11 lucruri surprinzatoare care te pot face sa iei in greutate

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:06
11420 citiri
11 lucruri surprinzatoare care te pot face sa iei in greutate

A manca in exces si a nu face miscare sunt, bineinteles, principalele motive pentru care te ingrasi. Insa nu singurele.

Studiile au aratat ca multe alte aspecte pot contribui la imaginea ta in anasamblu, de la a-ti scoate amigdalele si pana la aerul conditionat din casa.

Expunerea la o anumita tulpina a virusului racelii Copiii expusi la o anumita tulpina a virusului comun al racelii, adenovirus 36, prezinta un risc mai mare de a se ingrasa comparativ cu ceilalti, dupa cum arata un raport publicat in jurnalul Pediatrics.

Studiul pe aceasta tema a aratat ca, dintr-un lot de 124 de copii, cei 80% care intrasera in contact cu aceasta tulpina cantareau si mai mult decat ceilalti, diferentele fiind mai mult decat semnificative, conform My Health News Daily.

Aerul conditionat Traiul la o temperatura constanta si comfortabila nu impune organismului sa munceasca pentru a regla temperatura, luarea in greutate fiind una dintre urmari, conform unui studiu publicat in 2006 in International Journal of Obesity.

In sudul SUA, unde si rata obezitatii este cea mai mare, procentul locuintelor cu aer conditionat a crescut de la 37% in 1978 la 70% in 1997, arata studiul.

Daca mama munceste Copiii ale caror mame merg la munca au sanse mai mari sa devina obezi decat cei ale caror mame stau acasa, arata un studiu publicat in mai in American Journal of Epidemiology.

In cadrul studiului, cercetatorii de la University College London au monitorizat 8.552 de copii nascuti in 1965 si au comparat greutatea acestora cu cea a altui lot de copii nascuti in 1991. Diferenta de greutate a fost considerabila intre cele doua grupe, cei din a doua grupa avand mai multe sanse de a deveni obezi, fapt pus si pe seama faptului ca mamele lor munceau, in mare parte.

Somnul insuficient Cei care nu dorm indeajuns isi maresc riscul de a se ingrasa, chiar de a deveni obezi, a aratat un studiu realizat in 2007 si publicat de Archives of Disease in Childhood. Anumite schimbari hormonale - cum ar fi intoleranta la glucoza, precursor al diabetului - apar cand organismul nu se odihneste suficient, se mentioneaza in studiu.

Somnul insuficient face ca senzatia de foame sa apara mai des, iar organismul obosit se fereste de miscare, ceea ce duce din nou la cresterea in greutate.

Scoaterea amigdalelor Cercetatorii de la Universitatea St. Louis din Missouri au descoperit ca dupa scoaterea amigdalelor copiii se ingrasa, iar fenomenul nu este unul temporar, tinand timp de 7 ani de la interventie.

Ei au revizuit 9 studii pe aceasta tema si au observat ca indicele de masa corporala crestea cu 5,5% pana la 8,2% dupa operatie.

Lumina aprinsa noaptea A tine o lumina aprinsa noaptea, in casa, nu e deloc cea mai buna idee. Va trebui ori sa-ti infrangi teama de intuneric, ori sa accepti faptul ca acest obicei iti va pune cativa centimetri pe talie, dupa cum a aratat un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

In cadrul unui experiment, cobaii expusi la lumina pe timpul noptii au luat inca jumatate din greutatea pe care o aveau deja in numai 8 saptamani, comparativ cu cei care si-au petrecut noaptea in intuneric total, chiar daca toate rozatoarele avusesera la dispozitie aceeasi cantitate de hrana si facusera la fel de multa miscare.

Daca mama e mai varstnica Copiii nascuti de femei care au trecut de varsta de 30 de ani risca mai mult sa fie obezi decat daca mama ar fi fost mai tanara, arata un studiu realizat in 2007 si publicat in Archives of Disease in Childhood. Concret, daca mama a trecut de 30 de ani, copiii au cu 2,6 - 2,8% mai mult tesut adipos decat daca mama ar fi avut mai putin de 25 de ani.

Iar o cercetare din 1997 a aratat ca rata obezitatii la fetele de 9 si 10 ani era mai mare daca ele venisera pe lume dupa ce mama implinise 35 de ani, comparativ cu cele nascute de femei cu varsta de pana la 21 de ani.

Expunerea la poluantii din mediul inconjurator Poluarea are un impact major asupra metabolismului, dupa cum au aratat mai multe studii. Chimicalele care strica echilibrul endocrin, cum e cazul bisfenolului A - ce se gaseste in plastic -, fara ca acesta sa fie singurul exemplu, s-au gasit in organismul voluntarilor, acestea fiind asociate cu obezitatea.

Pesticidele ce afecteaza sinteza hormonilor si metabolismul pot ajunge in organism si din apa sau alimentele consumate.

Genele Oamenii de stiinta au identificat 18 markeri genetici ce joaca un rol in obezitate si alti 13 ce decid daca grasimea se va aseza pe talie sau pe solduri, dupa cum au aratat doua studii recent publicate in jurnalul Nature Genetics. Pana acum, nu se stia ca acesti markeri au legatura cu obezitatea.

Daca mama a avut o dieta bogata in grasimi in timpul sarcinii Cercetatorii de la Universitatea Cincinnati si Colegiul Medical din Georgia au descoperit ca soarecii care avusesera o dieta bogata in grasimi pe timpul sarcinii au avut progenituri mai mari, acesta fiind un factor de risc in obezitate, mai tarziu in viata.

Gabaritul depasit al soarecilor abia veniti pe lume se explica prin cantitatea mare de grasimi consumata de mama, care a facut ca placenta sa ofere prea multi nutrienti fetusului. Oamenii de stiinta spun ca aceste concluzii sunt valabile si in cazul oamenilor.

Medicamentele pe care le iei Unele medicamente, mai ales cele pentru a tine sub control depresia, diabetul, hipertensiunea, dar si anticonceptionalele, pot duce la luarea in greutate, mai multe studii certificand acest fenomen.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#motive luare greutate, #cauze ingrasare, #medicamente ingrasare, #poluare kilograme, #somn silueta, #gene greutate , #ingrasare