Mananca imunitate pe paine!

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 07:07
7567 citiri
Mananca imunitate pe paine!

Te speli pe maini de 50 de ori pe zi, fugi ca de ciuma cand cineva stranuta sau tuseste si totusi inevitabilul se intampla, in scurt timp ingrosand si tu randul celor raciti? Ce ar fi trebuit sa faci ca asta sa nu se intample? Ce poti face sa nu se repete?

Cel mai la indemana este sa sa te alimentezi corespunzator, conform Prevention. Pe langa iaurt si supa fierbinte, plina de vitamine si minerale, e indicat sa nu te feresti de ovaz, orz, peste, ceai, carne de vita, ciuerci, cartofi dulci si, bineinteles, usturoi. Cu alte cuvinte, e nevoie de mai mult decat de un mar pe zi ca sa nu ajungi la doctor.

Orz si ovaz

Ambele contin beta-glucan, un tip de fibra cu proprietati antimicrobiene si antioxidante, mai puternica decat echinacea, dupa cum a aratat un studiu realizat in Norvegia.

Cand animalele consuma acest compus, sunt mai ferite de gripa, herpes si chiar antrax. In cazul oamenilor, creste imunitatea, ajuta la vindecarea mai grabnica a ranilor si sporeste actiunea antibioticelor.

Doza optima: Se recomanda ca macar o data la trei zile sa se consume orz sau ovaz.

Usturoi

Aceasta ruda a cepei contine alicina, capabila sa lupte cu infectiile si bacteriile. Cercetatorii britanici au administrat voluntarilor ori extract de usturoi ori placebo, timp de 12 saptamani, observandu-se ca primii au fost in proportie de doua treimi mai feriti de raceala.

Alte studii arata ca amatorii de usturoi, care consuma mai mult de 6 catei pe saptamana, prezinta un risc de cancer colorectal cu 30% mai mic decat restul populatiei si un risc de cancer stomacal cu 50% mai mic decat cei care nu consuma de obicei usturoi.

Doza optima: Doi catei proaspeti pe zi, cu conditia ca si in alte mancaruri sa se adauge usturoi pisat, de cateva ori pe saptamana.

Peste si fructe de mare

Seleniul, care se gaseste din plin in stridii, homari, crabi sau moluste, ajuta leucocitele sa produca citokine - proteine care apara organismul de virusurile gripei.

Somonul, macroul si heringul sunt bogate in acizi grasi omega 3, care reduc inflamatiile si protejeaza plamanii de raceala si infectii respiratorii.

Doza optima: Doua portii pe saptamana (cu exceptia cazului in care esti gravida sau planuiesti sa devii mamica).

Ceai

Persoanele care consuma 5 cescute de ceai negru pe zi, timp de 2 saptamani, sunt de 10 ori mai rezistente la virusuri decat cele care nu au acest obicei, a demonstrat un studiu realizat la Harvard.

Amino-acidul responsabil pentru aceasta protectie este L-teanina, care se gaseste din abundenta in ceaiul negru si verde.

Doza optima: Cateva cescute pe zi.

Carne de vita

Deficienta de zinc este una dintre cele mai des intalnite, mai ales in randul vegetarienilor sau a celor care nu consuma de obicei carne de vita, cea mai buna sursa a acestui mineral cu beneficii pentru sistemului imunitar.

Din pacate, chiar si o carenta minora poate mari riscul de infectie, pentru ca zincul este vital pentru dezvoltarea leucocitelor.

Doza optima: Circa 85 de grame de vita reprezinta 30% din necesarul zilnic de zinc. De obicei, acaesta cantitate este suficienta pentru a face diferenta intre deficient si suficient. Daca nu te dai in vant dupa carnea de vita, o poti inlocui cu stridii, cereale fortifiate, carne de porc, pui, iaurt sau lapte.

Cartofi dulci

Poate ca nu te gandesti la piele ca si la o componenta a sistemului imunitar. Insa acest organ serveste ca si prima bariera in calea virusurilor, bacteriilor si altor agenti nedoriti.

Pentru a ramane tanar si sanatos, pielea ta are nevoie de Vitamina A, printre altele. Iar cea mai buna cale de a o obtine este prin intermediul cartofilor dulci, bogati in beta-caroten, pe care organismul il converteste in Vitamina A.

Doza optima: Ti-ar trebui o portie mica in fiecare zi, ce ti-ar aduce aproape jumatate din necesarul zilnic de Vitamina A, din beta-caroten. Poti completa cu orice fruct sau leguma de culoare oranj, cum ar fi pepenele galben, morcovii ori dovleacul.

Ciuperci

De secole, oamenii s-au indreptat catre ciuperci pentru un sistem imunitar puternic. Cercetarile au explicat si de ce: ciupercile maresc productia si activitatea leucocitelor, facandu-le mai agresive, ceea ce in caz de infectie este benefic.

Doza optima: Ideal ar fi sa fie consumate zilnic, pana la 25 - 30 de grame.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alimente imunitate, #sistem imunitar, #alimentatie raceala, #prevenire raceala, #gripa , #imunitate