Sistemul tau imunitar, controlat mental?

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 18:27
3616 citiri
Sistemul tau imunitar, controlat mental?

Poate cineva sa controleze mental sistemul imunitar? Poate ca nu in mod constient, pentru ca asta ar insemna sa fim imuni la orice boala. Insa cercetatorii au descoperit ca exista anumiti factori legati de psihic care pot influenta functionarea sistemului imunitar.

Atunci cand cineva stranuta langa tine, cu siguranta ca esti nemultumit. Nu vrei sa fii expus la microbii care aduc boli. Insa faptul ca vezi persoana de langa tine poate sa-ti salveze viata, arata un studiu publicat in revista Pshychology Today.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au descoperit ca sistemul imunitar lupta mult mai agresiv cu bolile daca persoana in cauza vede, inainte sa fie expus la un virus, imagini cu persoane care sufera de diverse boli.

Cercetatorii au cerut participantilor sa priveasca o prezentare de 10 minute cu imagini ale unor persoane care aratau bolnave: ori aveau iritatii pe piele, ori persoane stranutand, tusind sau suflandu-si nasul.

Li s-au luat probe de sange inainte si dupa vizionarea prezentarilor, iar aceste probe au fost expuse unor bacterii. Monitorizarea celulelor albe a avut niste rezultate suprinzatoare: dupa vizionarea imaginilor, acestea au fost mult mai agresive in a lupta cu infectia.

Astfel, vizionarea unor imagini care reprezinta boala, sistemul imunitar al participantilor a fost stimulat.

Se stia totusi, pana acum, ca orice eveniment stresant (chiar si o problema grea de matematica) poate face ca sistemul imunitar sa aiba o activitate mai intensa.

Mark Challer, autorul studiului, spune ca cercetarile sale arata insa cu totul altceva. "Nu toate evenimentele stresante sunt echivalente, in ceea ce priveste raspunsul sistemului imunitar. Asta e interesant la studiul nostru", spune acesta.

Mai precis, o parte dintre participanti au fost pusi sa priveasca si imagini care reprezentau persoane inarmate, armele fiind tintite la camera. Imaginile care contineau arme au stimulat productia de citokine, proteine care declanseaza reactia celulelor albe la infectii.

Insa cu doar 6% mai mult, pe cand la imaginile cu persoane bolnave, productia de citokine a fost de 23%.

"Nu este vorba doar de stres. Este ceva specific, atunci cand vezi persoane bolnave, sistemul imunitar este stimulat", spune Challer.

Daca imaginea unei persoane stimuleaza sistemul imunitar, de ce fugim atunci mereu de spital si de oameni bolnavi?

Dupa epidemiile de gripa aviara sau gripa porcina, oamenii au inceput sa fie mai atenti cu sanatatea: sa se spele pe maini mai des, sa nu stea aproape de oameni bolnavi sau sa poarte masti.

Alte studii arata ca o boala poate duce la schimbari in comportamentul oamenilor. Doar gandul ca te-ai putea imbolnavi te poate face sa crezi ca esti mai putin sociabil si ca poti evita mai des anumite situatii.

Challer spune ca este normal sa te feresti de oamenii bolnavi, chiar daca acestia ar putea sa-ti "porneasca" motorul sistemului imunitar.

Inflamatia, care face parte din procesul luptei cu boala, nu e "o distractie", iar citokinele "nu cresc in copaci". Este un sistem care consuma multe resurse.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#sistem imunitar, #control mental, #control sistem imunitar , #imunitate