care locuiesc aici isi permit si alimente de calitate si servicii medicale bune.

5. San Marino

Cel de-al treilea cel mai mic stat al Europei, San Marino, dupa Vatican si Monaco, insa cea mai veche republica din lume, are o speranta de viata mai mare decat cea din SUA cu 4,5 ani, adica de 83,07 ani.

Banii joaca un rol important aici, la fel ca si in Guernsey si Andorra, insa un alt factor care determina viata lunga este mediul in care muncesc locuitorii: sistem bancar si turism. Sunt eliminati din start o multime de factori ce duc la boli care, in final, pot grabi moartea.

4. Singapore

O dieta corecta si un mediu curat fac ca singaporezii sa fie longevivi, ei asteptandu-se sa traiasa 83,75 ani. Ca si in Hong Kong, bucataria de aici se centreaza pe orez si legume, bogate in nutrienti ce mentin sanatatea si dau energie.

In plus, guvernul din Singapore a impus un cod strict in ceea ce priveste curatenia, existand putine zone in care se fumeaza, astfel incat locuitorii sa beneficieze de un aer de cat mai buna calitate.

In anii '80, guvernul a recunoscut ca o problema a natiunii o constituie populatia imbatranita, asa ca a abordat problema cu multa grija, in prezent varstnicii beneficiind de tot fel de programe si facilitati.

3. Japonia

Niponii au o speranta de viata de 83,91 de ani, iar rata obezitatii de aici este de numai 3,1%. Pentru comparatie, aceasta ajunge la 33,9% in SUA.

Iar asta se datoreaza in primul rand dietei japonezilor, bazata pe legume, orez si, poate cel mai important, peste bogat in acizi grasi omega 3, care mentin o presiune arteriala normala si reduc riscul de atac cerebral si de cord. In plus, aceiasi acizi grasi omega 3 ajuta creierul sa functioneze bine si la varste inaintate, prevenind boli precum Alzheimerul. Japonezii sunt cunoscuti si pentru apetitul lor de miscare.

2. Macao

Ca si alte natiuni de pe aceasta lista, Macao isi datoreaza longevitatea locuitorilor - 84,43 ani - economiei. Aceasta mica natiune prospera de pe urma pariurilor si cazionurilor. Circa 70% din fondurile generate de cazionuri sunt investite de guvern in sistemul de sanatate publica.

1. Monaco

In Monaco, locuitorii ajung in medie la varsta de 89,68 ani, cu 10 ani mai mult decat traiesc americanii.

Bogatia locuitorilor inseamna si acces la un sistem de sanatate bine pus la punct. In plus, dieta locuitorilor este una mediteraneana, care taie de pe lista din start mai multe boli. Insa probabil cel mai mult conteaza atmosfera relaxanta ce domina Monaco, locul idilic in care oamenii isi duc traiul fara prea mult stres. Asta inseamna si un sistem imunitar mai puternic, ce ii fereste in mod natural de boli.

Prin urmare, poate ar fi fost bine ca Ponce de Leon sa caute Fantana Tineretii mai aproape de casa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#tari longevitate, #state speranta viata, #speranta viata lume, #cele mai longevive tari, #dieta longevitate, #alimentatie longevitate, #mancare viata lunga, #factori longevitate , #imbatranire