O varietate de ceapa, potentiala arma impotriva rezistentei la antibiotice

Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 09:44
4527 citiri
O varietate de ceapa, potentiala arma impotriva rezistentei la antibiotice
Foto: Arhiva Pixabay

O varietate de ceapa persana ar putea avea un impact major in lupta impotriva rezistentei la antibiotice cu care sunt diagnosticati anumiti pacienti care sufera de tuberculoza, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie.

Proprietatile antibacteriene ale hasmei persane - o varietate de ceapa, folosita pe scara larga in gastronomia iraniana - ar putea stimula efectele benefice ale antibioticelor existente si sa inlocuiasca astfel tendinta de crestere pe plan mondial a rezistentei fata de aceste medicamente, informeaza Press Association.

Aproximativ 50 de milioane de persoane din lume sunt infectate in prezent cu tuberculoza multirezistenta la medicamente. Din acest motiv, este vital ca oamenii de stiinta sa creeze antibiotice noi.

Ingredientele naturale din plante si anumite clase de microbi au "un potential urias" pentru a deveni sursa principala a unor noi tipuri de antibiotice, afirma oamenii de stiinta.

Un nou studiu, coordonat de cercetatorii de la University of London din Birkbeck si University College London (UCL), a constat in realizarea unor teste pe patru compusi de sinteza obtinuti din hasma persana.

Toti cei patru compusi au determinat o reducere semnificativa a prezentei bacteriene in cazurile de tuberculoza multirezistenta la antibiotice. Cel mai promitator dintre cei patru candidati a inhibat dezvoltarea celulelor tuberculoase cu peste 99,9%.

Potrivit cercetatorilor britanici, acel compus chimic ar putea sta la baza dezvoltarii unui nou tip de medicament pentru a combate tulpinile de tuberculoza ce au dezvoltat rezistenta la medicamentele antibacteriene.

Studiul a fost coordonat de Sanjib Bhakta, profesor la catedra de Stiinte Biologice din cadrul University of London din Birkbeck, si Simon Gibbons, directorul catedrei de Farmaciei si Biochimie de la UCL.

Rezultatele acestei cercetari au fost publicate in Scientific Reports.

Citeste si

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#ceapa persana rezistenta antibiotice , #imunitate