Ce să mănânci în sezonul răcelilor ca să ai o imunitate bună. Alimentele care te scapă de viroze

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 03:39
6296 citiri
Ce să mănânci în sezonul răcelilor ca să ai o imunitate bună. Alimentele care te scapă de viroze

Sezonul răcelilor a început deja, iar ceea ce înainte de pandemie părea o boală banală, acum poate să creeze îngrijorări mari, simptomele răcelii fiind foarte similare cu cele ale infectării cu coronavirus.

Pentru a lupta, organismul nostru are nevoie de un sistem imunitar puternic. Oamenii îl pot ajuta în acest sens printr-o alimentație corespunzătoare.

Nutriționistul Gianluca Mech a explicat ce să includem în meniul zilnic pentru a sta departe de răceli, viroze, gripe și infecții.

Citrice

Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic. Consumul de vitamina C crește producția de celule albe din sânge, iar asta ajută la combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele au un conținut ridicat de vitamina C.

La citrice se încadrează:

  • grapefruit
  • portocale
  • clementine
  • mandarine
  • lămâi
  • limes

Organismul nostru nu produce și nu stochează vitamina C, astfel că avem nevoie de surse externe. Femeile au nevoie de 75 mg zilnic, iar bărbații, 90 mg. Dacă optați pentru suplimente, evitați să luați mai mult de 2.000 de miligrame pe zi.

Ardeiul roșu

Ardeiul roșu conține de aproape trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de beta-caroten. Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, iar asta contribuie la sănătatea ochilor și a pielii.

Broccoli

Broccoli este bogat în vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți. Atenție, însă, încercați să nu îl fierbeți prea mult. El își păstrează nutrienții când este pregătit la aburi puțin ori când este consumat proaspăt.

Usturoi

Este extrem de benefic pentru sănătate în lupta împotriva infecțiilor. Conține o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina, ce ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ghimbir

Ghimbirul poate ajuta la scăderea inflamației, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii.

Spanac

Spanacul este bogat în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să-și păstreze nutrienții. El trebuie totuși să fie ușor gătit, pentru că asta facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic.

Iaurt

Este recomandat iaurtul simplu, natural, neîndulcit. El conține culturi lactice vii și active, care pot stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea bolilor. Este, de asemenea, o sursă excelntă de vitamina D. Aceasta ajută la reglarea sistemului imunitar și stimulează apărarea naturală a organismului împotriva bolilor.

Kiwi

Fructele de kiwi sunt bogate în nutrienți esențiali precum folat, potasiu, vitamina K și vitamina C.

Citeste si:
De ce membrii aceleiași familii nu se infectează când stau în casă cu un bolnav de COVID-19. Explicația unui medic genetician
De ce membrii aceleiași familii nu se infectează când stau în casă cu un bolnav de COVID-19. Explicația unui medic genetician
De la începutul pandemiei au fost raportate nenumărate cazuri în care membrii aceleiași familii nu s-au îmbolnăvit de COVID-19 deși au locuit în aceeași casă cu o rudă infectată....
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie...